Fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” lansează programul de finanţare „Împreună pentru COMUNITATE” pentru grupurile de iniţiativă din cadrul proiectului „zefiR. Împreună pentru puterea de acţiune”.

Programul de finanţare “Împreună pentru COMUNITATE” pentru grupurile de iniţiativă din cadrul proiectului „zefiR. Împreună pentru puterea de acţiune”.

Prin această componentă se vor finanţa acţiuni de dezvoltare comunitară, iniţiate şi realizate de grupuri de iniţiativă constituite din membri ai comunităţilor participante în cadrul proiectului, cu implicare ca parteneri a autorităţilor publice şi a altor actori relevanţi la nivel local.

 Pentru mai multe detalii, aici:

ANEXA 1 -scrisoare de intentie

ANEXA 2 – CERERE-DE-FINANARE – INITIATIVE LOCALE

Regulament de finantare initiative locale

 

Postat în Stiri

Anti-ţigănism: În căutarea demnităţii

În noaptea de 8 aprilie, un grup de tineri a vandalizat prin scrierea unor mesaje instigatoare la ură cortul de cultură al romilor, spaţiu amenajat de Centrul Național de Cultură a Romilor Romano Kher în Piaţa Universităţii.

În acest context, Fundației Agenția „Împreună” a realizat o analiză a atitudinii anti-țigăneşti a actorilor politici, a intelectualilor și a utilizatorilor din mediul online. Documentul este un draft și vă invităm să ne transmiteți comentarii și sugestii pe adresa de e-mail office@agentiaimpreuna.ro, până joi 28 aprilie.

anti-tiganism_in-cautarea-demnitatii

 

 

Postat în Stiri

 

4 aprilie 2016

 

Galeria de Artă Contemporană a Tinerilor Romi deschide „Săptămâna Romilor Invizibili”

 

Sala ARCUB, Gabroveni a fost duminică, 3 aprilie, gazda unui vernisaj al tinerilor artiști romi. Galeria este prima dintr-o serie de evenimente din proiectul artistic „Săptămâna Romilor Invizibili” dedicat zilei de 8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor.

În cadrul expoziției, tinerii romi au decis să arate în ce constă contribuția lor la cultura românească prin lucrări de sculptură, modă și muzică. Seara a fost deschisă de Cătălin Răducanu, primul pianist din familia sa. În prezent, Cătălin este masterand la Conservator și bursier al Fundației Principesa Margareta a României. Performance-ul său a introdus lucrările de sculptură în metal ale lui Anton Nistor, student la UNARTE și crochiurile Adrianei Mihai, tânăr fashion designer, de asemenea, studentă la UNARTE.

Galeria este deschisă în fiecare zi de pe 3 până pe 8 aprilie, începând cu ora 12:00 până la ora 19:00.

Având convingerea că arta creează coeziune socială și angajament civic, organizatorii Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” și Asociația Romano ButiQ își doresc să aducă împreună oameni de diferite etnii, vârste, gen și statut social. „Opre, Roma! Opre, Gaje!„ („Treziți-vă, romi! Treziți-vă neromi!”) a fost mesajul transmis de Nicoleta Bițu și Gelu Duminică, doi activiști energici pentru drepturile romilor, oameni-cheie ale celor două organizații.

Expoziția Galeria de Artă Contemporană a Tinerilor Romi se desfășoară în cadrul proiectului “Cultura Romă: Învață, Explorează, Experimentează”, derulat de Asociaţia Romano ButiQ în parteneriat cu Centrul pentru Studiul Holocaustului și al Minorităților Religioase din Oslo, proiect care vizează combaterea stereotipurilor la adresa romilor prin documentarea şi promovarea culturii rome. Proiectul este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

 

 

###

Misiunea Agenției de Dezvoltare Comunitară „Împreună” este orientată către păstrarea si afirmarea personalității romilor, prin activități de cercetare, documentare și difuzare, elaborare și implementare a politicilor sociale în folosul romilor.

 

Asociaţia Romano ButiQ s-a înfiinţat  din nevoia de a prezenta realist comunitatea romă şi de a crea spaţiul în care oamenii să descopere experimental valoarea pe care membrii acestei comunităţi o aduc în societate, dincolo de stereotipul negativ sau de paradigmă de victimă.

Postat în Stiri

Program complet Saptamana Romilor Invizibili

Programul complet al evenimentelor din cadrul Saptamanii Romilor Invizibili poate fi consulatat aici.

Postat în Stiri

Săptămâna Romilor Invizibili. Sculptură. Fotografie. Design vestimentar. Teatru. Jazz. Meşteşuguri

Săptămâna Romilor Invizibili

2016

Sculptură. Fotografie. Design vestimentar. Teatru. Jazz. Meşteşuguri

 

Săptămâna Romilor Invizibili este o serie de evenimente desfăşurate în contextul celebrării Zilei Internaţionale a Romilor. Scopul este acela de a promova diversitatea, trecută şi prezentă, a comunităţilor de romi, diferit de modul în care este percepută în general prin prisma clişeelor mediatice şi politice.

Anul acesta celebrăm arta, libertatea de exprimare şi unitatea între minorităţi şi culturi diferite. Celebrăm frumosul în toate formele sale.

Arta trece dincolo de prejudecăţi, dincolo de măşti, dincolo de aparenţe. Într-o lume în care mentalităţile sunt cel mai greu de schimbat, avem nevoie de un limbaj pe care orice persoană să îl înţeleagă. Arta vorbeşte umanităţii, într-un mod personal, de la om la om. Astfel, arta devina una dintre cele mai puternice căi de comunicare.

Folosim arta a inspira, pentru a încuraja, pentru a educa şi pentru a comunica starea unei naţiuni. Comunităţile de romi, cele care au simţit durerea sclaviei, au luptat cât de mult au putut pentru a păstra şi valorifica muzica, meşteşugurile, limba, spiritul şi arta lor. Iar astăzi, arta este moştenirea lor cea mai de preţ.

Vă invităm în perioada 3-10 aprilie la evenimentele din cadrul

Săptămânii Romilor Invizibili

Programul complet poate fi vizitat pe pagina www.agentiaimpreuna.ro

Locaţii evenimente: Hanul Gabroveni, Green Hours , Cafe Verona,   Cortul de Cultură – Piaţa Universităţii

 

Evenimentele sunt iniţiate de către Fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, fundație membră a Federației Democrate a Romilor (FeDeR), alături de partenerii (în ordine alfabetică): Ambasada Olandei în România, deţinătoare a Președinției Uniunii Europene în anul 2016, Ambasada Germaniei în România, Ambasada Austriei în România, ArCub, Asociația Graphis 122, Asociatia Romano Butiq, asociație membră a Federației Democrate a Romilor (FeDeR), Centrul National de Cultură al Romilor- Guvernul României, Clubul de Educaţie Alternativă al Asociației Policy Center for Roma and Minorities, Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României, Forumul Cultural Austriac, Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Drept, TVR.

Postat în Stiri