Si romii sunt cetateni europeni

Motto: Bine nu-i nici gazdă mare, / Nici să fii sărac prea tare; / Gazda mare se gândeşte, / Săracul se tot trudeşte

Nimic de criticat la această idee pe care a exprimat-o preşedintele Băsescu week-endul trecut, dacă n-am lua în considerare contextul în care a fost pronunţată.
„(…)[Î]n niciun caz problema incluziunii romilor nu mai este o problemă naţională a României sau a Ungariei sau a oricărei alte ţări care găzduieşte această minoritate pe teritoriul său”, spunea duminică preşedintele.

Cu toate că teritoriul României îi tot „găzduieşte” pe romi de mai bine de 700 de ani, rămâne din păcate răspândit sentimentul că romii nu ar fi la ei acasă în România. Că legitimitatea lor de cetăţeni români ar fi cumva diminuată, în comparaţie cu „gazdele”. Că prezenţa lor în România, conform definiţiei cuvântului „a găzdui” (1. A primi pe cineva în casa sa o anumită vreme, dându-i adăpost (şi mâncare). 2. Intranz. A rămâne (să locuiască şi să mănânce) câtva timp în casa cuiva – dexonline.ro) ar fi temporară, vremelnică, numai până când vor pleca ei singuri, sau, mai bine, va veni cineva să ni-i ia de pe cap. Şi acum, că tot suntem în Uniunea Europeană, să vină ea, Europa, să facă ce-o ştii, dar să rezolve problema, că, în definitiv, romii sunt şi ei cetăţeni europeni. De fapt, mai mult europeni decât români, că noi nu facem decât să-i „găzduim”. Cam aceasta ar fi poziţia statului român în legătură cu rolul său în incluziunea socială a romilor.

Nu încape îndoială că este nevoie ca problematica romă să fie abordată şi la nivel european, dincolo de nivelul naţional. Însă încăpăţânarea de a mătura gunoiul românesc sub preşul Europei, negând responsabilitatea statului asupra unei probleme în primul rând interne, denotă cât de mult se preocupă statul român de incluziunea socială a romilor, şi cât de temeinic înţelege principiul subsidiarităţii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*