Crina Mureșanu este asistent social principal la Direcția de Asistență Socială a municipiului București, doctor în Științe Politice, SNSPA, susține mișcarea feministă romă (și nu numai) din România și se implică mai ales în zona comunitară.
Discuția cu Crina a venit în urma unui caz apărut în presă, din apropierea județului Sibiu, unde o fată de 11 ani a fost dată în grija unei familii care avea un băiat de 17 ani, cu gândul ca cei doi să se căsătorească ulterior. În cultura comunității locale, chiar dacă cei doi erau promiși unul altuia, nu ar fi trebuit să aibă contact sexual, pentru că rolul relației lor era ca, pentru început, mama băiatului să o ghideze pe fată în a deveni femeie.
Doar că, un an mai târziu, tânăra a rămas însărcinată, moment în care familia fetei a dat în judecată familia băiatului, acuzându-l pe el de viol și pe familie de complicitate. La final de 2021, decizia Judecătoriei a fost renunțarea la caz, pe motiv că nu s-a întâmplat nimic, „pentru că așa e tradiția” la familiile de romi.
Cum ghidăm și sprijinim persoanele vulnerabile? Care ar fi rolul asistentului social aici? S-a gândit cineva la binele copilului, înainte de toate?
Am povestit despre asta, dar și despre mariajele forțate, mame adolescente și drepturile copilului, cu Crina în episodul #32 din podcastul „Împreună”.
Îl regăsiți aici: https://youtu.be/YKOlxT-Cud0
***
Discuția cu Crina face parte dintr-o serie de povești prin care ne propunem să aducem la microfon persoane de etnie romă care pot fi modele sau surse de inspiație pentru generația tânără și este parte a proiectului Cunoașterea r.omului de lângă noi, al cărui principal scop este creșterea nivelului de conștientizare asupra drepturilor omului și tratamentului egal, cu focus pe minoritatea romă.
Active Citizens Fund – Romania
#haide#ActiveCitizensFund#Romania#activecitizens#EEANorwayGrants