Aflaţi mai multe despre ce, cum şi câte au reuşit tinerii să schimbe în fiecare comunitate! – Judeţul Dâmboviţa

antet

 

 

 

Băleni – a fost construit un parc de joacă la intersecţia dintre comunitatea de romi, cea de sârbi şi

cea de români. Tinerii au considerat că pot arăta întregii comunităţi despre cât de important este ca oamenii să îşi fie alături şi să se sprijine, indiferent de etnie, religie sau alte motive. Iar cel mai bun exemplu a fost acela al copiilor. Membrii comunităţii au fost atât de impresionaţi de reuşita tinerilor, astfel încât au decis să construiască un foişor lângă parc, pentru ca părinţii să fie alături de copii. Membrii comunităţii au recunoscut că la început nu au crezut în potenţialul tinerilor, dar au dovedit că pot munci împreună şi au promis că îi vor sprijini pe viitor. La momentul actual, tinerii şi-au asumat responsabilitatea de a „păzi” bunul mers al parcului, creând o serie de reguli pentru copiii (de exemplu: „dacă nu ţi-ai terminat temele, nu te poţi juca în parc”, „dacă depășești timpul alocat pentru a te juca cu o jucărie, trebuie să reciţi o poezie sau să citeşti o poveste celorlalţi copii din parc”, „întotdeauna avem grijă de cei mai mici să nu se lovească”, etc.). Reprezentanţii primăriei au declarat că au fost impresionaţi şi inspiraţi de ambiţia tinerilor şi au decis să contribuie financiar la construcţia parcului, aducând un tobogan şi un coş de gunoi. Pe viitor, şi-au propus să construiască mai multe parcuri în comunitate, astfel încât toţi copiii să aibă acces la un astfel de parc. 

Răcari –  Activităţile din cadrul proiectului au avut loc în localitatea Colacu, ce aparţine de Răcari. A fost amenajată în incinta şcolii generale prima bibliotecă din localitate. Acum, elevii beneficiază de aproximativ 200 de volume de cărţi, fie în limba română, fie în limba engleză.  Profesorii organizează săptămânal activităţi non-formale utilizând cărţile cele noi şi au declarat că cei mici sunt foarte încântaţi de poveşti. Cei mai mulţi dintre ei îşi doresc să devină precum noii lor eroi şi au planuri noi cu privire la ce vor să fie când vor fi mari. De asemenea, tinerii au organizat un colţ de cultură al etniei rome în incinta şcolii, ce conţine păpuşi de lemn îmbrăcate în port tradiţional şi alte informaţii despre cultura romă, cu scopul de a oferi tuturor celor care vizitează şcoala cât mai multe informaţii despre persoanele de etnie romă, luând în considerare faptul că majoritatea elevilor din şcoală sunt de etnie romă.

Gura Ocniţei – Iniţial tinerii au dorit să achiziţioneze costume pentru trupa de dans, însă s-au răzgândit, hotărând să amenajeze un loc de joacă pentru copii pentru că astfel vor beneficia mai multe persoane de investiţia din cadrul proiectului. În urma mai multor convorbiri telefonice şi a unei întâlniri între reprezentanţii Primăriei, Agenţiei Împreună şi tinerii din grupul de iniţiativă, Primăria şi-a asumat că va finanţa reconstrucţia parcului de joacă din incinta şcolii generale din comunitatea de romi. De asemenea, tinerii au organizat o serie de întâlniri cu reprezentanţii primăriei pentru a-şi exprima opiniile faţă de importanţa educaţiei în comunitatea lor şi în general. Drept urmare, au ales aproximativ 200 de volume de cărţi pentru biblioteca din şcoală generală din comunitatea de romi. Cărţile vor putea fi citite atât de elevii mai mari, cât şi de cei mai mici, din grădiniţă sau clasele 0. Tinerii au organizat şi aici un colţ de cultură al etniei rome în incinta şcolii. Tinerii îşi doresc ca a lor comunitate să devină cât mai prietenoasă şi în timp să o transforme într-un loc cu oameni mai fericiţi şi uniţi.  În urma implicării grupului de iniţiativă în rezolvarea problemelor din comunitate, ce ţin de educaţie, a fost reactivat postul de mediator şcolar, una dintre membrele grupului de iniţiativă obţinând acest post.

Corbii Mari – Iniţial, tinerii şi-au propus să reabiliteze toaletele din incinta şcolii, din comunitatea de romi. Au întâmpinat refuzul vehement al autorităţilor publice locale, motiv pentru care au redirecţionat această problemă către campania de advocacy. Tinerii au hotărât că vor să militeze pentru o educaţie de calitate în şcoala în care fraţii, surorile şi toţi ceilalţi copii din comunitate învăţă. Într-o primă fază, au adus cele mai frumoase caiete, cărţi şi materiale de educaţie non-formală pentru toţi elevii. Tinerii au organizat un colţ de cultură al etniei rome în incinta şcolii, ce conţine păpuşi de lemn îmbrăcate în port tradiţional şi alte informaţii despre cultura romă, cu scopul de a oferi tuturor celor care vizitează şcoala cât mai multe informaţii despre persoanele de etnie romă, luând în considerare faptul că majoritatea elevilor din şcoală sunt de etnie romă. Tinerii au reuşit să convingă 20 de părinţi să se unească şi să găsească resorturile necesare pentru a putea înainta către o serie de instituţii de specialitate o scrisoare prin care solicită atenţia, verificarea şi găsirea de soluţii pentru a repara toaletele din incinta şcolii, astfel încât copiii să poată învăţa într-un mediu sănătos şi sigur.

Ludeşti – Iniţial, tinerii şi-au propus să ajute o familie nevoiaşă din comunitate, căreia i-a ars casa într-un incendiu. Având în vedere faptul că scopul proiectului nu viza rezolvarea unei problme particulare cu care se confrunta o singură familie din comunitate, tinerii au fost încurajaţi să încerce să rezolve o altă problemă din cele identificate. Astfel, tinerii s-au orientat către amenajarea unui teren de fotbal.  Aceştia consideră că în afară de munca în străinătate, fotbalul este activitatea care reuşeşte să îi aducă aproape, să discute lucruri ce ţin de bunul mers al comunităţii şi să lege prietenii. În primă fază au decis să construiască un teren de fotbal, care să fie mult mai aproape de comunitate, însă primăria nu a putut obţine avizele necesare. Astfel, având în vederea situaţia mai sus menţionată, tinerii alături de reprezentanţii primăriei şi ai şcolii generale, au decis că cea mai potrivită locaţie pentru amenajarea parcului este curtea şcolii generale. Astfel, au fost achiziţionate plase pentru poartă, mingi de fotbal, tricouri pentru două echipe şi două bănci pentru spectatori, iar parte din membrii comunităţii, sprijiniţi de primărie, s-au oferit să amenajeze terenul (nivelat, vopsit, achiziţionat gazon sintetic). Începând cu 2016, Primăria Ludeşti şi-a asumat că va continua demersurile pentru a construi un nou teren de fotbal mult mai aproape de comunitatea de romi, tinerii din grupul de iniţiativă fiind solicitaţi drept consultanţi.

 subsol


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*