În urmă cu două săptămâni, eram într-o sală de clasă a C.N.B „George Coșbuc” din București și ne pregăteam să povestim cu tinerii despre identitate. În sala plină ochi de liceeni, am început cu o întrebare. E cineva, aici, de etnie romă? Câteva secunde, liniște. Câteva mâini s-au ridicat, sfioase, după puțin timp – nu-ți lua foarte mult timp să le numeri pe toate. Unul dintre tinerii din primul rând de scaune, a privit în gol câteva secunde, și-a făcut curaj să ridice mâna până la nivelul bărbiei, s-a uitat în jur și a lăsat-o repede jos. Nu voia ca ceilalți să știe.
Tinerilor ca ei, cărora le e teamă să spună cine sunt, merită să le fim voce, pentru a prinde încredere să o aibă și pe a lor. Incluziunea și diversitatea nu ar trebui să rămână doar simple cuvinte despre care povestim, poate, la ore. Ar trebui să fie valori pe care să le transmitem de la unii la alții.
De aceea, în următoarea perioadă organizăm atelierele „Ambasadorii Incluziunii” și online.
Tinerii vor lucra alături de noi (prin tehnici de teatru și storytelling) pentru a îmbrățișa diversitatea și a fi mândri și recunoscători pentru felul lor de-a fi. Dar și pentru a-i face pe ceilalți să se simtă la fel: iubiți și apreciați pentru ceea ce nimeni nu le poate lua, niciodată – ceea ce sunt.
Poți deveni ambasador al incluziunii (sau poți ajuta pe cineva să devină), prin următorul formular: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdf…/viewform…