Apel pentru declararea etniei la recensamant

Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna” lanseaza un apel catre cetatenii romani apartinand minoritatii rome sa isi declare apartenenta etnica la Recensamantul Populatiei si Locuintelor 2011, amintind ca o atitudine deschisa in acest sens este in acord cu principalele valori ale minoritatii rome – onoarea si familia.

Desi se regasesc in societate si afecteaza in mod constant populatia roma, stereotipurile negative nu trebuie sa constituie un obstacol in afirmarea corecta a identitatii individului. Un motiv in plus pentru declararea apartenentei etnice, un prim pas in asumarea si respectarea identitatii oricarui individ in societate, reprezinta si decizia recenta a Academiei Romane – Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan – Al.Rosetti” de a modifica 30 de cuvinte din Dictionarul Explicativ Roman referitoare la definitiile substantivelor „rom” si „tigan”, precum si a altor termeni ce caracterizeaza persoanele de etnie roma.

„Demersurile pentru tratament egal, nediscriminatoriu pe criteriul originii rasiale sau etnice trebuie sa porneasca de la o profunda cunoastere a comunitatilor in sprijinul carora acestea sunt promovate. Pentru a putea contura strategii pentru integrarea si sprijinirea grupurilor defavorizate si pentru a putea avea o viziune de ansamblu asupra minoritatii rome, trebuie sa existe o evidenta clara a persoanelor din componenta acesteia. Afirmarea apartenentei etnice se subscrie valorilor principale ale comunitatilor rome, si anume onoarea si familia. Este o datorie morala a generatiei actuale fata de cei care au murit in perioada Holocaustului pentru ca erau romi si, totodata, un mod responsabil de a educa tanara generatie, adica pe copiii care trebuie sa stie ca a fi rom nu este un lucru rau”, declara Gelu Duminica, directorul executiv al Agentiei de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”.

In urma ultimelor dezbateri pe marginea acestui subiect, Academia Romana – Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan – Al.Rosetti” a trimis catre Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna” adresa nr. 1040/in 3 octombrie 2010 prin care anunta faptul ca definitiile a 30 de cuvinte din DEX care fac referire/au legatura cu persoanele de etnie roma au fost modificate. Schimbarile vor fi editate in perioada imediat urmatoare, in cadrul unui nou tiraj al DEX.

Astfel, substantivul „rom/a” se defineste ca fiind „temen pin care se autoidentifica membrii unui grup etnic originar din India si raspandit mai ales in sudul si estul Europei, inlocuind denumirea de tigan, considerata peiorativa”.

Substantivul „tigan” este definit „1.(Adesea peiorativ) Persoana apartinand unui ansamblu de popoare originare din nord – vestul Indiei, care au migrat si in norul Africii si, ulterior, si in cele doua americi, diferentiindu-se in mai multe grupuri si ducând o viata semi-nomada si care vorbesc o limba indo-europeana; 2.(Adesea peiorativ) Epitet dat unei persoane brunete; 3. Epitet imperios dat unei persoane cu un comportament necivilizat”.

Potrivit Institutului National de Statistica, oficial, in Romania sunt inregistrate 535.000 persoane de etnie roma, iar estimarile Uniunii Europene indica pentru Romania că numarul variaza intre 1,5 milioane si 2,5 milioane persoane. La nivel european, estimarile arata ca numărul persoanelor de etnie roma se ridica la 12 milioane.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*