Modele succes (Vidra)

Am pornit cu gândul ăsta: să vreau să învăț, să fac

Macașoi Călin Marian, 18 ani, instalator Distrigaz

Am ales să fac o școală profesională. Am primit o ofertă la un moment dat: au venit câțiva reprezentanți și ne-au prezentat profilele, faptul că va exista o bursă pentru trei ani, apoi angajare directă. Și mie mi-a plăcut ideea asta. Doamna dirigintă și tata m-au îndrumat, iar eu am decis. Fiind și băiat care a crescut la țară, știau că sunt și muncitor. Am intrat, am dat un examen și am fost admis între cei 60 de candidați. Și au fost peste 120, cam 2 persoane pe loc. Acum chiar nu-mi pare rău de alegerea mea, chiar a fost foarte bine, chiar dacă la început aveam și eu unele temeri cum eram singurul din clasă care a ales să meargă la o școală profesională. Însă o văd ca pe o meserie de viitor.

Dacă nu alegeam asta, mergeam la mecanică. Dar m-am gândit că meseria asta e mai ușoară, nu te murdărești, sunt și alți bani. Nu au fost momente în care am vrut să renunț. La început nu știam ce face un instalator, dar când am văzut cum stă treaba, a început să-mi placă și chiar am fost printre cei mai buni la școala profesională.

A contat foarte mult școala pentru mine. De la școala gimnazială am pornit spre școala profesională, de acolo am pornit spre a-mi găsi o meserie, am făcut practică și atunci am învățat elementele. Meseria în parte se învață pe teren. Dacă faci ceea ce-ți place, o faci cu drag, din inimă, nu o faci din obligație. Faci ce simți pe moment, ce simți că este mai bine pentru tine. Am pornit cu gândul ăsta să vreau să învăț, să fac… și ușor, ușor am reușit.  Eu am ales o școală profesională, ca după ce termin, să fiu angajat direct. Am oportunitatea, spre exemplu, să mă angajez la firma care m-a sponsorizat pe parcursul școlii profesionale.

Celor care nu știu de unde să apuce lucrurile, le-aș spune să facă ceea ce simt. Să aleagă ei, să nu aleagă părinții. Să le placă lor, asta e cel mai important.

Să-mi depășesc limitele și să devin mai bun în ceea ce fac

Marian Ioniță, 22 de ani, inspector la taxe și impozite locale, Sector 3

Am crescut într-un mediu mai vulnerabil, mai puțin înstărit și am vrut mereu să-mi depășesc limitele și să devin mai bun în ceea ce fac. Să  ajung bine în viață. Am terminat business și turism la ASE, București. În toată perioada liceului am făcut naveta din județul ilfov până în București. 

Părinții mei au fost foarte deschiși cu alegerea mea, având în vedere că m-au lăsat încă din timpul liceului să-mi aleg cursul vieții, ce vreau să fac. Însă, m-au susținut mereu, nu au avut nimic împotrivă să urmez această facultate.  

Am simțit de foarte multe ori că vreau să renunț. Pe parcurs, au intervenit munca, învățatul pentru facultate, simțeam nevoia și să am timpul meu liber, dar m-am ambiționat și am reușit să termin facultatea. Aveam nevoie de bani și știam că ai mei nu pot să-mi ia tot ce-mi doresc, așa că am vrut să fiu independent financiar în primul rând. Pe timpul facultății am lucrat part-time și într-un supermarket, cu toate că a fost dificil cum aveam cursuri de dimineață până seara. Cu toate astea, nu am renunțat niciodată și nu am să renunț niciodată la visul meu de a ajunge cât mai sus în carieră. 

A contat foarte mult că nu am renunțat la școală. Foarte mulți angajatori se bazează pe studii superioare, iar în momentul în care au un candidat care nu are studii superioare, nu-l privesc la fel. Cred că un om de succes este un om care are o familie fericită și un job bine plătit. Iar celor la început de drum, le-aș spune să nu renunțe nicio clipă la visul lor, să muncească pentru el și să-și continue studiile. 

Visul meu este să ajung să lucrez în domeniul turismului. Încă de mic eram foarte pasionat de geografie și de turism. E foarte diferit de ceea ce fac acum, dar pentru mine ăsta e doar un start. E un loc de pornire spre acel vis. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână