Senatul si istoria!

Zilele trecute, Senatul Romaniei a respins proiectul de lege prin care s-a propus comemorarea robiei Romilor in spatiul romanesc. Printre altele, aceasta lege propunea introducerea in manualele de istorie predate in scoala romaneasca a unor informatii care sa familiarizeze elevul roman cu aceasta realitate istorica.
Nu are rost sa reamintim faptul ca istoria predata in scoala romaneasca nu face referiri la momentele nefericite pe care Romania le-a trait de-a lungul vremurilor, fie ca aceastea se refera la robia romilor, Cadrilater, politica antonesciana sau Holocaust. Imaginea de stat care a fost vesnic cotropit, care a fost intotdeauna “victima celor puternici”, prezentarea conducatorilor ca fiind cei mai destepti, buni, sfinti, cinstiti etc nu are darul decat de a intari ignoranta care lasa adanci chiar si in comportamentul nostru actual.
Necunoasterea istoriei reale a Romaniei, cu bunele si cu relele ei, nu poate conduce la depasirea unor conflicte/atitudini actuale, mai ales atunci cand vorbim de relatia majoritar – romi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*