În fiecare an, 1 iunie e ziua dedicată copiilor de pretutindeni.
S-a vorbit prima dată despre Ziua Copilului în august 1925, la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor. În cadrul acestei conferințe, s-a adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. Ulterior, multe guverne au declarat oficial Ziua Copilului, iar în octombrie 1953 a fost sărbătorită pentru prima dată în lume. În România, se sărbătorește oficial din 2004, când s-a adoptat oficial și o lege specială pentru protecția și promovarea drepturilor copilului.
Dincolo de celebrarea frumuseții și unicității fiecărui copil în parte, dincolo de zâmbetele și activitățile la care iau parte, dincolo de dulciuri și desene pe asfalt, ziua dedicată copiilor vorbește, în special, despre drepturile de care fiecare dintre ei ar trebui să se bucure, indiferent de locul în care s-au născut, mediul în care au crescut, școala de care aparțin, naționalitatea sau apartenența etnică pe care o au, culoarea tenului, gen sau orientare. Convenția privind Drepturile Copilului spune că orice copil din lumea asta are 42 de drepturi, printre care și la educație, familie, protecție, informare, asistență medicală sau timp liber.
Chiar dacă 1 iunie este ziua în care celebrăm copiii de pretutindeni, credem că nu e nevoie de o zi specială, încercuită în calendar, pentru a vorbi despre copiii din viața noastră și, mai ales, pentru a vorbi despre drepturile de care fiecare ar trebui să se bucure. E important să vorbim despre diversitate, incluziune și schimbare în fiecare zi. E important ca fiecare copil să se simtă văzut, ascultat și respectat în fiecare zi și să aibă parte de educație incluzivă de calitate și tratament egal.
În continuare trăim într-o lume plină de copilării care se încheie prea devreme. Copii care dau drumul spre școală pe drumul spre muncă pentru că trebuie să-și sprijine familia. Copii care nu au parte de dulciuri de ziua lor pentru că nu-și permit. Copii care nu au parte de urări frumoase.
Copii care devin adulți prea devreme și care uită că singura lor datorie la anii lor este să se bucure și atât. De cele mai multe ori frângem aripile acestor copii și le agățăm visurile în cui.
În acest context, Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” în colaborare cu Roton Music și Florin Ristei, solistul formației Freestay, lansează oficial „Aripile”, o melodie – manifest a cărei misiune este de a celebra frumusețea diversității și a aminti de drepturileși grija de care fiecare copil ar trebui să se bucure. Mesajul melodiei vine să întărească gândul că fiecare dintre noi putem face lumea un loc mai bun pentru copiii noștri, pentru generațiile care vin după noi. Iar la fel cum muzica ne aduce împreună, și diversitatea și diferențele dintre noi o fac. Putem fi voce tuturor copiilor care au simțit că sunt singuri și că visurile lor sunt prea sus.
Să fim numai dragoste și să vindecăm rănile celor mici.
Mereu, nu doar de 1 iunie.
Melodia poate fi ascultată integral aici: https://www.youtube.com/watch?v=fPfRzYwB0ds