Agenţia “Împreună” solicită excluderea senatorului Iulian Urban din PDL

Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” doreşte să sublinieze, alături de alte organizaţii de profil, faptul că mesajul postat luni, 25 iulie, de senatorul Partidul Democrat Liberal (PDL) de Ilfov Iulian Urban pe blogul său nu poate rămîne fără consecinţe privind participarea acestuia la viața politică românească. În consecinţă, solicitam excluderea lui Iulian Urban din PDL şi iniţierea unor dezbateri publice pe tema limbajului discriminatoriu folosit de numeroase persoane publice.
Dorim să subliniem, în plus, că incitarea la ură pe care o practică senatorul român, într-un limbaj fascistoid și după o logică precară – trasînd, de pildă, paralelele lipsite de orice argumentație între imigrația musulmanilor în Europa și „ţiganii” din România – trebuie eliminată sistematic şi urgent din discursul public românesc.
Ignoranţa periculoasă şi lipsa de respect manifestată de politicienii români la adresa minorităţilor naţionale atinge, prin discursul lui Iulian Urban, o nouă şi nedorită culme. În plus, senatorul român îşi extinde judecata discriminatorie asupra unor valori pe care Europa le-a construit în timp şi la care este evident că nu e dispusă să renunţe, în ciuda gesturilor extreme ale unora dintre cetăţenii săi, cum este decimarea de către norvegianul Breivik a 76 de tineri conaționali cu altă orientare politică decît a sa. Faptul că numeroși politicieni europeni, inclusiv cei acuzați de derapaje de dreapta, cum ar fi de pildă politicianul olandez Geert Wilders, liderul PVV, citat de Breivik în textul său , se delimitează fără rezerve de aceste crime nu-l face pe politicianul român Iulian Urban nici măcar să-și cîntărească cuvintele cînd afirmă, cu cuvintele „unui român care trăieşte în Norvegia”, că „daca ai trai in Scandinavia ai fi inteles cum s-a ajuns la gestul lui Breivik.” Şi continuă netulburat:
„Ceea ce a facut tipul asta este ceva extrem, insa cam toti sunt satui de musllimii care vor sa se impuna peste tot, religios vorbind. Alta problema e ca muslimii traiesc pe seama statului, fiind asistati social, nu vor sa munceasca si baga la inaintare scuza ca ei vin din tari cu razboi. Alta problema e ca nu respecta cetatenii tarii in care se afla, nu le cunosc obiceiurile , limba , traditiile. Va suna ceva cunoscut ? Da va aduc eu aminte de motivul expulzarii tiganilor romani din Franta din 2010!!!”
Textul senatorului roman Iulian Urban nu se sprijină nici pe afirmaţii logice, nici pe bun-simţ și nici pe informare; este o însăilare jenantă de clișee rasiste de care atît partidul aflat la conducerea țării, din rîndurile căruia face parte Urban, cît și discursul public românesc – politic și jurnalistic – ar trebui să se dezică urgent. Faptul că lucrurile merg în direcția opusă – vezi ieșirile pe aceeași temă ale jurnalistului D.P. Aligică și ale senatoarei Sorina Plăcintă – nu poate fi de natură să crească toleranța societății la discursul violent fascist care permează, în mod regretabil, atît clasa politică românească, cît și o parte consistentă din mass media.

De aceea, solicităm încă o dată, cît se poate de apăsat, partidului de la guvernare să-i permită senatorului său de Ilfov să-și emită enunțurile revoltătoare și iresponsabile exclusiv în nume propriu, din afara Senatului României.

Gelu Duminica
Director executiv


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*