Criza economica si Mecedesul!

“Cei cu turnuleţe merg cu Mercedesul să îşi ridice ajutorul social” – Presedintele Romaniei – interviu acordat Televiziunii Romane, 08.07.2010.

In primul sper sa cadem de comun acord ca atunci cand presedintele Basescu a spus cele de mai sus nu se referea la oamenii de afaceri “de buna credinta” care locuiesc in cartiere gen Pipera. Cu siguranta avea in minte cartierele arhicunoscute si mult-prea-mediatizate de genul Strehaia, Sintesti sau Buzescu.
De asemenea speram sa putem accepta faptul ca este foarte posibil sa existe cazuri in care cele afirmate de presedinte sa fie si adevarat: oameni care nu au dreptul la ajutor social, dar care folosind sistemul ticalosit incaseaza bani care nu li se cuvin.
Nu vreau sa dezbat cine este de principalul vinovat, cel care abuzeaza de sistem solicitand ajutor social fara sa indeplineasca criteriile legale sau cel care ii aproba (fara sa verifice situatia reala a solicitantului – asa cum prevede legea). Nu vreau nici sa aduc aminte celor care, poate au uitat, cum este folosit instrumentul “ajutor social” de catre autoritatile locale ca si arma de culegere si conservare de voturi… Nu vreau nici macar sa ii reamintesc domnului Presedinte ca, nici cu un an in urma, lua masa cu foarte multi detinatori de “case cu turnulete si Mercedesuri”, pe dealul de la Costesti – Valcea.
Ceea ce insa imi doresc cu adevarat sa subliniez este urmatorul lucru: a induce idea ca minoritatea roma este principalul beneficiar a fraudelor din sistemul de asistenta sociala este extrem de periculos si injust. Periculos – pentru ca pe vreme de criza economica extremismul si rasismul gaseste mult mai mult adepti decat intr-o perioada “normala” iar minoritatea Romilor oricum nu este o minoritate “populara” in Romania, si incorect pentru ca marea majoritate a Romilor traiesc in saracie extrema (lucru de altfel reliefat si de diverse comisii prezidentiala care au lucrat la rapoartele pe riscuri sociale si educatie), iar accesul lor pe piata muncii este deficitar.
De asta cand ne ocupam?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*