Scrisoare deschisa

Domnului Traian Băsescu, Preşedinte al României
Domnulei Marko Bella, Prededinte UDMR
Domnului Vasile Blaga, Ministru de Interne
Domnului Gabriel Oprea, Ministrul Apărării Naţionale
Doamnei Laura Codruţa Kovesi, Procuror General al României
Domnului Teodor Meleşcanu, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi securitate naţională a Senatului României
Domnului Costică Canacheu, preşedintele Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor

Organizaţiile semnatare îşi exprimă consternarea faţă de evenimentele de comemorare a dictatorului Miklos Horthy, desfăşurate sâmbătă, 11 septembrie, în oraşul Miercurea Ciuc. Este un fapt de notorietate publică şi probat din punct de vedere istoric, că sub guvernarea de extremă dreaptă a lui Miklos Horthy, autorităţile maghiare din Ungaria şi Transilvania de Nord au fost responsabile de ghetoizarea, deportarea şi aplicarea soluţiei finale pentru populaţia evreiască şi romă şi de acţiuni xenofobe care au avut ca victime populaţia românească din Transilvania de Nord.
Din motivele exprimate mai sus, manifestările de comemorare ale lui Miklos Horthy încalcă Legea 107 din 27 aprilie 2006 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002, care interzice organizaţile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob precum şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.
Toate activităţile comemorative, iniţiate de către organizaţia “Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” – marşuri, discursuri şi prelegerile – s-au desfăşurat în spaţiul public, cu aprobarea Poliţiei, Jandarmeriei şi Primăriei din Miercurea Ciuc şi s-au bucurat de participarea primarului din Miercurea Ciuc, domnul Robert Raduly.
Desfăşurarea activităţilor mai sus menţionate s-a făcut cu încălcarea art 30, punctul 7 din Constituţia României care prevede: „sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”. De asemenea, autorităţile publice enumerate mai sus se fac vinovate şi de încălcarea Legii 107 din 27 aprilie 2006 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31 / 2002 care interzice organizaţile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob precum şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.
Din aceste considerente, organizaţiile semnatare solicită:
– sanctionarea administrativă şi demiterea conducerii autorităţilor publice locale care au autorizat, în mod ilegal, manifestările mai sus menţionate: Primăria, Poliţia şi Jandarmeria din Miercurea Ciuc;
– analizarea legalităţii organizării în spaţiul public (piaţa publică şi Casa de Cultură Municipală) a manifestărilor extremiste de către organizaţia “Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” şi scoaterea acesteia în afara legii, pe temeiul Legii 107 din 27 aprilie 2006ş
– excluderea din Uniunea Democratică a Maghiarilor din România a domnului Robert Raduly, primarul oraşului Miercurea Ciuc şi condamnarea publică a acestor acţiuni extremiste de către preşedintele UDMR, domnul Marko Bella.
În încheiere, dorim să subliniem că documentele de Strategie Naţională de Apărare a României înregistreză printre riscurile şi ameninţările la adresa siguranţei naţionale, manifestările radicale, iredentiste şi extremiste. Considerăm că tolerarea acţiunilor de genul celor organizate de către “Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” cu participarea primăriei Miercurea Ciuc prezintă riscuri la adresa securităţii statului şi a cetăţenilor români.

Petre-Florin Manole, Reţeaua Naţională a Tinerilor Romi
Valeriu Nicolae, Policy Center for Roma and Minorities
Gelu Duminică, Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Împreună


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*