Modele de succes (Buftea)

Fac ceea ce-mi place, îmi iese ceea ce fac

Năstase Nicolae, 41 ani, operator de imagine, cameraman

Imediat după ce am terminat liceul, în 1999, m-am angajat ca electrician în studiourile Media PRO, din București. Pentru că eram pe un profil electric, singura posibilitate a fost să mă angajez ca electrician. Tata m-a îndreptat în direcția asta încă de când eram licean, să aleg să devin electrician. Mi-a spus: „Atât timp cât se aprinde un bec în casă, tu o să ai de lucru. Nu știu altundeva unde să te îndrum.” Și am mers pe varianta asta, plus că acasă, de ce să zic, am mai învățat câteva chestii de la el, și mi-a fost ușor. Însă, simțeam că nu este exact ceea ce vreau.  

După un an de muncă, am fost să mă înscriu la Universitatea Media, profilul imagine, cinematografie film. Nu am intrat din prima, se ocupaseră locurile și am ales să fac stagiul militar. Imediat după ce am terminat stagiul, am aplicat din nou la facultate și am intrat. 

În ultimul an de facultate, am aplicat pentru postul de operator imagine, unde am fost angajat și sunt în continuare până în clipa de față. Nu am renunțat la visul meu pentru că nu am putut să mă înscriu înainte, cum erau locurile ocupate. Am ales să fac stagiul militar, iar după să mă înscriu la facultate din nou. 

Prima dată când am ajuns într-un platou de televiziune am avut emoții. Îmi amintesc că l-am sunat pe tata să-i spun să se uite la televizor că eu dau cadrele alea. Cred că dacă faci ceea ce-ți place, ai rezultate și te duci cu drag la muncă. Nu simți că îți dorești să-ți schimbi jobul. 

Celor la început de drum le-aș spune să-și urmeze visul. E important să facă ceea ce le place, să nu renunțe, să aibă încredere în ei, să fie echilibrați, să nu cedeze foarte repede. Câteodată, succesul te poate face să fii dependent de el. E important pentru ceea ce faci, să ai perseverență, încredere, susținerea de către ai tăi, de acasă, de părinți, de prieteni și să existe un echilibru: să nu uiți, dacă mergi la job, că ai și familie, și prieteni, să le acorzi și lor timp. 

Mie îmi aduce satisfacție meseria mea. Fac ceea ce-mi place, îmi iese ceea ce fac. Dacă lucrez de atât timp și nu am renunțat, mă gândesc că fac cu plăcere.  Nu am ajuns în punctul în care să zic: m-am săturat, îmi ajunge. Probabil și pentru că în fiecare zi întâlnesc alți oameni, totul este diferit. 

Contează enorm să știm ce vrem

Ilie Elisabeta, 42 de ani, psiholog/ psihoterapeut

La grădiniță, primul vis a fost să fiu balerină. Apoi, mă gândeam să mă fac medic, apoi, după întâlnirea cu doamna mea învățătoare, mi-am dorit să fiu și eu ca ea, să las o amprentă în creșterea și educația unui copil. Cumva, am pornit de la zona de sănătate, zona de educație, apoi în liceu am descoperit-o pe profesoara de psihologie care a reușit să mă impresioneze. Studiam la un liceu economic, în orașul Buftea, iar ea a avut o prezență foarte plăcută la o situație care s-a întâmplat la noi în clasă și în care a fost și dumneaei vizată. Mi-a plăcut că a avut o reacție potrivită în acel conflict și fără să urmeze consecințe asupra noastră, elevilor. Și acolo a fost cumva declicul, pornind de la faptul că îmi doream foarte mult să ajut oamenii să se simtă bine. Totodată, îmi doream să-i învăț pe oameni să facă anumite lucruri și, în special, pe copii. Și am hotărât: eu voi merge la facultatea de psihologie.

În calitate de psiholog, psihoterapeut avem o parte din ceea ce face medicul și anume, partea de a contribui la sănătatea celorlalți, dar totodată facem asta învățând împreună. Prin această profesie, mi-am îndeplinit cele două dorințe principale, cu privire la ceea ce-mi doream eu să fiu. Și dacă ar fi să o iau de la capăt, tot asta aș alege. Nu odată, de 100 de ori. 

În momentul în care am terminat facultatea, am început în calitate de psiholog școlar, și nu întâmplător am început cu asta, pentru că îmi place foarte mult să lucrez cu copiii. La scurt timp, mi-am făcut și propriul cabinet. Din 2011 pot să spun că lucrez exclusiv pe cont propriu, fără a fi și angajat în același timp. A fost un început plin de emoție și entuziasm, în același timp, satisfacția lucrului nu poate fi descrisă în cuvinte, este un efort pentru care merită fiecare clipă. Este într-adevăr o profesie în care investim foarte mult din punct de vedere personal, dar în momentul în care ne întâlnim cu oamenii pe care îi ghidăm, de la cei mai mici până la cei mai mari, rezultatele muncii noastre compensează și încununează tot acest efort. 

În momentul de față, consider că mi-am asumat drumul tocmai adunându-mi forțele și emoțiile pentru a depăși acele momente grele, iar unele extrem de grele – trecând și prin crize financiare, care s-au derulat de-a lungul perioadelor din 2000, când am intrat eu la facultate. 

Contează enorm să știm ce vrem. Munca nu mai este muncă, devine ceva ușor, plăcut de dus, ceva la care, atunci când suntem în vacanță, după ce ne-am încărcat bateriile, ne dorim să revenim. Și dacă avem acel sentiment de: vreau să mă întorc să fac ceea ce eu mi-am dorit să fac – este o realizare în această viață. Iar eu mă bucur de ea.

O definiție a succesului, din punctul meu de vedere, este să valorific la maxim potențialul pe care îl am. Și fiecare dintre noi avem un potențial care este foarte mare. Important este să-l cunosc și să-l valorific, după care, în momentul în care am valorificat potențialul meu, din punct de vedere personal și profesional, să mă pot bucura de viața mea. Atunci pot spune că sunt un om de succes și fericit. 

E foarte important ca cei care acum se orientează pentru ce vor să fie, să se cunoască. E important să știu cine sunt eu, ce interese profesionale am, ce abilități am, ce sunt capabil/ă să fac, cum sunt eu ca structură de personalitate, care îmi sunt limitele. După ce am acest tablou, pe care pot să-l descopăr cu ajutorul părinților, profesorilor, mentorilor din jurul meu, chiar cu ajutorul unui consilier în carieră, îmi pot creiona un traseu școlar. Partea care cântărește cel mai mult, este asumarea acestui drum. În viață nu este mereu vorba despre confort, este vorba despre confort, dar și despre rezultate, pentru a ajunge la confort pe termen lung și la rezultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână