Capacitarea și Abilitarea Romilor prin Lobby și Acțiune

2022

Capacitarea și Abilitarea Romilor prin Lobby și Acțiune

Proiectul Capacitarea și Abilitarea Romilor prin Lobby și Acțiune a avut ca scop creșterea capacitării grupurilor vulnerabile din 12 comunități rurale interetnice din județele Călărași, Brăila și Constanța. Proiectul a fost derulat în parteneriat cu Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN și Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului – ACEDO. Proiectul a prevăzut împuternicirea a 12 comunități de romi din 3 județe (Brăila, Călărași și Constanța) prin facilitare și dezvoltare comunitară, precum și capacitarea a 24 de experți și lideri romi de la nivel național pentru a crește implicarea acestora la luarea deciziilor care vizează comunitățile de romi și nu numai, dar și formarea cadrelor didactice în teme precum istoria romilor și interculturalitate.

Rezultate:

  • În primele două luni ale proiectului, au fost selectate cele 12 comunități în care s-a desfășurat procesul de dezvoltare comunitară. Comunitățile selectate au vizat trei județe, anume: Călărași (Chirnogi, Curcani, Ulmeni, Mănăstirea), Bărila (Vișan, Berteștii de Jos, Galbenu, Unirea), Constanța (Valul lui Traian, Ostrov - sat Galița, Lumina, Mihai Viteazu - sat Sinoie). Datele au fost culese pe baza unui chestionar completat de membrii comunităților, cuprinzând indicatori despre educație, sănătate, infrastructură, locuire, ocupare, cultură și discriminare. În urma analizei, membrii grupurilor de inițiativă au prioritizat nevoile comunităților, astfel: locuire (acte de proprietate), ocupare (locuri de muncă, cursuri de calificare), cultură (lipsa/ inactivitatea căminului cultural, celebrarea Zilei Internaționale a Romilor), educație (pregătirea continuă a cadrelor didactice, combaterea absenteismului școlar, combaterea discriminării în școală), sănătate (mediator sanitar, asigurare medicală, aparatură performativă), infrastructură (utilități - apă potabilă/ gaze), asfaltarea străzilor, iluminat public).
  • Fiecare din cei 3 parteneri a angajat câte un facilitator local responsabil de județul aferent: Calărași, Brăila și Constanța. Activităţile din prima parte a procesului de facilitare comunitară au constat în acţiuni de pregătire a intervenţiei, sarcinile facilitatorilor fiind cunoaşterea comunităţilor şi analiza stadiului iniţial în care se află acestea la începutul procesului, iar obiectivul urmărit susţinerea comunităţilor de romi în procesul de auto-organizare prin identificarea şi prioritizarea propriilor nevoi.
  • În cadrul activităților de formare a membrilor grupurilor de inițiativă locală și alți membri din comunitate. În perioada februarie-martie partenerii noștri, Sastipen și Center for Education and Human Rights, au organizat cursuri pentru membrii grupurilor de inițiativă, dar și pentru alte persoane din comunitate. Cursurile s-au axat pe drepturile omului și nondiscriminare, identitate și stimă de sine, politici publice pentru romi și reprezentare locală, dar și relaționare cu APL (consolidarea sectorului civic și relația cu APL).
en_USEnglish