Egalite, fraternite, Ponta!

In cadrul intalnirii cu premierul Frantei aflat in vizita la Bucuresti, prim-ministrul Romaniei, dl Victor Ponta, a afirmat ca a fost discutata si „o provocare importanta – integrarea minoritatii rome”, afirmand „inca o data ca Romania isi asuma toate responsabilitatile care ii revin in acest domeniu”. „Solutia pe termen mediu si lung pentru aceasta problema revine Romaniei si solutia este integrarea aici, in Romania, a reprezentantilor minoritatii rome”, a subliniat primul ministru roman, subliniind insa ca tara noastra are „nevoie de colaborare, de sprijin pentru ca acest obiectiv pe termen mediu si lung sa fie indeplinit” (sursa Hotnews.ro).
In plus, dl, Ponta a facut referire ineficienta muncii depuse de ONG-urile rome in ultimii 20, ele fiind considerate “responsabile” pentru situatia actuala: “(….)Organizatiile neguvernamentale pe care le invocati sunt responsabile de 20 de ani de aceste politici, actualul Guvern, doar de un an. Însa în 20 de ani s-au folosit foarte multi bani, s-au facut foarte multe dezbateri si, din pacate, s-a dovedit un sistem neeficient. Deci, decizia Guvernului este de a folosi mai bine resursele financiare pentru proiecte concrete, cum este proiectul Ferentari, cel mai mare cartier din Bucuresti, care un proiect special dedicat de integrare si de dezvoltare a nivelului de viata” (sursa mediafax.ro).

Asa cum am facut si cu mesajele date de Presedintele Romaniei, haideti sa incercam sa analizam cata dreptate are domnul Prim-Ministru:

In creionarea scurtei noastre argumentantii vom porni de o definitie a societatii civile pe care o da unul dintre marii specialisti in studierea acestui “actor social”, respectiv Ernest Gellner „Definitia cea mai simpla, direct si intuitiv evidenta, dar si cu cea mai mare valoare, este ca societatea civila reprezinta acel ansamblu de institutii neguvernamentale diverse, suficient de puternice pentru a contrabalansa statul si care, fara a-l împiedica sa-si îndeplineasca rolul de mentinere a pacii si de a judeca impartial cu privire la interesele majore, este totusi capabil sa-l împiedice sa domine si sa atomizeze restul societatii” (Gellner, Ernest, Conditiile libertatii. Societatea civila si rivalii sai, Iasi, Editura Polirom, 1998, p. 20). Astfel, conform lui Gellner, principalul atribut al societatii civile (prin instititiile nonguvernamentale care-i stau la baza) este sa contrabalanseze “puterea statului” fara insa a-l impiedica sa isi indeplineasca mandatul.

Conform Constitutiei Romaniei, inca in vigoare, “România este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala” (Art.4.2) respectiv “Cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari” art (16.1) ceea ce echivaleaza cu faptul ca “Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent” (art. 47.1).

Cele de mai sus, pot fi traduse, pe intelesul domnului Prim-Ministru cam asa:
– Romii sunt cetateni egali, Romania fiind patria lor.
– Faptul ca domnia voastra, in calitatea oficiala de sef al Guvernului, recunoasteti ca in ultimii 20 de ani Romania si-a incalcat propria Constitutie prin faptul ca nu si-a indeplinit obligatia de a lua masuri de dezvoltare economica si sociala care vizeaza cetatenii romani de etnie roma, lasand aceste masuri in responsabilitatea ONG-urilor, este pe cat de grav pe atat de ingrijorator.
– Din cele mai sus exprimate intelegem faptul ca in lipsa oricaror masuri de dezvoltare a romilor promovate de Guvernele ultimilor 20 de ani (cam asta ati spus) rolul ONG-urilor nu a mai fost cel de a “contrabalansa”, nu de alta insa nu a existat balanta pe care sa fie asezate rezultatele statului.
– Citand o analiza AMPOSDRU oferita in cadrul diverselor intalniri de la nivel national si european, autoritatile romanesti au aprobat in perioada 2007-2013 proiecte care vizeaza si incluziunea romilor (nu sunt proiecte exclusiv adreate romilor) in valoare totala de 250 milioane euro. Din totalul fondurilor disponibile Romaniei (aprox 40 miliarde de euro), suma respectiva echivaleaza cu un procent de 1,25%. Atat investim, asa rezultate avem. Pentru informarea dumneavoastra dorim sa mentionam ca majoritatea fondurilor, si in aceasta perioada si in cea cuprinsa intre 1990-2007, a avut ca principal gestionar autoritatile publice centrale si locale, nicidecum ONG-urile.
– Provocarile de dezvoltare ale romilor cuprinse in actualul draft de Parteneriat de Dezvoltare 2014-2020 sunt frumoase insa lipsesc cu desavarsire, asa ca este greu de definit cum intentioneaza Guvernul sa puna in aplicare “amenintarea” domniei voastre ca de acum “lucrurile vor fi luate in serios”. Pana acum problematica romilor a fost luata in discutie doar in cadrul unor discutii cu oficiali europeni, guvernul fiind “mut” pe acest subiect pe plan intern.
– Va rog sa cititi capitolul care face referire la situatia si provocarile romilor din Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale elaborat in 2009. Veti gasi multe idei…..
– Deasemenea va rog ca in rapoartele Guvernului dumneavoastra prezentate la nivel european sa nu mai mentionati masurile de incluziune dezvoltate de ONG-uri in ultimii 20 de ani: mediatori (scolari si sanitari), bursa locurilor de munca si caravana ocuparii, gradinite bilingve, programe de burse, programe de formare a studentilor, programe de planning familial si de combatere a stereotipurilor, proiecte culturale (gen Muzeul Romilor) etc. Sunt curios, in lipsa lor, ce poate zice Romania ca a facut….
– Din 1990 partidul pe care il prezidati a fost la Guvernare mai mult decat oricare alta forta politica romaneasca. Strategia Guvernului Romaniei de imbunatatire a situatiei romilor a fost realizata in mandatul dlui Adrian Nastase, mentorul domniei voastre si fost presedinte PSD. Situatia romilor de dupa 1990 este cea mai mare masura esecul PSD, si asta dumneavoastra trebuie sa va asumati!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*