Extremism si strategia nationala de aparare

„Minoritatea romilor din România se confruntă cu două riscuri specifice – dintre care unul afectează întreaga populaţie, iar cel de-al doilea numai un segment. Pe de o parte, toţi romii se confruntă direct sau indirect cu discriminarea. Identitatea de rom/ţigan continuă să fie un stigmat. Pe de altă parte, un segment disproporţionat de mare al populaţiei rome trăieşte la periferia societăţii contemporane – în special din punctul de vedere al participării în organizaţii, fie ca elev în copilărie, ca student în tinereţe, sau ca angajat în viaţa adultă.
Nici riscul violenţelor interetnice nu poate fi trecut cu vederea. România a beneficiat în ultimii ani de o perioadă calmă – după ce în perioada 1990 – 1996 s-au petrecut peste 30 de incidente violente între comunităţi de romi şi neromi, soldate cu 13 victime şi cu peste 300 de case incendiate. Nişa politică de extremă dreaptă xenofobă nu a fost exploatată sistematic de mişcările politice româneşti. Există însă riscul ca tensiunile interetnice să se acutizeze şi să fie exploatate politic (precum în ţări ca Italia) – mai ales în contextul actualei crize economice. Pericolul unei astfel de evoluţii este ilustrat de situaţia din Ungaria, ţară în care, în ciuda declaraţiilor politice „corecte”, violenţele împotriva romilor se intensifică”

Citatul de mai sus este un pasaj din Raportul Comisiei Prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice din Romania, pasaj pe care expertii Agentiei Impreuna l-au propus si a fost agreat.
Evenimentele de la Sanmartin si Sancreieni (2009), prezenta Jobbik in Romania (2010) precum si a unor elemente ale Garzii Maghiare (Batalionului Wass Albert), ale Miscarii celor 64 de Comitate si a altor formatiuni radical-extremiste cu un mesaj profund antirom ma fac sa inteleg si sa sustin „amenintarea” trecuta in propunerea de Strategie Nationala pentru Aparare, la capitolul 6.1 Riscuri si amenintari:
“Proliferarea unor masuri radicale, iredentiste sau extremiste, care pot afecta drepturile si libertatile cetatenilor, coeziunea sociala sau relatiile interetnice”

De altfel sunt multe elemente foarte bune in aceasta strategie. Sunt unele insa care sunt cel putin nefericit formulate. De acestea insa se ocupa presa :).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*