Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” solicită eliberarea din functie a senatorului PSD Dan Sova pentru negarea Holocaustului

Comunicat de presă
Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” solicită eliberarea din functie a senatorului PSD Dan Sova pentru negarea Holocaustului

În data de 5 martie a.c., senatorul Dan Sova, purtătorul de cuvânt al Partidului Social-Democrat, a afirmat în cadrul emisiunii tv Oameni si oameni, moderate de Andrei Gheorghe, de pe postul The Money Channel, că „pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit si asta se datorează lui Antonescu”. Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” se solidarizează cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România în dezacordul faţă de negaţionismul exprimat de senatorul român. În plus, solicităm Parlamentului României tragerea la răspundere a senatorului pentru încălcarea legii 107/2006 privind interzicerea negării Holocaustului şi eliberarea sa din funcţie. Indiferent dacă senatorul se face vinovat de ignoranţă sau de reavoinţă, lipsa de reactie a forului legislativ si a partidului al cărui purtător de cuvânt este Dan Sova fată de afirmatiile acestuia denotă cel putin iresponsabilitate, ceea ce considerăm a fi extrem de grav atât pentru un partid politic, cât mai ales pentru institutia Parlamentului.
Precizăm că am luat act de faptul că, într-o postare de pe blogul personal, din data de 6 martie a.c., senatorul aduce o serie de clarificări faţă de declaraţiile din ziua precedentă. Dar, pe lângă faptul că afirmatiile făcute de senator în cele două zile consecutive sunt absolut inconsecvente, gravitatea afirmaţiilor iniţiale rămâne. Indiferent dacă lămuririle lansate pe blogul personal sunt rezultatul unei sugestii venite pe linie de partid sau al frământărilor lăuntrice ale senatorului Dan Sova, fapt este că negarea iresponsabilă a Holocaustului, în timpul căruia România se face vinovată de uciderea a 250.000 de evrei si a câtorva zeci de mii de romi, nu poate fi tolerată prin lipsă de reactie de către forul legislativ al statului român.
În ce priveste clarificările în sine, atragem atentia asupra faptului că, prin intermediul lor, senatorul nu-si asumă în fapt cele spuse anterior, ci se derogă de orice responsabilitate, acuzând exclusiv interpretarea declaratiilor sale. În plus, formularea a acestor clarificări ne face să credem că scuzele prezentate de senatorul Sova nu-si propun decât un convenţional efect de dezirabilitate. Lămuririle prezentate de senatorul român sunt formulate maximalist si vag, într-un limbaj sentimentaloid („Poporul evreu a avut enorm de suferit”; „suferinte pe care nu le-a mai indurat niciun alt popor”) din care lipsesc nu cifrele sau referintele istorice care să ne convingă că dl Sova ar fi citit si altceva pe această temă decât cărtile pseudoistoricului Tesu Solomovici. Singura afirmatie cu potential de autenticitate din clarificarea adusă de dl Sovu este următoarea: „Ceea ce am incercat sa subliniez in emisiune a fost ideea ca romanii nu si-au dorit aceste lucruri, ci contextul istoric nefericit si politica nazista au fost cele care au determinat acele evenimente”. E singura afirmaţie făcută în spiritul declaraţiilor din ziua precedentă, care deresponsabilizează poporul român, prin institutiile sale de la vremea respectivă, de orice vină în înfăptuirea Holocaustului, plasând răspunderea unui vag „context istoric nefericit” (nefericită fiind, înainte de orice, alegerea cuvintelor) şi „politicii naziste” care nu se precizează de cine era dusă (probabil de „agenturili străine”).
Singura afirmatie făcută de Dan Şova cu care putem fi de acord, dincolo de convenţionalismul formulării, este aceea că trebuie să învătăm din greselile trecutului. Pentru a învăta din ele, însă, trebuie în primul rând să ni le asumăm. Or, disclaimerul prezentat pe blogul său de dl Sova (după ce, în cadrul unei alte emisiuni din 6 martie, senatorul a insistat că n-a gresit cu nimic în afirmatiile din ziua precedentă) nu este deloc convingător în acest sens. În consecinţă, ne reiterăm solicitarea adresată Parlamentului României privind eliberarea din functie a senatorului Dan Şova pentru negarea iresponsabilă a Holocaustului, subliniind gravitatea lansării acestor informaţii în spaţiul public şi necesitatea sancţionării lor în spiritul respectării dreptului la memorie al victimelor unor atrocităţi pentru asumarea cărora România a făcut, oricum, foarte puţini paşi – şi aceia, tardivi.
Deasemenea solicitam Parlamentul si Partidului Social-Democrat o reactie urgenta la declaratiile dlui Sova si organizarea unei dezbateri care sa ajute la educarea reprezentatilor lor in rolul Romaniei in Holocaust .

Gelu Duminica
Director executiv


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*