Nu suntem diferiți. Împreună putem schimba comunitatea noastră

2023

Nu suntem diferiți. Împreună putem schimba comunitatea noastră

Poiectul și-a propus creșterea capacității grupurilor vulnerabile din 8 comunități rurale interetnice din România. Problema abordată a fost implicarea redusă a cetățenilor în viața comunităților din care fac parte și la luarea deciziilor. De asemenea, proiectul a fost în acord cu viziunea Strategiei de Incluziune a Romilor pentru perioada 2021-2027 urmărind consolidarea cetățeniei active.

Rezultate:

  • Proiectul s-a adresat comunităților cu număr semnificativ de romi și și-a propus o abordare de „jos în sus”, punând accentul pe valorificarea resurselor existente la nivel local și pe formarea de voci active la nivel comunitar capabile să pună pe agenda autorităților nevoile romilor. Astfel, au fost propuse o serie de activități care au reliefat valoarea adăugată pe care romii au adus-o la nivel economic, social, istoric și cultural al României.
  • 𝐈𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫: S-au realizat activități de facilitare comunitară în 𝟖 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢, anume patru din 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐓𝐮𝐥𝐜𝐞𝐚 (Topolog, M. Kogălniceanu, Casimcea și Beidaud) și patru din 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐆𝐢𝐮𝐫𝐠𝐢𝐮 (Găujani, Slobozia, Frățești și Vedea). Pentru fiecare județ se va selecta un facilitator comunitar, persoana care va susține membrii comunității în a identifica problemele cu care se confruntă și a găsi împreună soluții. Scopul este ca membrii comunităților de romi să se organizeze și să-și dea seama ce nevoi au, ce schimbări vor să facă în comunitate și să participe activ la rezolvarea lor.
  • 𝐈̂𝐧𝐟𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐠𝐫𝐮𝐩𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐢𝐭̦𝐢𝐚𝐭𝐢𝐯𝐚̆ 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐚̆: Odată identificate, formate sau reactivate Grupurile de Inițiativă Locală au avut loc primele întâlniri ale acestora în cadrul cărora facilitatorii comunitari au urmărit transferul de cunoștințe către membrii săi.
  • 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐆𝐈𝐋 𝐬̦𝐢 𝐚 𝐚𝐥𝐭𝐨𝐫 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞: S-au realizat cursuri de formare pentru membrii Grupurilor de Ințiativă Locală, precum și pentru alți membri ai comunităților pe teme care au vizat respectarea drepturilor omului, stima de sine, relația cu autoritățile locale, scrierea de proiecte, cursuri pe tema istoriei romilor, educație interculturală și mentorat pentru elevi. Principalul obiectiv al proiectului a vizat 𝐜𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐚 𝟒𝟒𝟎 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 care aparțin grupurilor vulnerabile (romi și neromi).
  • 𝐄𝐥𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐚̆: Grupurile de Inițiativă Locală au discutat cu membrii comunității pentru a înțelege nevoile acestora, pe diferite domenii: educație, sănătate, locuire, cultură, identitate, ocupare. Membrii Grupurilor de Inițiativă Locală, sprijiniți de Autoritățile Publice Locale și de școli, au derulat la nivelul comunităților activități de mobilizare a membrilor acestora, cu accent pe comunitățile interetnice (romi și români), promovând astfel voluntariatul și implicarea civică, și făcându-și cunoscută munca în localitate.
  • 𝐈̂𝐧𝐟𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐎𝐍𝐆-𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐞: GIL se vor înființa în opt ONG-uri – pentru ca membrii comunității să devină cei care fac schimbări la nivelul comunității. Fiecare dintre cele opt ONG-uri nou-înființate vor participa la cursuri de formare pe următoarele teme: Sectorul ONG: tipuri de organizații, caracteristici; Sectoare ale managementului organizațional; Proceduri eficiente de management; Ciclul de viață al organizațiilor; Procesul de dezvoltare organizațională; Introducere în planificarea strategică; Nivelul strategic: viziune, misiune, obiective organizaționale; Nivelul tactic: direcții/opțiuni strategice, tipuri de strategii; Campanie de fundraising.
  • 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝟖 𝐎𝐍𝐆-𝐮𝐫𝐢 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐞: O serie de 𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 au fost realizate de către ONG-urile nou înființate, printre care: evenimente publice de celebrare a unor zile naționale/internaționale precum Ziua Romilor, Ziua Femeilor, 167 de ani de la abolirea sclaviei romilor, dar și campania „Un Moș al tuturor”, competiția sportivă „Cupa Prieteniei la Fotbal, concursul de pictură cu tema "Romii, o imagine, un suflet, un destin", dezbatere pe tema „Rolul romilor în societatea românească de mâine”, serbarea câmpenească ,,Fiii satului”, o campanie umanitară și campanii de ecologizare.
  • Spre exemplu, în 2023, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, dar și cu ocazia duminicii Floriilor, membrii grupurilor de Inițiativă Locală din Giurgiu și Tulcea, împreună cu autoritățile publice locale, precum și cu sprijinul Bisericilor din comunitate, au luat inițiativa de a organiza un eveniment prin care să-și arate solidaritatea față de membrii comunității. Agenția „Împreună” a sprijinit achiziția produselor necesare și a susținut de la distanță organizarea evenimentelor, însă oamenii de la nivel local au avut dorința de a realiza un astfel de eveniment pentru comunitatea din care fac parte. Scopul inițiativei a fost să unească întreaga comunitate, indiferent de apartenența etnică, iar pachetele au fost împărțite, mai degrabă, după nevoia fiecărei familii, într-un gest de solidaritate. Deși noi ne dorim în primul rând să sprijinim și să împuternicim comunitățile de romi, misiunea noastră se concentrează pe acceptarea și promovarea diversității, iar în centrul acțiunilor noastre se află oamenii din comunități, indiferent de etnie. Cu ocazia acestei inițiative, a fost pentru prima dată când reprezentanți ai Bisericii au fost implicați în marcarea Zilei Internaționale a Romilor. În toate cele opt comunități în care am ajuns, preoții au adus aminte de poveștile nespuse ale neamului romilor. În unele dintre comunități a fost pentru prima oară când Ziua Internațională a Romilor a fost sărbătorită, pentru prima oară când oamenii au putut simți că aparțin într-adevăr acestei etnii și au învățat câte ceva despre istoria lor.
  • 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐢̂𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐫𝐨𝐦𝐢𝐥𝐨𝐫: Profesorii de gimnaziu din cele opt localități vor fi formați cu privire la elementele de educație interculturală și de istorie a romilor, din dorința de adaptare a mediului școlar la nevoile și interesele de învățare ale elevilor romi.
  • 𝐂𝐮𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆: Obiectivului cursului de formare a fost familiarizarea cadrelor didactice cu informații și strategii din sfera educației interculturale. Programul de formare a constat într-un curs de trei zile (online), bazat pe strategii și tehnici de comunicare adaptate nevoilor reale ale participanților. Prin intermmediul acestor cursuri au fost promovate în rândul elevilor principiile educației interculturale (acceptare, cunoașterea elementelor de istorie si cultură, diversitate).
  • 𝐀𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐝𝐯𝐨𝐜𝐚𝐜𝐲 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐫𝐨𝐦𝐢𝐥𝐨𝐫: La nivelul celor 8 comunități, ONG-urile înființate au realizat acțiuni de advocacy (acțiuni îndreptate spre modificarea legilor și regulamentelor adoptate de autoritățile publice), s-au organizat întâlniri între membrii communităților (romi/ reromi) și reprezentanți ai autorităților publice locale și s-au discutat metode de includere a nevoilor romilor în strategiile de dezvoltare locală/ județeană.
ro_RORomână