RAPORT GENERAL CAMPANII ADVOCACY ACADEMIA DE IMPLICARE A TINERILOR 2015

antet

„Academia de Implicare a Tinerilor” este un proiect derulat de către Fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” şi finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România, subcomponenta 1.1 Participarea în procesul de luare a deciziilor şi implicarea comunităţii. Proiectul s-a desfăşurat în 15 localităţi din Sud-Muntenia, judeţele Dâmboviţa, Buzău şi Giurgiu, pe o perioadă de 16 luni. Scopul principal al proiectului a fost acela de a creşte gradul de participare a tinerilor la procesul de luare a deciziilor la nivel local.

În cadrul acestui proiect, s-au creat 15 grupuri de iniţiativă din fiecare comunitate, fiecare format din câte 10 tineri. Comunităţile implicate în proiect au fost următoarele: Buzău, Ciuta, Cilibia, Mihăileşti, Cândeşti (jud. Buzău); Băleni, Răcari, Ludeşti, Corbii Mari, Gura Ocniţei (jud. Dâmboviţa); Giurgiu, Singureni, Frăteşti, Malu, Vedea (jud. Giurgiu). Fiecare grup de iniţiativă a derulat un proces de consultare a comunităţii, în vederea identificării şi prioritizării nevoilor la nivel local. Apoi, au realizat o strategie şi un plan de acţiune locală, precum şi o strategie de advocacy.  Prin procesul de dezvoltare comunitară, fiecare grup de iniţiativă a reuşit să rezolve cel puţin o problemă din cele identificate. Parte din probleme rămase nerezolvate au stat la baza unei campanii de advocacy, prin care tinerii au încercat să atragă sprijinul autorităţilor locale şi a altor actori principali. Scopul principal al tinerilor a fost acela de a contribui activ la dezvoltarea comunităţii din care fac parte şi de a atrage cât mai multe beneficii atât pentru tinerii din comunităţi, cât şi pentru ceilalţi membrii ai acesteia.

Astfel, au fost organizate 15 campanii de advocacy, targetând în principal introducerea pe agendele locale a unei serii de propuneri, după cum urmează:

Buzău:

1. Cândeşti: Având o serie de discuţii cu membrii comunităţii şi reprezentanţii şcolii generale, grupul de iniţiativă a aflat că există un număr alarmant de decese din cauza accidentelor rutiere din apropierea şcolii. Au decis să depună o solicitare şi o serie de semnături ale membrilor comunităţii către primărie, prin care au cerut plasarea unor limitatoare de viteză pe drumul DN10, în faţa Şcolii Generale, motivând că astfel numărul accidentelor rutiere va scădea.

2.Cilibia – Alături de membrii comunităţii,  grupul de iniţiativă a depus o solicitare şi o serie de semnături către primărie prin care au cerut construcţia unui cămin cultural, astfel încât să poată beneficia de un spaţiu în care să organizeze diferite evenimente ce ţin de viaţa de  zi cu zi a comunităţii. Răspunsul neoficial al reprezentanţilor APL a fost acest subiect va fi introdus pe agenda anului 2016, urmând să se ia măsuri.

3. Ciuta – Obţinând o serie de semnături din partea membrilor comunităţii,  tinerii din grupul de iniţiativă  au depus o solicitare către primărie prin care au cerut amenajarea unui spaţiu dedicat exclusiv tinerilor din comună, astfel încât să poată organiza în viitor diverse activităţi non-formale, precum mentoratul.

4. Mihăileşti – Tinerii din grupul de iniţiativă au depus o solicitare şi o serie de semnături către primărie prin care au cerut angrenarea unei echipe speciale care să colecteze selectiv gunoiul şi deşeurile din comunitate cu ajutorul unui maşini de gunoi. Reprezentanţii APL au introdus această problemă într-o şedinţă a consiliului local, însă momentan nu a fost luată nici o decizie finală.

5. Buzău – tinerii din grupul de iniţiativă, alături de alţi tineri din localitate au depus o solicitare şi o serie de semnături către primărie prin care au cerut organizarea unui festival dedicat culturii rome, prin care să celebreze ziua internaţională a romilor. Reprezentaţii APL au anunţat că vor lua în considerare propunerea şi vor încerca să organizeze festivalul în luna aprilie a anului 2016.

Dâmboviţa:

1. Băleni – tinerilor din grupul de iniţiativă şi s-au alăturat şi alţi tineri din celelalte două comunităţi (români şi sârbi) şi împreună au depus o solicitare prin care au cerut schimbarea numelui străzii pe care este amplasat parcul, strada Ţarinei, în numele „str. Nicolae Gheorghe”, acesta fiind cel care a iniţiat mişcarea romă din România. Motivaţia tinerilor a fost aceea de a-şi pune amprenta asupra ideii ce a stat la baza construcţiei parcului de joacă. Deşi reprezentanţii APL s-au arătat deschişi vis-a-vis de propunerea tinerilor, membrii comunităţii s-au opus. În momentul de faţă, tinerii încearcă să aducă cele mai bune argumente astfel încât să îi poată convinge că această acţiune ar aduce o plus valoare comunităţii.

2. Corbii Mari – tinerii din grupul de iniţiativă au reuşit să formeze un grup de 20 de părinţi ai căror copii sunt elevi în Şcoala Generală din comunitate şi împreună au depus o solicitare şi o serie de semnături către primărie prin care cer alocarea de fonduri pentru repararea toaletelor din incinta şcolii generale din comunitatea, unde majoritatea elevilor sunt de etnie romă. Tinerii menţionează că este pentru prima oară când, în comunitate, un grup de tineri se aliază cu un grup de „adulţi” pentru a cere respectarea unui drept comun.

3. Gura Ocniţei  – tinerii din grupul de iniţiativă, ajutaţi de mediatoarea şcolară şi câţiva părinţi, au depus o solicitare şi o serie de semnături către primărie, prin care au solicitat reamenajarea parcului de joacă din curtea grădiniţei aflată în comunitatea de romi. Reprezentanţii APL au introdus această problema într-o şedinţă a consiliului local, decizia fiind aceia de a aloca un buget de 500 de euro pentru această acţiune. Acest fapt este menţionat în hotărârea de consiliu local (vezi Anexa).

4. Ludeşti – tinerii din grupul de iniţiativă au depus o solicitare şi o serie de semnături către primărie prin care au solicitat repararea sistemului de canalizare din comunitate, menţionând că sunt dispuşi să ofere orice fel e sprijin. Reprezentaţii APL s-au arătat deschişi către această propunere, iar în momentul de faţă există discuţii la nivel consiliului local despre cum şi sub ce formă pot începe reparaţiile. De asemenea, unul dintre tinerii din grupul de iniţiativă a fost invitat să ia parte la discuţii.

5. Răcari – tinerii din grupul de iniţiativă au depus o solicitare şi o serie de semnături către şcoala prin care au solicitat accesul tuturor tinerilor din comunitate în biblioteca nou înfiinţată. Directorul şcolii a solicitat ajutorul primăriei în vederea introducerii acestei propuneri pe agenda locală.

 

Giurgiu:

1. Giurgiu –  Tinerii din grupul de iniţiativă au depus o solicitare către primărie prin care au cerut organizarea anuală a unui festival de film, care să prezinte o serie de filme şi documentare ce privesc drepturile omului. Din păcate, răspunsul neoficial al APL a fost unul negativ, motivul fiind lipsa resurselor financiare.

2. Vedea – Tinerii din grupul de iniţiativă au depus o solicitare către primărie prin care au cerut informaţii despre stadiul amenajării terenului sintetic de fotbal, stadiul precar al acestuia fiind una dintre problemele identificate iniţial în planul de acţiune locală. De asemenea şi-au oferit sprijinul în derularea proiectului, însă nici în momentul de faţă nu au primit un răspuns.

3. Frăteşti – în urma consultărilor cu membrii comunităţii, tinerii din grupul de iniţiativă au decis să se alăture demersurilor acestora de a ajuta o familie nevoiaşă din comunitate. De aceea, au organizat un campionat de fotbal între mai multe echipe din judeţ cu scopul de a strânge fonduri pentru o familie nevoiaşă din comunitatea lor. Reprezentanţi ai autorităţilor locale şi alţi actori principali din judeţ care ar fi putut contribui financiar au fost invitaţi. Parte dintre aceştia au fost prezenţi şi au contribuit pentru strângerea de fonduri. Astfel s-a reuşit pe de o parte, consolidarea poziţiei grupului de iniţiativă faţă de membrii comunităţii, s-a creat o mai bună legătură cu alţi tineri din alte comunităţi, iar familia a reuşit prin fondurile obţinute să îşi reconstruiască o cameră şi o sobă, precum şi să cumpere îmbrăcăminte şi rechizite pentru cei patru copii din zece, care încă sunt elevi. Mai mult decât atât, tinerii au participat la o întâlnire cu reprezentanţii APL imediat după campionatul de fotbal, reuşind să îşi exprime opiniile despre importanţa educaţiei şi să propună o serie de soluţii atât pentru familia în cauză, cât şi pentru alte familii cu situaţii asemănătoare.

4.; 5. Malu şi Singureni  – tinerii din grupul de iniţiativă au depus o solicitare către fiecare primărie prin care au prezentat un document de poziţie cu privire la importanţa educaţiei, precum şi o serie de soluţii cu privire la problemele educaţionale din comunităţile lor. În momentul de faţă, reprezentanţii APL au decis că vor lua în considerare propunerea tinerilor urmând să stabilească împreună detaliile şi să acţioneze împreună în anul şcolar 2016-2017.

 subsol


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*