Guvernul bagă moartea-n ţigani

Guvernul bagă moartea-n ţigani

(a băga moartea-n țigani expr. 1. a învinui (pe cineva) pe nedrept, a da vina pe altcineva. 2. a lansa o idee / un proiect fără finalitate, care provoacă doar confuzie / derută. Sursa: http://dexonline.ro/definitie/%C8%9Bigan )

Ieri, NASA anunţa descoperirea unor noi forme de viaţă în galaxia noastră. Astăzi, guvernul României a descoperit călătoria în timp. Înapoi.

Ne-am obişnuit cu progresul social în ritm de „doi paşi înainte, unul înapoi”, însă bătuta pe loc a guvernanţilor sună a înapoiere şi se aseamănă pasului pe loc al politicilor publice pentru romi. Sub presiunea întregii Europe, guvernul României se fâstâceşte şi gafează, demonstrând o dată în plus cât de aiurea îi sunt preocupările pe timp de criză economică şi politică. Când Comisia Europeană sare în apărarea romilor, românii sar să-i arate cu degetul şi să-i învinuiască pentru toate belelele care le lovesc ţara, oraşul, cartierul şi familia. Nu hotărâri iraţionale şi ridicole ca cea de astăzi a guvernului ne fac ţara de râs, ci romii. Nu contează că în alte limbi – adică în limbile folosite de cei care îi asociază pe români cu romii – hotărârea guvernului nu are niciun impact. Nu contează că la nivel internaţional se folosesc şi se vor folosi în continuare cuvinte ca „Roma”, „Romani”, pentru a-i desemna pe romi. Nu contează că romii tot cu paşaport românesc vor călători în străinătate şi de-acum încolo, iar asocierea lor cu ţara lor legitimă va continua să se producă, aşa cum este şi normal. Toate acestea nu contează, nici pentru guvern, nici pentru academia română, în care se vede treaba că au rămas tot „academicienii” de pe timpuri, cu diplome cât cuprinde dar neuroni lipsă.

Contează că am găsit ţapul ispăşitor. Contează că de-acum încolo românii şi-au rezolvat criza de identitate, criza economică, criza financiară, criza imobiliară şi cea de nervi naţionali. Gata. Am rezolvat problemele.

Însă ne întrebăm aşa, într-o doară, cum va continua „prigoana” romilor. Oare va apărea pe paşaport menţiunea apartenenţei etnice, pentru a înlătura chiar orice posibilitate de dubiu şi orice asociere a romilor cu românii? Sau o roată roşie cusută pe haine? Şi ce alte gesturi populiste vor face parlamentarii în preajma alegerilor pentru a le gâdila anumitor români mândria naţională?

După acest succes covârşitor al politicii guvernamentale de incluziune socială a romilor, propunem să se schimbe pluralul „succese” în „succesuri”, şi-i urăm guvernului cât mai multe de acest fel.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*