Sfârșitul lumii este departe

Zilele trecute o știre mi-a străpuns urechile: un tip, gelos, își împușcă iubita. Până aici nimic neobișnuit pentru cei care privesc știrile de la ora 17 ca și seva din care își extrag cugetările de genul “ Sfârșitul lumii e aproape”. Ceea ce mi-a atras atenția a fost faptul ca ea era romnie (știrile la care fac referire foloseau bineînțeles apelativul “țigancă”), iar el era polițist român.

Nu voi cădea în păcatul de a trata etnic acest incident cu toate că, în cazuri relativ similare, linșajul mediatic la care minoritatea romă (în întregimea ei) a fost supusă pentru faptele comise de unii infractori a fost de neimaginat. Să ne amintim doar de cazul “Mailat” sau de uciderea lui Marian Cozma și mai ales de modul rușinos în care o parte din media și politicieni au tratat cazul după aceea.

Și atunci, ca și acum, vom sublinia că infractiunea nu are etnie, că un criminal este un criminal la fel de feroce chiar dacă este rom, român, muncitor sau polițist. Și atunci, ca și acum, transmitem condoleanțe familiei îndurerate și sperăm ca astfel de atrocități să nu se mai întâmple.

Ceea ce îmi doresc să arunc în ochii tuturor este decizia părinților Alexandrei (asa o chema pe victimă însă părinții îi spuneau Pușulina) de a ajuta alte 3 persoane să aibă o viață mai lungă, atunci când au acceptat ca organele fetei lor să le fie “împrumutate”. Un om a primit, în ziua de Buna-Vestire, ficatul unei “țigănci împuțite”; un altul rinichiul unei “baragladine” și un al treilea un alt rinichi de la cea care “dacă ar mai fi trăit Antonescu, nu ar mai fi existat”.

Nu e așa că pare ciudat? Să îl iubești pe cel de lângă tine atât de mult încât să îi dai organele tale? Să îl iubesti atât de mult încât să faci lucrul ăsta chiar dacă cei pe care îi ajuți pot fi exponentul celui care își dorește ca tu, și toți cei ca tine, să nu mai exiști? Poate părea ciudat, însă nu e. A fost gestul unui om care a făcut ca definiția literară a cuvântului “Rom” să fie mult mai evidentă (rom = tr: om) și mai ales care ne-a arătat că rasismul și discriminarea sunt apanajul idioților.

Sfârșitul lumii este departe pentru că în ziua de Buna-Vestire un rom ne-a arătat cum să fim oameni….și doar atât!

PS. Doar ne întrebăm: cum ar fi fost dacă agresorul era rom?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*