Ce ar trebui sa facem pentru a nu pierde ce avem acum?

Ieri, unul dintre colegii nostri dragi de la Cluj (Radu Lacatus) a pus, pe reteaua de comunicare RomLink, o intrebare destul de interesanta: “Ce ar trebui sa facem pentru a nu pierde ceea ce am obtinut pana acum?”. Chiar daca intrebarea era adresta unei singure persoane, avand in vedere provocarea lansata, vom incerca si noi sa “tulburam” un pic apele, nu pentru ca ar mai fi nevoie ci in speranta ca prin ceea ce vom spune vom provoca reflectii.

In primul rand trebuie sa definim ce “am obtinut”, si daca cumva cele “obtinute” sunt in favoarea maselor largi sau a unor persoane. Functiile (de mediatori, consilieri, experti, ANR-isti, directori de ONG-uri etc) obtinute, mai ales dupa 2001, au avut mai ales rolul de a baga “mortul” in casa comunitatilor locale. In cvasimajoritatea cazurilor criteriile avute in vedere atunci cand au fost promovati oameni in astfel de functii a fost mai degraba obedienta fata de o anumita structura de putere decat criteriul meritocratiei, criteriu care ar trebui sa fie primordial. Fondurile disponibile pentru imbunatatirea situatiei Romilor, mult mai mari dupa 2001, au devenit din ce in ce mai greu accesibile ONG-urilor locale, cele care – in mod teoretic – ar trebui sa fie sprijinite pentru a reprezenta comunitatile locale. “Noua generatie” de activisti romi pare a nu mai veni poate si din cauza faptului ca accentul nostru, celor din generatie “mai veche”, a cazut pe “implementarea proiectelor” in detrimentul “dezvoltarii resurselor umane”. Multe ONG-uri, din cele active, au devenit mai degraba “prestatoare de servicii” – obligate fiind de politicile de finantare a donorilor existenti pe piata romaneasca, trecand in secundar multe din obiectivele importante enuntate in statut. Forta politica a romilor, masurata in ce altceva decat numarul de voturi valabil exprimate, este in continua scadere. Inca nu avem “un decalog” cu principii de la care sa nu facem rabat, inca nu avem sentimental apartenetei la o “miscare comuna”, inca nu avem puterea de a recunoaste cand cineva face ceva foarte bine chiar daca – din punct de vedere ideologic si a modului de lcuru – se situam pe o pozitie diferita.  

De aceea, si pentru multe altele pe care nu le scriem in acest mesaj, credem ca intrebarea ar trebui inlocuita cu o alta: “Unde am gresit si ce ar trebui sa facem pentru a nu repeta greselile facute?”.

Iar aici fiecare trebuie sa vedem “barna” din dreptul nostru.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*