Investitie in educatie sau segregare?

In ziarul Adevarul de astazi a aparut, sub semnatura Flaviei Crisan, articolul intitulat “Romii – nu vrem scoala, vrem case!”. Prin intermediul articolului aflam ca autoritatea locala din Sacele a dispus ca cele doua case modulare achizitionate din Germania sa fie folosite ca scoala pentru romi si ca reprezentatii acestora considera ca ar fi fost mult mai bine daca respectivele case ar fi fost folosite ca spatii de locuit pentru persoanele care au nevoie. Trebuie sa spunem, din informatiile culese din teren de Fundatia noastra la finele anului 2009, ca una dintre principalele probleme ale romilor din Sacele este reprezentata de conditiile improprii de locuit.
Acum se nasc cateva intrebari: De ce o fi fost nevoie de (inca o scoala) cand se spune – si in interiorul articolului – ca exista o scoala in localitate, renovata de curand si care este frecventata inclusiv de elevi romi (Tiberiu Craciun si Rares Maruntelu sunt ambii elevi in clasa a VIIa, respectiv a Va)? Nu cumva aceasta scoala este gandita ca si “scoala tiganilor” (amplasarea ei se doreste a fi in interiorul comunitatii de romi) si astfel se creaza premizele unui caz clar de segregare? Care este viitorul acestor copii cand, inca din scoala sunt invatati ca trebuie sa stea separate fata de romani? Care este reactia Inspectoratul Scolar Brasov? Dar a expertului rom din primarie/prefectura?
Articolul poate fi vizionat urmarind urmatorul link: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Brasov-_Rromii-_-Nu_vrem_scoala-vrem_case_0_296370718.htm


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*