Afara ploua :)

“Societatea civila este o noţiune care descrie forme asociative de tip apolitic si care nu sunt parţi ale unei instituţii fundamentale ale statului sau ale sectorului de afaceri. Astfel, organizaţiile neguvenamentale – asociaţii sau fundaţii, sindicatele, uniunile patronale sunt actori ai societaţii civile, care intervin pe lânga factorii de decizie, pe lânga instituţiile statului de drept pentru a le influenţa, in sensul apararii drepturilor si intereselor grupurilor de cetaţeni pe care îi reprezinta.” (sursa Wikipedia).
In Romania exista multe organizatii care, cel putin din punct de vedere statutar, promoveaza interesele minoritatii romilor si isi clameaza apartenenta la “societatea civila”. Avand in vedere definitia de mai sus (am ales-o pe acesta considerand-o cea mai simpla si clara) trebuie sa vedem daca ceea ce exista “la noi in curte” e societate civila sau altceva.
Cateva ganduri:
1. Multe dintre organizatiile non-guvernamentale rome (si nu numai) actioneaza de multe ori ca parti ale “sectorului de afaceri” sau ca si surogat ale institutiilor fundamentale ale statului. In repetate randuri statul roman, prin inaltii sai reprezentati, reproseaza organizatiilor rome situatia acestei minoritati, idee care a fost, este si va fi imbratisata de mare parte dintre liderii romi. Ce nu au acestia in vedere (suficient) este responsabilitatea majora a statului in a asigura dezvoltarea si respectarea drepturilor pentru cetatenii sai.
2. Din pacate, dorinta de a lucra cu institutiile statului spre a le influenta decizia este din ce e in ce mai mica. Cauzele tin inclusiv de faptul ca statul roman nu a incurajat niciodata o voce critic – constructiva a societatii civile, mai mult chiar orice pozitie critica la adresa Guvernului este de multe ori etichetata ceva de genul “cum isi permit aia sa ne critice”. A nu se intelege ca a fost vreun Guvern altfel….toate au vazut in ONG-uri “un pericol” nicidecum “o oportunitate”. Insa si noi mai avem multe de invatat, mai ales in sensul de nu considera o organizatie care lucreaza cu intitutiile statului pentru a le influenta modul de lucru ca fiind “apendice” ale partidului care guverneaza in acel moment tara.
3. Multe organizatii civice ale Romilor isi doresc participarea politica. Este ciudata aceasta dorinta in conditiile in care se stie ca masa electorala roma este una extrem de volatila si usor manipulabila. Singura sansa pentru a fi votat (pe langa cea care este utilizata de toata partidele – si anume mita electorala) este sa ii faci pe oameni sa creada in tine si in ceea ce tu vrei sa faci. Iar asta o faci prin alte instrumente decat cele pe care le ai la dispozitie ca parte a politicului. Fara o societate civila puternica participarea politica (reala) a unei minoritati nationale este o utopie.

In rest, pentru cunoscatori: „afara ploua” :)….


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*