Prevederile Codului Muncii în privința zilelor de concediu

Prevederile Codului Muncii în privința zilelor de concediu

 

Efectuarea concediului de odihnă este atât grija angajatului, cât și a angajatorului. În primul rând,  este obligația angajatorului  să se asigure că, prin modul său de organizare și de administrare a relațiilor cu angajații, a întreprins toate măsurile  pentru a se asigura că angajatul își efectuează concediul de odihnă în perioada de referință sau de report. Angajatul trebuie să solicite și să efectueze în natură concediul de odihnă atunci când acesta a fost programat, cu excepția situațiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat (Codul Muncii, art. 149).

Conform prevederilor art. 7 alin 1 din DIRECTIVA 2003/88/CE:

“Statele membre iau măsurile necesare pentru ca orice lucrător să beneficieze de un concediu anual plătit de cel puțin patru săptămâni, în conformitate cu condițiile de obținere și de acordare a concediilor prevăzute de legislațiile și practicile naționale.”

Conform Codul Muncii, art. 146, alin. 1:

’’Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. Prin excepție de la prevederile alin. 1, efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.

Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârșitul anului următor, tuturor salariaților care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Compensarea în bani a concediului de odihnî neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.”

 

Mai multe informații aici.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*