Romii:”amenintare” sau potential de dezvoltare pentru stat?

“Partidul nationalist bulgar Ataka a inceput sa distribuie brosuri intitulate „Infractiunea roma – o amenintare pentru stat”, insotite de documente de promovare a liderului formatiunii Volen Siderov in cursa pentru alegerile prezidentiale, relateaza site-ul Novinite citat de Mediafax.” (stire preluata de pe portalul de stiri HotNews in data de 18.09.2011).
Inca din 2009 in cadrul Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociala, comisie in care Fundatia noastra a avut experti angrenati, avertizam ca
“ Riscul violenţelor interetnice nu poate fi trecut cu vederea. România a beneficiat în ultimii ani de o perioadă calmă – după ce în perioada 1990 – 1996 s-au petrecut peste 30 de incidente violente între comunităţi de romi şi neromi, soldate cu la 13 victime şi cu peste 300 de case incendiate. Chiar şi relativ recent au avut loc incidente care puteau degenera în conflicte interetnice (Apaţa 2007, Sânmartin 2009). Nişa politică de extremă dreaptă xenofobă nu a fost exploatată sistematic de mişcările politice româneşti. Există însă riscul real ca tensiunile interetnice să se acutizeze şi să devină muniţie politică – mai ales în contextul actualei crize financiare. Pericolul unei astfel de evoluţii este ilustrat de situaţia din Ungaria si mult mai recent Irlanda – în care violenţele împotriva romilor se intensifică. Comisia Europeană a condamnat pe 27 februarie 2009 violenţele împotriva romilor din Ungaria şi alte state membre – dar declaraţiile nu sunt un substitut pentru politicile publice de incluziune socială.” (pagina 209).
Anii 2011-2012 sunt borne extrem de importanta pentru Romania. In foarte scurt timp, va avea loc Recensamantul Populatiei, datele oferite vor fi baza Planului National de Dezvoltare 2014-2020. Anul 2012 este an electoral, in care cu siguranta tentatia de a folosi un discurs extremist va fi una extrem de mare, mai ales pentru partidele si liderii politici care isi doresc atragerea voturilor din afara “nucleelor dure” pe care marile formatiuni politice le au. Explicatia publica facuta de Presedintele Basescu pentru a justifica decizia Finlandei de a nu sustine aderarea Romaniei la spatiul Schengen din cauza “cersatorilor tigani”, are darul de a acutiza sentimentele anti-tiganesti care oricum sunt la cote alarmante in regiune.
Ceea ce nimeni nu vrea sa observe este fariseimul clasei politice care prefera declaratiile populiste (chiar extremiste) in locul sustinerii unor politici de dezvoltare socio-economica reala a romilor. Cersetoria si saracia se combate prin politici de dezvoltare sustinute financiar intr-un mod coerent si real; infractiunea se combate printr-o domnie a legii (alaturi de preventia atat de necesara) de care trebuie sa se ocupe institutiile statului mandatate pentru a face acest lucru etc. Cat timp insa vor fi “cumetrii” intre politicieni si infractori (protejate de politie), cat timp vom crea strategii pe hartie fara a avea suportul necesar implementarii, pana cand vom intelege ca dezvoltarea noastra ca si natiuni este direct legata de dezvoltarea socioeconomica a romilor etc, pana atunci va trebui sa suferim din cauza unor actiuni de genul celor care sunt in plina desfasurare in Bulgaria.

Pana una alta Romania pierde anual, conform estimarilor facute de Banca Mondiala in anul 2010, peste 1,1 miliarde de USD ca efect a excluziunii romilor de pe piata muncii (aprox 0,9 miliarde costuri de productivitate si 0,2 miliarde din fiscalitate). Aceasta suma reprezinta mult peste necesarul Romaniei pentru a echilibra bugetul de asigurari sociale si pensii sau costurile necesare a 20-25 km de autostrada.

Asa ca trebuie sa ne hotaram: amenintare sau potential?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*