Putem mai mult împreună

2022

Putem mai mult împreună

Obiectivul proiectului „Putem mai mult împreună” a fost de a sprijini împuternicirea a 2200 de romi de la nivel național, folosind o abordare de „jos în sus” în care cetățenii de etnie romă se află în centru, ei învățând să contribuie activ la rezolvarea problemelor comunității și să facă auzită vocea acestora.

Rezultate:

  • 𝐅𝐚𝐜𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫𝐚̆: În prima etapă a proiectului au fost selectate cele 20 de comunități din județele Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău și Iași. De asemenea, au fost selectați și instruiți facilitatorii comunitari în vederea intrării în comunitate, iar #împreună am format 20 de grupuri de inițiativă la nivel local. Coordonatorii județeni împreună cu facilitatorii și mobilizatorii au deșfăsurat o serie de vizite în teren în cadrul cărora s-a realizat procesul de identificare al celor care doreau să se implice în mod direct și activ în activitățile proiectului. În toate cele 20 de localități, au fost constituite Grupurile de Inițiativă Locală (unele dintre ele fiind aprobate și în cadrul sedințelor de Consiliu Local).
  • 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞: Pe lângă formarea Grupurilor de Inițiativă Locală, am reușit să inițiem și un program de pregătire pentru 75 de experți și lideri romi care să poată acționa pentru protejarea drepturilor și identității romilor, reprezentând comunitățile de romi în raport cu autorități publice locale sau alte entități publice sau private relevante. Scopul este ca acest grup de experți să devină un motor de schimbare a discursului și abordării romilor în relația cu populația majoritară. Programul a constat în 4 module de pregătire, iar cele 75 de persoane rome au fost alese în așa fel încât să se asigure un echilibru de gen între participanți (aproximativ 40% femei rome). Temele abordate în cadrul modulelor au fost: respectarea drepturilor omului; comunicare, public speaking, tehnici de advocacy și negociere; identitatea romani și imaginea de sine etnică; dezvoltarea culturii romani contemporane.
  • 𝐂𝐮𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞: 𝟏. 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞 din cele cinci județe a reprezentat una dintre activitățile proiectului „Putem mai mult împreună” și a avut ca scop familiarizarea cadrelor didactice cu informații și strategii din sfera educației interculturale, astfel sporind participarea școlară a elevilor și dezvoltarea unui climat optim la nivelul școlilor cu impact asupra creșterii performanțelor școlare. Cursurile de educație interculturală s-au desfășurat în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022 pe platforma Zoom (din cauza situației pandemice). Formatori în cadrul acestora au fost 𝐆𝐞𝐥𝐮 𝐃𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆ și 𝐂𝐚̆𝐭𝐚̆𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐚𝐧𝐮. 𝟐. 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐫𝐨𝐦𝐢𝐥𝐨𝐫 a reprezentat cel de-al doilea curs destinat cadrelor didactice din cele cinci județe în cadrul proiectului „Putem mai mult împreună”. Cursul s-a bazat pe elemente de istorie a romilor care să susţină demersurile de abordare curriculară adecvată şi de adaptare a mediului şcolar la nevoile şi interesele de învăţare ale elevilor. Formatori în cadrul acestui curs au fost 𝐀𝐝𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐅𝐮𝐫𝐭𝐮𝐧𝐚̆ (care a oferit o perspectivă sociologică a istoriei romilor), 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐮 (perspectivă istorică, în general, informații despre sclavia romilor) și 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐍𝐞𝐠𝐨𝐢 (Holocaust, deportări). După participarea la curs, pe baza informațiilor aflate, cadrele didactice au avut ca misiune realizarea a două activități de diseminare a informatiilor la clasă, către elevii lor. Pentru acest lucru, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” a pus la dispozitie materialele educationale, printre care: suport de curs, carți de povești, kituri pedagogice de promovare a diversității, afișe despre istoria romilor, precum și resurse online.
  • 𝐀𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫 𝐝𝐞 𝐛𝐥𝐨𝐠𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐬̦𝐢 𝐯𝐥𝐨𝐠𝐠𝐢𝐧𝐠: Prin intermediul bloggingului și vloggingului am urmărit să formăm tinere rome de la nivel local pentru a reprezenta vocea comunității lor. În prima etapă au avut loc sesiuni de formare cu cele 20 de tinere, sesiuni care s-au desfășurat săptămânal timp de 2 luni și în care fetele au vorbit despre comunitatea lor și au învățat metode și tehnici de creionare a unei povești.
  • 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐯𝐚𝐧𝐚 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐢𝐥𝐨𝐫: În spațiul public se vorbește prea puțin (de bine!) despre romi, despre cultura, valorile și tradițiile comunității noastre. Acest lucru ne-a motivat să aducem, prin intermediul proiectului „Putem mai mult împreună”, această parte din noi în peste 40 de comunități din județele în care lucrăm. „𝐂𝐚𝐫𝐚𝐯𝐚𝐧𝐚 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐢𝐥𝐨𝐫” a poposit în fiecare comunitate, iar partenerii noștri au vorbit despre istoria și tradițiile noastre. Pe lângă materialele prezentate și discuțiile la care au luat parte, elevii și profesorii au avut ocazia de a viziona în premieră conținutul 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐕𝐢𝐫𝐭𝐮𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐑𝐨𝐦𝐢𝐥𝐨𝐫, o inițiativă unică în lume (despre care veți auzi mai multe în acest an) și au organizat dezbateri pe diferite teme abordate de muzeu. 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚𝐭 𝐚𝐢𝐜𝐢: https://romanomuseum.com/
  • 𝐃𝐞𝐳𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐮𝐞𝐧𝐭̦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥, 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐬𝐢 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥: Pentru a asigura sustenabilitatea proiectului, în fiecare județ în care lucrăm s-au organizat întâlniri unde s-au dezbătut nevoile comunităților de romi și soluții pentru ca acestea să fie adresate inclusiv prin intermediul documentelor strategice de la nivel județean și regional. Întâlnirile au fost moderate de o echipă de lideri și experți romi formați în cadrul programului de pregătire complexă prin intermediul cărora vocea noastră poate fi auzită.
  • 𝐀𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐞𝐜𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞: În cadrul proiectului „Putem mai mult împreună” am dat startul acțiunilor de ecologizare și plantare în cele 20 de comunități, iar împreună am plantat peste 300 de pomi. Elevii participanți au avut ocazia de a participa în discuțiile despre modurile în care se poate colecta selectiv menajul, care sunt pericolele aruncării gunoaielor pe stradă sau în zonele verzi și ce schimbări putem să implementăm la nivelul gospodăriei noastre. Până la finalul zilei elevii au învățat că doar prin înțelegere și cooperare pot lupta spre un viitor mai bun pentru ei și semenii lor.
  • 𝐂𝐮𝐩𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐥𝐚 𝐟𝐨𝐭𝐛𝐚𝐥: În cadrul acestei activități elevii din cele 20 de comunități au primit echipamentele necesare și au format echipe mixte pentru a juca mai apoi niște meciuri de fotbal pe cinste. Meciurile au fost și un prilej de a ne da seama că orice etichetă sau prejudecată față de celălalt dispare în momenetul în care lucrăm împreună și avem un scop comun. Această activitate avut scop creșterea stimei de sine a copiilor prin valorizarea abilităților sportive.
  • 𝐌𝐚𝐫𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐳𝐢𝐥𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝟐𝟎 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞: În 2022, când s-au împlinit 166 de ani de la acest eveniment, grupurile de inițiativă locală proiect au organizat o serie de activități. Printre ele se numără și întâlnirea cu reprezentanții autorităților locale, directori ai unităților de învățământ precum și alți membri ai comunităților în cadrul căreia au vorbit despre această perioadă nefastă a istoriei noastre, au vizionat filmul „Sclavia Romilor – Lungul drum” către libertate” iar mai apoi au dezbătut teme precum: promovarea istoriei romilor în școli, rolul cadrului didactic în promovarea elementelor culturale ale romilor la clasă, dar și importanța colaborării dintre școală, comunitate și instituții. În 2023, s-au marcat 167 de ani de la abolirea sclaviei romilor, astfel ne-am adunat la Casa Oprescu din București, unde a avut loc lansarea primului Muzeu Virtual al Culturii Romilor. Gazdele evenimentului au fost Centrul Național de Cultură a Romilor Romano-Kher și Asociația Centrul Rromilor Amare Rromentza, iar alături au fost partenerii de la nivel local, fără de care această inițiativă nu ar fi fost posibilă, și anume: Asociația Comunităților Marginalizate, Botoșani, Asociația Romilor din Făgăraș, Asociația DANROM Făurei, Asociația Agenția de Dezvoltare Comunitară Buzău și Asociația Romilor Ursari din Dagâța.
  • 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐜𝐮 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢: Cu ocazia 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐚𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐜𝐨𝐥𝐚𝐫, 𝐢̂𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟐, grupul de inițiativă din 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐚 𝐕𝐢𝐩𝐞𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 (𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐁𝐮𝐳𝐚̆𝐮) alături de Agenția de Dezvoltare Comunitară Buzău, școală și primărie s-au mobilizat 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐚𝐜𝐡𝐢𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚 𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐠𝐡𝐢𝐨𝐳𝐝𝐚𝐧𝐞, echipate cu rechizite școlare. Membrii grupului de inițiativă locală a venit cu propunerea și aplicarea acestei acțiuni, reușind astfel să mobilizeze atât părinții din localitate, cât și autoritățile publice locale în ceea ce-i privește pe copii. Rezultatul? 16 ghiozdane au fost achiziționate din bugetul local. 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐂𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 în 2022 a fost spre desene pe asfalt, jocuri cu drona, picturi pe față, prăjituri și surprize dulci pentru copiii din 𝐒̦𝐮𝐭̦𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐁𝐫𝐚̆𝐢𝐥𝐚. Activitățile de care s-au bucurat cei aproximativ 350 de copii ai comunei, au fost organizate de primărie, împreună cu Grupul de Inițiativă Locală, Șuțești. În 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝐬𝐚𝐧𝐢𝐚 𝐌𝐨𝐬̦𝐮𝐥𝐮𝐢 s-a oprit în localitățile incluse în proiectul nostru și le-a adus elevilor cadouri pregătite de ajutoarele lui. Cu ajutorul grupurilor de inițiativă locală și a școlilor, elevii au pregătit o serbare în cadrul căreia au pregătit mai multe momente artistice romani pentru a marca această perioadă frumoasă a anului și au cântat colinzi în mai multe limbi (română, romani, engleză și spaniolă).
  • 𝐄𝐱𝐜𝐮𝐫𝐬𝐢𝐢 𝐭𝐞𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜𝐞: Elevii din mai multe localități ale județului Iași și-au exprimat dorința de a merge într-o excursie în municipiul Iași, orașul celor 7 coline, pentru a vizita obiectivele culturale cu scopul de a-și clădi cunoștințele privind istoria local, iar acestea au fost organizate cu ajutorul grupurilor de inițiativă locală și școlile partenere. Am vizitat împreună: Comuna Moțca (22 februarie), Comuna Crucea (22 februarie), Comuna Dagâța (23 februarie), Comuna Pietriș (24 februarie).
ro_RORomână