Domnului Cristian Preda, din partea unor cetăţeni români

Am citit cu surprindere declaraţia dumneavoastră din Libération ca urmare a unei întâlniri a guvernului francez ce a avut ca rezultat o listă de măsuri în opinia noastră pe cât de absurde pe atât de populiste. În interviul publicat de Libération şi preluat de HotNews dumneavoastră spuneţi:
„Trebuie evitate formulele simpliste. Nu intrarea României în Europa e problema. Venirea romilor în Vest e un fenomen anterior anului 2007, producându-se în anii ’90. Pe de altă parte, nu confundaţi romii şi românii, amalgamarea nu e deloc apreciată.”

Ca cetăţeni români de origine romi, declaraţi admiratori ai curajului politic al domniei voastre până în acest moment, ne-am dori să ştim:
Care este distincţia dintre cetăţenii români de etnie romă şi cei români, din punct de vedere al principiului unei cetăţenii egale, susţinut de constituţia României?
De ce amalgamarea dintre romi şi români nu este un lucru pe care îl apreciaţi?
Un paşaport românesc din mâna unui rom este oare diferit de un paşaport românesc din mâna unui român?
Dar un vot acordat de un rom, este oare mai puţin valabil decât un vot al unui cetăţean român de altă etnie?
Cum faceţi diferenţa dintre un rom şi un cetăţean de altă etnie? Prin măsurarea craniului sau a spectrului culorii pielii?

Măsurarea craniilor, mitul rasei caucaziene, al arienilor sau al saxonilor şi mai tot ce ţine de rasism biologic aparţine trecutului, şi semnatarii acestei scrisori se îndoiesc că vă doriţi o reînviere a acestuia. Nu uitaţi faptul că mai toţi oamenii “de ştiinţă” care au promovat rasismul, de la Emerson la Walker, considerau “rasele” de est-europeni şi mediteraneeni, printre care se numără şi românii, ca inferioare. Secolul trecut ne-a demonstrat unde se poate ajunge prin încurajarea şi adoptarea de către clasa politică a unor astfel de teorii, şi ar fi bine ca politicienii să-şi amintească mai des milioanele de oameni deportaţi şi ucişi în numele unor teorii rezultate în urma ierarhizării dintre „rase” şi etnii, unele mai „pure”, altele mai „necurate”.

Faptul că teorii de sorginte rasistă tind să aibă, din nefericire, o anumită popularitate în România (lucru dovedit ştiinţific, prin studii sociologice serioase) ne-ar putea împinge foarte uşor la amalgamarea dintre români şi rasişti. Cu toate acestea, noi nu generalizăm, şi suntem conştienţi că astfel de teorii au priză doar la un anumit segment al electoratului român, pe care suntem convinşi că nu doriţi să-l atrageţi de partea dumneavoastră. Pentru că altfel aţi putea fi, la rândul dumneavoastră, amalgamat cu ceva ce nu vă doriţi a fi. Cum, desigur, nu vă doriţi a fi amalgamat cu politicienii corupţi, populişti şi demagogi care adoptă discursuri similare la adresa cetăţenilor români de etnie romă.

Desigur, fiecare dintre noi poate greşi, şi nu o dată presa ne-a citat şi pe noi fie în mod greşit fie răuvoitor. De aceea solicităm din partea dumneavoastră o clarificare şi răspunsuri la întrebările pe care le-am formulat, cu îngrijorare, în scrisoarea aceasta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*