Despre îngeri (blonzi) și demoni sau un alt fel de „Dacă nu stai cuminte vine țiganul și te fură!”

De câteva săptămâni suntem martorii unui flux informațional generat de un caz: în urma unei percheziții realizate de poliția din Grecia în localitatea Farsala, în cadrul unei familii a fost identificată o fata care a trezit suspiciunea autorităților datorită faptului că era blondă. Dacă subliniem faptul ca familia în cadrul căreia s-a găsit fata (Maria este numele ei) era de etnie romă zugrăvim imaginea completă a cazului.

Știrea a fost preluată de presa din toata lumea iar Maria a primit, din partea presei, apelativul de înger blond. Imediat a fost făcută o paralelă între acest caz și cazul Maddie McCann , fetița din Anglia răpită/dispărută acum 6 ani pe când se afla cu familia in vacanță, inducându-se idea conform căreia copila a fost răpită de către țigani. În câteva ore, poliția din Grecia a primit 8000 de apeluri referitoare la acest caz .

După cercetări și analize ADN s-a adeverit ceea ce „părinții adoptivi” din Grecia au susținut încă de la început și anume faptul că Maria le-a fost încredințată de părinții naturali, o familie de romi din Bulgaria care nu avea mijloacele financiare să o crească. Din momentul în care s-a demonstrat că Maria este romă interesul presei față de caz a devenit zero, reacțiile sforăitoare ale publicului au dispărut iar drama fetei și familiei din care provine a devenit nesemnificativă.

Pentru mine acest caz, si modul în care a fost reflectat de către presă, este unul etalon atunci cînd vorbim despre percepția romilor in spațiul public. Să explic, pe scurt:
1. Pentru cei care nu știu, poliția elenă efectua o razie pentru a contracara o rețea de trafic de arme și droguri. Înfățișarea fetei a atras atenția polițiștilor si anume părul blond și ochii verzi (trăsături specifice „îngerilor”). Nimeni, chiar absolut nimeni, nu s-a gândit să spună susținătorilor ideii că romii sunt persoane negricioase (vezi definiția din DEX 1998) că au o problemă de percepție și cunoaștere a subiectului. Culoarea pielii și a ochilor nu este nicidecum un indiciu asupra apartenenței la etnia romă, foarte mulți dintre romi având caracteristici „angelice”.
2. Maria a fost numită “înger” până când apartenența ei etnică a fost certificată. După acest moment nu a mai fost numită în nici un fel. Emoțional ea a trecut, însă, prin iad.
3. Nimeni nu ne-a spus dacă minora a fost supusă unor rele tratamente sau era folosită pentru comiterea unor infracțiuni. Cu alte cuvinte nu am fost informați dacă familia care avea grijă de Maria era una “creștină“ sau “păcătoasă“.
4. Nimeni nu a vorbit de caracatița traficului de ființe a căror victime sunt copiii care provin din familiile sărace. Multe dintre familiile care se zbat în sărăcie recurg la soluția de a-și încredința copiii traficanților sau proxeneților fie știind foarte bine ce trebuie aceștia să facă pentru noii lor stăpâni fie sperând într-o viață mai bună. În aceeași linie nimeni nu a evaluat efectul pseudo-campaniilor implementate în acest domeniu sau a acțiunilor instituțiilor care ar trebui să se bată cu acest flagel. Și nu voi folosi corelație etnică la acest punct pentru simplu motiv că infractorul/victima nu are, în acest caz, identitate etnică.
5. Efectul de stigmatizare a unei comunități care deja este supusă stigmatizării a fost imens. Cele 8000 de apeluri telefonice care au urmat anunțului autorității demonstrează, o dată în plus, că “Dacă nu stai cuminte vine țiganul și te fură“ este o zicală extrem de uzitată. Reamintim că într-o perioadă de criză economică extremismul crește.
6. Expunerea media a acestui caz este tipicul manipularii și discriminării (demonilor) fața de romi în prezentarea acestui caz apartenența etnică nu are nicio relevanță, cazul a pornit de la o “probă“ administrată în cel mai lombrozian mod, mediatizarea a fost făcută excesiv fără nici o mica analiză de conținut a informației primite chiar dacă aceasta putea să genereze, pe fondul emoției provocate, tensiuni sociale de necontrolat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*