Înființarea ONG-uri locale

Pentru ca grupurile de inițiativă locală să devină actori de schimbare la nivelul comunităților, proiectul va sprijini formalizarea GIL-urilor în ONG-uri. Se vor contracta experți care să sprijine demersul de înființare a ONG-urilor prin informarea corectă către reprezentanții GIL-urilor legate de documentele pe care trebuie să le realizeze (cereri, declarații, cont etc.) și legat de traseul pe care aceste documente trebuie să îl urmeze. De asemenea, reprezentanții GIL-urilor vor fi informați despre avantajele formalizării în ONG și despre aspectele administrative pe care vor trebui să le realizeze.

Fiecare dintre cei 3 parteneri (S, P1 si P2) va sprijini înființarea ONG-urilor din localitățile în care implementează procesul de dezvoltare comunitară.

UPDATE:

Pe 6 iunie, în județul Brăila, au avut loc o serie de evenimente care au marcat înființarea a două noi ONG-uri: Asociația de Dezvoltare Comunitară „Galbenu” și Asociația de Dezvoltare Comunitară „Vișani”.

Înființarea celor două asociații a fost marcată de o serie de evenimente, alături de copiii din cele două localități: peste 100 de puști au participat la activități extrașcolare, printre care:

⚽️ fotbal (fiecare echipă primind echipament sportiv);

🎥 prezentare PowerPoint despre istoria și cultura romă;

💃 dansuri populare românești și romani (fiecare ansamblu de dansuri primind costumații specifice).

Cele două ONG-uri înființate vor acționa în scopuri socio-culturale, economice și educaționale pentru dezvoltarea comunităților de romi.

De asemenea, în comuna Berteștii de Jos, județul Brăila, s-a înființat Asociația de Dezvoltare Comunitară „Berteștii de Jos”. Așadar, timp de trei zile, în comună au avut loc o serie de activități cu copiii, prin care să se marcheze înființarea acestuia.

Activitățile, realizate în parteneriat cu Școala Gimnazială, au avut ca scop promovarea diversității în rândul tinerilor, interculturalitatea și incluziunea. Printre acestea s-au numărat și:

🌳 „Împreună pentru un mediu sănătos”;

🎹 „Cântec pentru toți”;

⚽️ „Fotbalul fără prejudecăți”.

În același timp, pe 22 iunie a avut loc primul eveniment derulat de Asociația de Dezvoltare Comunitară „Unirea-Valea Cânepii”, organizație înființată în cadrul acestui proiect, a cărui misiune este de a acționa în folosul comunităților de romi.

Astfel, peste 20 de copii au participat la prima activitate extrașcolară organizată în parteneriat cu primăria Unirea: un meci de fotbal, pentru care fiecare echipă a primit echipament sportiv. La acest eveniment au participat și părinții elevilor, care au primit o serie de informații despre activitățile derulate în cadrul acestui proiect, dar și informații cu privire la respectarea drepturilor omului, discriminare și importanța educației în viața tinerilor.

Mai multe vești despre proiect regăsiți în secțiunea de noutăți, aici.

ro_RORomână