Raport conferințe locale

antet

Proiectul ”Academia de Implicare a Tinerilor” a vizat judeţele Buzău, Dâmboviţa şi Giurgiu şi a desfăşurat activităţi de facilitare comunitară prin elaborarea de strategii de dezvoltare locală şi planuri de acțiune, precum şi mobilizare comunitară în scopul rezolvării a cel puțin unei probleme identificate participativ în 15 comunităţi.

A doua parte a proiectului a presupus demararea unui program de pregătire complexă în vederea formării a cel puțin 30 de tineri din cele 15 comunităţi în domenii precum advocacy, instrumente de participare publică, dezvoltare comunitară, scriere de proiecte sau accesare fonduri.

Proiectul a inclus şi desfăşurarea unei campanii complexe de advocacy la nivel local, județean şi regional pentru includerea unor elemente din strategiile de dezvoltare locală elaborate participativ pe agendele locale şi județene.

Obiectivul Conferinţelor de Final a fost acela de a prezenta principalele activităţi și rezultate ale proiectului şi seria de avantaje de care tinerii implicaţi în proiect, cât şi membrii comunităţii locale au beneficiat.

Cele trei conferințe s-au desfășurat în localitășile Buzău (26.11.2015), Târgoviște (26.11.2015) și Giurgiu (27.11.2015). În cadrul celor trei conferințe au fost invitați tineri aparținând grupurilor de inițiativă, reprezentanți ai autorităților publice locale precum și alte persoane interesate de rezultatele proiectului (tineri și membri ai comunităților în care s-au desfășurat activitățile din cadrul proiectului).

Împreună cu cele trei facilitatoare comunitare s-a început mediatizarea evenimentelor în vederea asigurării unui număr cât mai mare de participanți. În același timp, echipa de proiect a început un proces de cercetare a pieții, în vederea identificării unor locații potrivite pentru organizarea celor trei evenimente. În acest sens, au fost transmise e-mailuri către hoteluri, cafenele sau restaurante, în vederea identificării unui furnizor care să ofere toate facilitățile necesare (sală, videoproiector, pauza de cafea, etc.) și care să se încadreze în bugetul proiectului.   

            Odată cu definitavarea aspectelor tehnice și administrative privind organizarea celor trei evenimente, a fost realizată agenda evenimentului și invitația. Acestea au fost de asemenea transmise către autoritățile publice locale, în vederea mediatizării evenimentului în cadrul structurilor prezente la nivel local (primărie, școală, ș.a.).

            În cadrul conferinței finale din localitatea Buzău, asistentul de proiect Petrescu Fănel, a avut misiunea de a prezenta persoanelor prezente în sală scopul, obiectivele și activitățile din sală. De asemenea, acesta a prezentat mai apoi și rezultatele procesului de facilitare comunitară din cele 15 comunități ale proiectului. Facilitatoare comunitară din județul Buzău, a avut misiunea de a prezenta persoanelor prezente procesul de facilitare comunitară. Această a prezentat modalitățile de comunicare cu tinerii, procesul de identificare și prioritizare al problemelor comunităților de către tineri precum și aspectele pozitive și cele mai puțin pozitive care au apărut pe durata de implementare a proiectului. La finalul evenimentului, a avut loc sesiunea de întrebăriși răspunsuri. În cadrul acestei sesiuni, atât asistentul de proiect cât și facilitatoarea comunitară au răspuns întrebărilor venite din partea persoanelor prezente. Întrebările s-au axat în principal pe continuitatea proiectului și pe avantajele pe care le-au dobândit tinerii implicați în proiect.

            Conferinţa finală din judeţul Dâmboviţa a adus în prim plan munca depusă de fiecare  dintre tinerii din grupurile de iniţiativă. A fost prezentat fiecare demers pe care tinerii l-au întreprins pe parcursul proiectului, subliniind provocările, paşii urmaţi, planurile de viitor. Au fost de asemenea prezentate cele mai de succes poveşti, tinerii fiind invitaţi să ia cuvântul. Participanţii au avut ocazia să pună întrebări tinerilor, facilitatoarei comunitare, mentorului, precum şi membrilor echipei de proiect. A existat un interes crescut faţă de acţiunile de dezvoltare comunitară, reprezentanţi ai APL invitându-i în mod oficial pe tineri să discute şi să îndrume alte grupuri de tineret din localităţile pe care le reprezintă.

            Ultimul eveniment a fost organizat în localitatea Giurgiu. Aici, asistentul de proiect împreună cu facilitatoare comunitară Iulia Grigore împreună cu trei tineri din grupul de inițiativă au avut misiunea de a vorbi despre proiect, activitățile acestuia și despre experiența de pe parcursul implementării. Astfel, asistentul de proiect a prezentat, ca și în Buzău, obiectivele și activitățile proiectului și rezultatele procesului de facilitare comunitară din cele 15 comunități ale proiectului. Facilitatoare comunitară s-a axat pe prezentarea procesului de dezvoltare comunitară derulat în cadrul celor cinci comunități din Județul Giurgiu, povestind despre greutățile pe care le-a întâmpinat pe parcursul proiectului precum și despre lucrurile care au mers bine. De asemenea, au luat cuvântul și trei tineri din cadrul grupurilor de inițiativă locală din Giurgiu, Vedea și Frătești. Cei trei eu explicat cum s-au simtit pe parcursul proiectului. Dacă aceștia la început erau șceptici și neîncrezători, la finalul proiectului sunt mândri de ceea ce ei au realizat să facă cu ajutorul facilitatoarei comunitare și al echipei de proiect.

subsol


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*