Terni Godi: Despre puterea de a visa

Selecția comunităților țintă

Comunitățile în cadrul cărora am desfășurat activitățile sunt: Calvini, Cândeşti (jud. Buzău), Băleni, I.L.Caragiale (jud. Dâmboviţa), Giurgiu, Gostinari (jud. Giurgiu), Jilava, Dirvari (jud. Ilfov) și Iodacheanu, Vărbilău (jud. Prahova). În vederea selecției comunităților au fost luate în considerare criterii precum: numarul semnificativ de romi și rata mare a abandonului școlar. 

Selecția / instruirea a 10 tineri romi elevi de liceu sau studenți  ca și agenți multiplicatori

Au fost selectați cei zece elevi/studenți. În perioada 10.09 – 13.09.2015 a fost organizat la Bușteni trainingul de formare.  Am învațat împreună cum să utilizăm instrumentele interactive, cum să comunicăm eficient și am construit profilul unui mentor. În perioada imediat următoare au început activitățile de mentorat!    

„Împreună avem grijă de visele tale!” este sloganul compus de agenții multiplicatori. 

Collage

 

În perioada 24-26 aprilie 2016 a avut loc la Buşteni ultima întâlnire cu agenţii multiplicatori. Scopul acestei activităţi a fost acela de a identifica ceea ce a mers bine şi ceea ce a mers mai puţin bine în cadrul programului de mentorat, astfel încât să putem îmbunătăţi astfel de iniţiative pe viitor, dar şi de a vedea cum putea păstra în continuare legătura cu elevii mentoraţi.

collage-2016-06-25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diseminarea instrumentelor interactive în cele 10 localități țintă

Instrumentele interactive care au fost promovate la nivelul celor 1o comunități pot fi consultate aici:

Ce vrei să te faci când vei fi mare?

Povestea lui Ilie

20 de răspunsuri la întrebarea Ce vrei să te faci când vei fi mare?

CD-ul cu muzică lăutărească: Copilul copil rămâne

De asemenea, în cadrul proiectului a fost realizat un videoclip animat pentru melodia „O şansă” interpretată de Raluca Drăgoi. Melodia transmite mesajul că orice copil are o şansă să reuşească în viaţă prin intermediul educaţiei, indiferent de etnie sau poziţie socială. Videoclipul realizat a fost diseminat către un număr de 50 de şcoli şi 20 de inspectorate judeţene în vederea utilizării acestuia în cadrul orelor de Consiliere şi orientare profesională şi poate fi vizionat la următorul link:

În ceea ce priveşte spectacolele prevăzute în cadrul proiectului, au fost realizate 9 din cele 10 spectacolele. Cel de-al 10-lea spectacol nu a mai fost realizat ca urmare a evenimentelor din Colectiv.

1. Jilava – 22 iulie 2015

Primul concert cu muzică lăutărească a avut loc la Jilava, în curtea Școlii Nr. 2. Ne-am bucurat de prezența a 200 sute de oameni dragi. Timp de două ore am ascultat cântece motivaționale, în ale căror versuri, ne-am regăsit, fiecare dintre noi.  Am ascultat povești de viață care mai de care mai frumoase, mai  interesante. Am plâns, am râs, am învățat că școala ne ajută să ne împlinim visele. 

jilava

 

2. Giugiu – 29 iulie 2015 

Al doliea concert a avut loc de această dată, la Giurgiu, în curtea Școlii Gimnaziale Nr. 3.  Se pare că numărul 200 este numărul nostru norocos. Am avut alături de noi în jur de 200 de persoane.  Am întâlnit copii care visează și luptă zi de zi ca visul lor să devină realitate. Mulțumim tuturor pentru prezență și implicare. 

Așteptăm cu nerăbdare următorul concert. 1 septembrie, ora 19:00, I.L. Caragiale, Dâmbovița. 

Giurgiu

 

 3. I.L. Caragiale, Dâmbovița – 1 septembrie 2015

Unele momente sunt atât de frumoase, încât nu pot fi descrie în cuvinte.  Multumin celor aproximativ 300 de persoane prezente la spectacol. A fost o seara de neuitat. 

Collage

 

4. Calvini, Buzău – 18 septembrie 2015

Am desfășurat cei de-al patrulea spectacol „Copilul copil rămâne!”  A fost o seară plină de peripeții,  ne-am rătăcit, aparatul foto s-a stricat, dar în final, evenimentul a descurs asa cum ne-am propus.  Mesajele melodiilor au ajuns la aproximativ 100 de persoane prezente. A fost pentru prima dată când am simțit, într-adevăr că oamenii se regăseau în versurile melodiilor. 

Collage

 

5. Iodăcheanu, Prahova – 22 septembrie 2015

Pe 22 septembrie, la Iordăcheanu s-a desfășurat „Copilul copil rămâne!” Am ajuns la concertul numărul 5. Toată munca depusă pentru organizarea unui spectacol intr-o localitate care se află la peste 100 de km de București, este compensată de bucuria de pe fața copiilor și a adulților. Nimic nu mai contează (oboseală, stres, emoții ) atunci când asculți povestile de viață mai puțin plăcute, ale un om care încă muncește din greu să îți trimită copilul la școală. 

Collage

 

6. Cândești, Buzău – 23 septembrie 2015

Specatacolul „Copilul copilul rămâne” numărul 6. 

La Cândești, am întâlnit copii frumosi și energici. Au dansat pe tot parcursul spectacolului, au cântat împreună cu Marian și s-au distrat. În ceea ce-i privește pe adulți( peste două sute ), aceștia si-au privit copiii cu bucurie și ascultat mesajele pe care noi, împreună cu Marian le-am transmis. Am văzut lacrimi, zâmbete, în urma melodiilor. 

Mulțumin tuturor care au rupt două ore din timpul lor și au venit să se bucure alături de noi. 

Collage

 

7. Vărbilău – Prahova – 1 octombrie 2015

La Vărbilău am întâlnit oameni fericiți. Ne-au dăruit din plin starea lor de bine. Vremea, deși nu se anunța foarte bună, a tinut cu noi.  În jur de 150 de oameni au fost alături de noi.  A fost o seara, în carev toate lucrurile au decurs așa cum ne-am așteptat. Mulțumin tuturor!

Collage

   

8. Băleni, Dâmbovița – 2 octombrie 2015

Spectacolul „Copilul copil rămâne” a ajuns la Băleni.  Mesajele motivaționale transmise de artiștii nostri au ajuns la peste 100 de părinți și bunici prezenți  la spectacol. A fost minunat să vedem ce impact mare are un vers, o melodie, asupra unor oameni obijnuiți. Am ajuns la spectacolul numărul 8. 

Mulțumim tuturor pentru prezență și implicare! 

Urmează Gostinari, Giurgiu!

Collage

 

 9. Gostinari – Giurgiu – 16 octombrie 2015

La Gostinari, penultimul spectacol din cadrul proiectului, am întâlnit oameni nerăbdători să ne cunoască.  200 de suflete au fost alături de noi, ne-au primit cu drag și timp de mai bine de două ore am ascultat împreună mesaje motivaționale. Copiii au cântat și ne – au bucurat. Mulțumim tuturor! 

gostinari

 

 Activități de mentorat oferite de model copiilor

Activitățile de mentorat au început, de ceva vreme, în majoritatea școlilor unde implementăm proiectul. Ne bucurăm să vedem că elevii sunt deschiși și încep deja să își contureze visul, îndrăznesc să viseze și fac tot posibilul ca visul lor să devină realitate.poze scoli

Au avut loc 160 de întâlniri de mentorat. Scopul acestor întâlniri a fost creșterea stimei de sine a elevilor. Din mărturiile lor, credem că ne-am atins scopul. Una dintre elevele din Școala Gimnazială nr.2 Jilava a afirmat următoarele: „Am învățat să am încredere în mine, dacă îmi propun ceva, sunt sigură că voi reuși. ” . În Vărbilău, Prahova, unul dintre băieți spune: „Contează ce etnie ai? Eu sunt de părere că etnia romă nu este un impediment, este un atuu, pe care, dacă știi cum să il folosești, te ajută enorm.”  

Pe parcursul întâlnirilor am vizionat filme, am citit și înțeles poveștile de viață ale unor persoane de etnie romă de succes, am discutat despre calităţi şi defecte, dar şi despre reciclare.

Scoli

 

 Promovarea proiectului

Pe 14 septembrie, la Journey Pub, a avut loc conferința de lansare a proiectului. Alături de noi, au fost prezenți in jur de 50 de reprezentanți ai instituțiilor publice, ambasadelor, organizațiilor nonguvernamentale. Marian Mexicanu a interpretat live fragmente de pe CD-ul „Copilul copil rămâne” .  

Collage

 

În data de 22 aprilie 2016 a avut loc conferinţa de final al proiectului. Alături de cei care au dat curs invitaţiei noastre, am aflat de la tinerii implicaţi în  mentorat impresiile acestora cu privire la activităţile desfăşurate.  De asemenea, în cadrul conferinţei de final am lansat şi videoclipul animat al melodiei „O şansă”, interpretată de Raluca Drăgoi.

collage-2016-06-25(1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a afla mai multe informaţii despre activităţile desfăşurate, puteţi accesa următoarele link-uri:

http://blog.agentiaimpreuna.ro/?p=1100

http://blog.agentiaimpreuna.ro/?p=1091

Vă invităm să ne dați like pe pagina de FB a proiectului : Terni Godi:Despre puterea de a visa, acolo unde puteţi viziona şi materialele video realizate în cadrul proiectului:

https://www.facebook.com/TerniGodi/videos

De asemenea, vă invităm să rămâneți alături de noi pe subpagina dedicată proiectului pentru a afla ultimele noutăți.

 

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informțiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesati www.eeagrants.org