Cresterea TVA si fondurile structurale

Anuntata crestere a TVA cu 5% va actiona ca o noua “piatra” pe umerii implementatorilor de proiecte cu finantare Europeana.  Dupa cum se stie, in toate proiectele cu finantare europeana, TVA nu este considerat cost eligibil. Acest lucru echivaleaza cu faptul ca solicitantul trebuie sa plateasca “din fonduri proprii” TVA, urmand ca – la finele proiectului – sa se intocmeasca dosarul de recuperare si sa isi primeasca banii inapoi. Nu are rost sa va reamintesc ca procedura de recuperare TVA este una extrem de greoaie si solicita un timp destul de indelungat.

Daca avem in vedere un proiect de 1.000.000 de euro din care jumatate este suma purtatoare de TVA (costuri necesare achizitionarii echipamentelor, consumabilelor, serviciilor subcontractate etc), efortul financiar din partea solicitantului numai pentru acoperirea TVA este de aproximativ 100.000 de euro . La aceasta suma adaugam contributia financiara obligatorie de minim 2% (ceea ce echivaleaza cu alti 20.000 de euro). Fara a lua in calcul posibilitatea de a avea si costuri declarate neeligibile, pentru un proiect in valoare de 1 milion euro, solicitantul trebuie sa dispuna de un fond de minim 120.000 de euro pentru a putea implementa proiectul in conditii normale?

Cate ONG-uri dispun de acest fond? Cate organizatii pot implementa, in aceste conditii, proiecte structurale fara sa riste existenta acelei organizatii? Mai mult decat atat: ce finantator accepta sa „contribuie” in proiectele europene asigurand plata TVA pana in momentul recuperarii acestuia? Cum se justifica aceasta masura in conditiile in care se declara ca principala prioritate a Guvernului este absortia fondurilor structurale?

Sunt doar parte din intrebari la care e nevoie de raspuns….


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*