Împreună pentru o societate diversă

Obiectiv

Copiii și tinerii (romi și neromi) au nevoie de un spațiu în care să se poată întâlni și să se dezvolte armonios ca cetățeni activi și implicați în comunitate. Acest tip despații sunt aproape inexistente în România, in timp ce nevoile copiilor și tinerilor devin mai diverse și mai pregnante Riscul de sărăcie și excluziune socială în rândulcopiilor a crescut în perioada pandemiei de Covid-19 (Salvați Copiii, 2021), iar starea de bine a acestora s-a diminuat ca urmare a izolării sociale și a schimbărilor provocate de transformările digitale, crescând anxietatea și depresia în rândul tinerilor. Obiectivul general al proiectului „Împreună pentru o societate diversă” este reducerea riscului de sărăcie pentru tineri care aparțin grupurilor vulnerabile prin sprijinirea accesului la educație.

Obiective specifice:

  • Împuternicirea studenților universitari romi prin ateliere, întâlniri și dezbateri: Studenții sunt instruiți pentru a deveni mentori în sectorul preuniversitar care, prin implicarea și rolul lor de modele de succes, vor aduce schimbări pozitive pentru romi. comunitatea din România;
  • Îmbunătățirea educației incluzive de calitate prin formarea cadrelor didactice, mentorat pentru studenți, măsuri împotriva discriminării și promovarea diversității;
  • Informarea publicului printr-o campanie cu și despre poveștile reale ale romilor - campania se desfășoară în principal pe rețelele de socializare și include promovarea modelelor de romi, rapoarte de monitorizare, dezbateri privind contribuția romilor în societate, producția de materiale educaționale și de advocacy pentru includerea problemelor romilor în formarea inițială a profesorilor.

Activități:

  • Centrul Comunitar Interetnic „Împreună”: Din februarie 2024 am deschis ușile Centrului Comunitar Interetnic „Împreună”, prin care ne-am dorit să sprijinim dezvoltarea profesional – academică a elevilor care provin din medii vulnerabile București-Ilfov și cărora li se taie aripile prea devreme. În ultimele luni, ne-am concentrat pe dezvoltarea capacității studenților romi prin ateliere, întâlniri și dezbateri, precum și îmbunătățirea calității educației incluzive în școlile din București-Ilfov. Activitățile au vizat, pe de-o parte, sesiuni de tutorat (în special pentru elevii care urmau să suțină Evaluarea Națională), sesiuni de mentorat, precum și pregătire socio-emoțională (ateliere de dezvoltare personală și orientare în carieră, alături de partenerii noștri de drum de la Pagina de Psihologie). Pe perioada verii ne dorim organizarea unor ateliere în funcție de pasiunile, hobby-urile și nevoile copiilor (ateliere de teatru, muzică, scriere creativă, fotografie, dans, activități sportive sau cursuri de IT, de exemplu).
  • Seara de debate: Tot din luna februarie 2024 am dat startul unor evenimente de dezbateri, „Seara de debate”, desfășurate tot în cadrul Centrului Comunitar Interetnic „Împreună”. Aceste seri de dezbateri au loc lunar și ideea de la care am pornit a fost crearea unui hub cultural, un spațiu în care să ne strângem pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim, alături de specialiști care să ne ofere perspective diverse în a aborda subiecte de actualitate/ de interes. Povestim despre lucruri serioase într-o atmosferă prietenoasă, ca într-o sufragerie în care se adună prieteni și voci din diverse domenii: profesori universitari, activiști, influenceri, sociologi, istorici, antropologi, voci la început de drum. Până acum au avut loc 5 ediții și am povestit, printre altele, despre imaginea romilor în spațiul românesc, despre drepturile femeilor și abuzurile prin care trece o femeie, în continuare, în 2024 (în contextul 8 martie și lansării piesei Erikăi Isac - Macarena), despre prejudecăți și discriminare, despre ignoranță și „cuvintele” mari pe care le folosim în exces în spațiul public, fără să le mai chestionăm însemnătatea, despre ură și cum ajung preferințele muzicale să ne facă să ne urâm și să ne separe lumile (în contextul concertului Coldplay și a intervenției tânărului Babasha pe scenă).
  • Ateliere de dezvoltare personală și orientare în carieră: Timp de peste două luni, în fiecare sâmbătă au avut loc ateliere de dezvoltare personală și orientare în carieră, alături de prietenii de la Pagina de Psihologie. Alături de tineri și specialiști am scris împreună povești despre valori, stres, limite, spații de siguranță și reziliență, emoțiile de dinaintea examenului, toate pentru a-i sprijini pe tineri în dezvoltarea și cunoașterea lor.
  • Sesiuni de tutorat: Pe parcursul anului, prima generație a tinerilor din cadrul Centrului Comunitar Interetnic „Împreună” a participat la sesiuni de tutorat la română și matematică, materii prioritare pentru elevii care urmau să susțină Evaluarea Națională. Aceste sesiuni s-au desfășurat o dată pe săptămână, online sau fizic, iar elevii au fost ghidați de profesori/ studenți care și-au oferit voluntar timpul și cunoștințele pentru a-i ajuta pe elevi să-și îmbunătățească sau să aprofundeze cunoștințele la română și matematică.
  • Ateliere cu studenți: Pe parcursul anului s-au desfășurat și ateliere, întâlniri sau dezbateri cu comunitatea studenților din București, comunitate pe care am format-o pentru ca tinerii să se aibă unii pe alții în perioada studenției.

Parteneri

en_USEnglish