Mesaj de Ziua Romilor

8_aprilCu un număr aproximativ de 10-12 milioane de persoane, romii sunt cel mai mare grup minoritar din Europa. De sute de ani, romii sunt subiectul suspiciunilor, mitologiei, discriminării, deportării, sclaviei și genocidului, trăind adeseori în afara granițelor societății.

Cu cât mai mult cu cât lumea șterge granițele, cetățenii ar trebui să spargă prejudecățile și să trăiască împreună ca oameni liberi. Europa este plină de romi care sunt studenți și profesori, doctori și asistenți medicali, avocați, ingineri, muzicieni și artiști.

Nimeni nu este bun sau rău din cauza originii etnice și pe deasupra, fiecare dintre noi, într-un fel, putem fi o minoritate catalogată de ceilalți. O țară nu poate fi niciodată prosperă dacă sute de mii de oameni sunt excluși din planurile de dezvoltare ale societății.

Nu ar trebui să existe oameni cu potențial nefolosit  pe deplin. Astăzi, toată lumea poate contribui pentru bogăția comună a viitorului. Nicio persoană cu prejudecăți sau temeri față de altă rasă, culoare sau religie, nu poate fi liber. Prin provocarea dezbaterilor, noi trebuie să acționăm astfel încât mintea oamenilor să evadeze din închisorile create de ei înșiși.

Proiectul PAIRS urmărește să colecteze exemple pozitive de intervenții și politici la nivel local și regional care au servit la incluziunea eficientă a comunităților de Romi din Albania, Bulgaria, Ungaria, Italia și România. Dacă ai o poveste care merită împărtășită, ne poți găsi pe Facebook sau ne poți scrie la office@agentiaimpreuna.ro . Ori, poți pur și simplu să transmiți mai departe acest text.   


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*