DEnigrarea ROmilor: Detergent numa’ bun de spălat creierul

N-ar fi o idee rea să instituim concursul pentru cel mai discriminatoriu articol din presa românească la adresa romilor. Candidaţi ar fi mulţi, după cum mulţi sunt şi cititorii care înghit aproape zi de zi aceleaşi stereotipuri despre romi, nebănuitori de modul în care gândirea lor e supusă unui proces subtil de spălare de creier. Cu detergent pur românesc.
(imagine de pe http://www.apc-romania.ro)

Un bun candidat la premiul pentru concursul nostru este articolul apărut în Adevărul de seară din 11 iunie – „Zeci de ţigani din Mizil, teroare în sectorul 2”. Lăsând la o parte folosirea termenului de „ţigan”, asocierea romilor cu fenomene exclusiv negative şi cantonarea lor într-o alteritate de care să nu dorească nimeni să se apropie sunt moduri de a întări stereotipurile negative la adresa romilor, de a mări distanţa socială între romi şi majoritari şi de a pune beţe în roate schimbării.

Articolul relatează evacuarea de către poliţie a peste 30 de persoane dintr-un sediu dezafectat al ANPC. „Vecinii nu-i mai suportau”, „Trăiau în condiţii improprii, punându-şi în pericol sănătatea lor şi a vecinilor”, „se bănuia” că acolo locuiau infractori „urmăriţi local şi general”, „făceau scandal în fiecare zi”, „aruncau resturi menajere pe stradă”, „zilnic se înregistrau plângeri despre furturile, scandalurile şi chefurile pe care le organizează locatarii ilegali ai casei”, etc. Tot articolul îi sugerează cititorului, printre clăbucii de detergent de spălat creierul, să stea cât mai departe de romi: uite cum sunt ţiganii.

Şi pentru a fi siguri că înţelegem cât de departe sunt romii de majoritari, nu numai prin exemplele negative pe care le evidenţiază, ci şi cultural vorbind, articolul începe cu enumerarea unor nume proprii, dându-le protagoniştilor povestirii o tentă de alteritate exotică uşor caraghioasă, aşa, ca să delecteze puţin cititorul şi să-i gâdile superioritatea culturală: „Fernando, Secret, Serenada, Edith, Antonio, Levenţica, Elvis”…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*