Nu suntem diferiți. Împreună putem schimba comunitatea noastră

2023

Nu suntem diferiți. Împreună putem schimba comunitatea noastră

Poiectul și-a propus creșterea capacității grupurilor vulnerabile din 8 comunități rurale interetnice din România. Problema abordată a fost implicarea redusă a cetățenilor în viața comunităților din care fac parte și la luarea deciziilor. De asemenea, proiectul a fost în acord cu viziunea Strategiei de Incluziune a Romilor pentru perioada 2021-2027 urmărind consolidarea cetățeniei active.

Rezultate:

  • Proiectul s-a adresat comunităților cu număr semnificativ de romi și și-a propus o abordare de „jos în sus”, punând accentul pe valorificarea resurselor existente la nivel local și pe formarea de voci active la nivel comunitar capabile să pună pe agenda autorităților nevoile romilor. În același timp, perspectiva acestui proiect a fost una în care romii au fost considerați o minoritate națională, nu un grup social. Astfel, au fost propuse o serie de activități care au reliefat valoarea adăugată pe care romii au adus-o la nivel economic, social, istoric și cultural al României. S-au realizat activități de facilitare comunitară în 8 comunități, cursuri de formare pentru membrii Grupurilor de Ințiativă Locală, precum și pentru alți membri ai comunităților pe teme care au vizat respectarea drepturilor omului, stima de sine, relația cu autoritățile locale, scrierea de proiecte, cursuri pe tema istoriei romilor, educație interculturală și mentorat pentru elevi. Principalul obiectiv al proiectului a vizat creșterea implicării în viața comunității a 440 de persoane care aparțin grupurilor vulnerabile (romi și neromi).
  • Membrii Grupurilor de Inițiativă Locală, sprijiniți de Autoritățile Publice Locale și de școli, au derulat la nivelul comunităților activități de mobilizare a membrilor acestora, cu accent pe comunitățile interetnice (romi și români), promovând astfel voluntariatul și implicarea civică, și făcându-și cunoscută munca în localitate. O serie de acțiuni de mobilizare au fost realizate de către ONG-urile nou înființate, printre care: evenimente publice de celebrare a unor zile naționale/internaționale precum Ziua Romilor, Ziua Femeilor, 167 de ani de la abolirea sclaviei romilor, dar și campania „Un Moș al tuturor”, competiția sportivă „Cupa Prieteniei la Fotbal, concursul de pictură cu tema "Romii, o imagine, un suflet, un destin", dezbatere pe tema „Rolul romilor în societatea românească de mâine”, serbarea câmpenească ,,Fiii satului”, o campanie umanitară și campanii de ecologizare.
en_USEnglish