Investitie in incluziunea romilor sau cresterea TVA?

Studiile sociologice realizate la inceputul anilor 90 considerau ca romii au fost marii perdanti ai “perioadei de tranzitie”: disponibilizarile urmare a privatizarilor, desfiintarea cooperativelor agricole de productie, “abolirea” sistemului de repartitie etc a condus catre o prezenta disproportionata a romilor in noua de categorie de someri sau “persoane aflate in cautarea unui loc de munca”. Acest clivaj se mentine si in ziua de astazi pentru ca masurile active pentru incluziunea romilor inca se lasa asteptate.

Masurile asumate de guvernul Boc vor avea un efect cel putin la fel de dezastruos asupra romilor: cei saraci vor deveni si mai saraci si cei care lucreaza in institutiile publice (ca si mediatori, experti, etc) vor fi primii a caror “posturi vor fi desfiintate” .

Nu m-ar surprinde nici ca Agentia Nationala pentru Romi sa ramana fara structurile sale regionale.

Tocmai de aceea, si nu numai, nu cred ca gresim cand spunem ca romii sunt si vor fi principalele victime al politicilor de “reformare a statului” propuse de actualul guvern.

Intr-un studiu recent al Bancii Mondiale in care se analizeaza costurile excluziunii de pe piata muncii a Romilor din 4 tari europene, economistii angrenati in realizarea acestui document au estimat ca Romania pierde, anual, 800 de milioane de dolari – bani care ar putea fi colectati daca politicile publice pentru romi ar fi corect si coerent aplicate. Ca sa dam dimensiunea acestei sume, trebuie sa (re)amintim calculul conform caruia cresterea TVA cu 5% va atrage la bugetul de stat exact 800 de milioane de euro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*