Proiectul „Nu suntem diferiți. Împreună putem schimba comunitatea noastră” are ca scop creșterea capacității grupurilor vulnerabile din opt comunități rurale interetnice din România, pe o perioadă de 18 luni, dar și formarea de voci active care să pună pe agenda autorităților nevoile grupurilor dezavantajate.
Proiectul se adresează comunităților interetnice rurale cu număr semnificativ de romi. Perspectiva din care este dezvoltat proiectul este una în care romii sunt o minoritate națională, nu un grup social: astfel, sunt propuse o serie de activități prin care să se arate valoarea pe care romii o aduc României la nivel economic, social, istoric și cultural.
Tinerii reprezintă unul dintre grupurile țintă ale proiectului, aceștia fiind implicați în toate activitățile acestuia: de la grupuri de inițiativă, la cursuri de formare și acțiuni de advocacy. În cadrul proiectului se vor realiza activități de facilitare comunitară, în opt comunități concretizate în opt grupuri de reprezentare la nivel local, care ulterior vor fi formalizate în ONG-uri.
Sustenabilitatea proiectului este asigurată prin sprijinirea celor opt ONG-uri înființate pe perioada proiectului în a identifica oportunități de finanțare, în a implementa proiecte în cazul în care acestea sunt câștigate pe o perioadă de cel puțin un an de la finalizarea proiectului, dar și în continuarea acțiunilor de advocacy la nivel local/ județean cu focus pe nevoile identificate și prioritizate la nivelul comunității.
Urmărește mai jos ce activitățile urmează a fi desfășurate pentru ca proiectul să-și atingă scopul: