Proiectul „Advocacy pentru un învățământ universitar incluziv” are ca scop reducerea decalajelor educaționale dintre romi și populația majoritară la nivelul învățământului universitar din România și îmbunătățirea politicii măsurii afirmative de alocare a locurilor distincte pentru romi în universități.
Proiectul este derulat de Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” în parteneriat cu Universitatea București, universitate care a inițiat măsura afirmativă de alocare a locurilor distincte pentru romi în universități și care are un număr relativ mare de studenți romi.
Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 144,150 euro, prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficiala a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Principala problemă adresată prin proiect este decalajul privind accesul la învățământul universitar pentru tinerii romi și neromi, propunând măsuri complementare de îmbunătățire a măsurii afirmative de alocare de locuri distincte pentru romi în mediul universitar, astfel încât acest decalaj să fie redus.
Proiectul „Advocacy pentru un învățământ universitar incluziv” își propune să îmbunătățească politica măsurii afirmative de alocare a locurilor distincte pentru romi în universități.
Deși această politică a fost implementată de aproximativ 30 de ani, rezultatele sale sunt limitate. În acest sens, proiectul propus va crea măsuri complementare pentru incluziunea romilor la nivel universitar prin:
- evaluarea măsurii afirmative de alocare a locurilor distincte pentru romi;
- propunerea unui set de măsuri complementare de îmbunătățire a incluziuni romilor;
- advocacy pentru preluarea măsurilor complementare de către universități.
De asemenea, se vor implementa o serie de măsuri complementare pentru incluziunea romilor la nivelul partenerului (Universitatea din București), precum: acțiuni de creștere a capacității studenților romi, acțiuni de participare și reprezentare, creștere a stimei de sine și campanii de informare și conștientizare a semnificației incluziunii romilor la nivel universitar.
Beneficiarii proiectului vor fi 60 de studenți romi din Universitatea din București, 500 de studenți din grupuri vulnerabile, 200 de studenți neromi și 40 de profesori și experți.
Urmărește mai jos ce activitățile urmează a fi desfășurate pentru ca proiectul să-și atingă scopul: