„Reprezentare și reprezentativitate în comunitățile de romi din România”

București, 28 martie, 2016

INVITAȚIE

Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună – membră a Federației Democratice a Romilor, în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României, organizează in data de 6 și 7 aprilie, 2016 conferința națională sub titlul:

„Reprezentare și reprezentativitate în comunitățile de romi din România”

Această conferința dorește să ofere o platformă de dezbatere între diferiți actori parte a societății civile rome din România, cu scopul de identifica, și eventual, de a construi o platformă reprezentativa a romilor, de genul Convenția Cadru a Romilor din Romania.

Astfel, conferinţa își propune să mobilizeze, sub o umbrelă comună, atât diferite abordări ale problematici romilor, cât și ideile de acțiune ale tuturor actorilor civici și politici din sfera publică romanescă.

Înscriere: Participarea este condiţionată de completarea formularului de înscriere și trimiterea acestuia până la data de 3 aprilie 2016, ora 24:00 Puteţi accesa formularul dând click aici. După completarea tuturor întrebărilor, apăsaţi butonul „Submit”/”Remitere” pentru a trimite formularul.

Costurile de participare, respectiv cazare și masă vor fi acoperite de organizatori. Transportul participanților va fi acoperit parțial sau integral de organizatori. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne scrieți la adresa de email office@agentiaimpreuna.ro sau la numărul de telefon 021.210.05.39, persoană de contact Ana-Maria Băcan.

Cu considerație,

Gelu Duminică

Director executiv

___________________________________________________________________________

Această conferință este parte a Săptămânii Romilor Invizibili. Săptămâna Romilor Invizibili reprezintă o serie de evenimente organizate de Fundația Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” încă din anul 2012, cu scopul de a se arăta că ideile și imaginea populației majoritare asupra minorității rome se bazează pe o serie de prejudecăți și stereotipuri originare dintr-o cunoaștere precară a culturii, a provocărilor sociale, dar și a valorilor minorității rome. Astfel, prin prima evenimentelor, s-a încercat aducerea în fața publicului larg normalitatea vieții de zi cu zi a romilor fără ca aceste persoane să fie considerate cazuri excepționale.

 

___________________________________________________________________________

 

Detalii suplimentare:

*Agenda evenimentului va fi transmisă până la data de 05 aprilie 2016.

*În ceea ce privește decontarea transportului, există următoarele reguli:

1. Dacă călătoriți cu microbuz/tren, biletul se va deconta integral. Vă rugăm să vă asigurați că pe biletul de microbuz veți avea stampila firmei de transport. Biletul de întors se va deconta după transmiterea acestuia în original, prin poștă la adresa str. Mihai Eminescu, nr.124, sc. C, ap.14, Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”.

2. Organizatorii vor asigura cazarea si masa. Cazarea participanților în perioada 6-8 aprilie 2016, se va face în limita locurilor disponibile, luând în considerare distanța parcursă.

In cazuri bine justificate putem asigura si transportul participanților în următoarele condiții:

A: TREN – clasa a-II-a, microbuz, autobuz –  100%

B. AUTOTURISM: bonul de combustibil va fi decontat după cum urmează:
a) 30% – dacă călătoriţi singur/ă
b) 50% – dacă călătoriţi alături de 1 alt participant/ă
c) 70% – dacă călătoriţi alături de 2 alţi participanţi
d) 100% – dacă călătoriţi alături de 3-4 alţi participanţi.

Pentru oricare dintre variantele menționate la punctul B. decontarea transportului se va face în limita a 7.5 litri/100 km, conform legislației în vigoare. Distanțele se vor calcula utilizând site-ul www.distanta.ro.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne scrieți la adresa de email office@agentiaimpreuna.ro, sau la numărul de telefon 021.210.05.39, persoană de contact Ana-Maria Băcan. Top of Form

 

 

Postat în Stiri

CLARIFICAREA nr.2 – la procedura de atribuire pentru achiziţia serviciilor de producţie filme şi casete video publicitare, de propagandă şi de informare, COD 92111200-4, în cadrul proiectului “Terni Godi: Despre puterea de a visa”, Proiect finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România

Având în vedere solicitările de clarificări primite telefonic în cursul zilei de 18.03.2016, cu privire la  perioada  scurtă de realizare a videoclipului animat, contractul pentru realiazarea serviciilor de producţie filme şi casete video, se va prelungi cu o săptămână,  având astfel durata de realizare a videoclipului de la 23.03.2016  până la 15.04.2016.

Vă rugăm să urmăriți site-ul Agentiei Împreună (www.agentiainpreuna.ro), pentru a fi la curent cu toate clarificările publicate.

Postat în Anunturi Achizitii

CLARIFICAREA nr.1 – la procedura de atribuire pentru achiziţia serviciilor de producţie filme şi casete video publicitare, de propagandă şi de informare, COD 92111200-4, în cadrul proiectului “Terni Godi: Despre puterea de a visa”, Proiect finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România

Având în vedere solicitările de clarificări primite telefonic în cursul zilei de 17.03.2016, revenim cu următoarele completări la Documentaţia de atribuire:

  • Scenariul videoclipului animat va reflecta clar ideea centrală a proiectului Terni Godi, respectiv: promovarea educaţiei ca modalitate de reuşită în viaţă în rândul copiilor şi părinţilor romi utilizând melodia indicată în documentația de atribuire. Mesajul melodiei se va reflecta în scenariu, imaginile utilizate / propuse vor avea legătură directă cu melodia, grupul țintă și promovarea într-un mod atractiv pentru grupul țintă a educației ca modalitate de a reuși în viață. Orice scenariu din care nu se înțelege/desprinde cu claritate acest lucru va fi respins (prin urmare și oferta aferentă) ca necorespunzător;
  • Pentru o mai bună înţelegere a proiectului, este obligatorie accesarea următoarelor resurse on-line:

http://agentiaimpreuna.ro/wordpress/wp-content/uploads/2014/06/Fisa-de-proiect-Terni-Godi.pdf

https://www.facebook.com/TerniGodi/?fref=ts

http://agentiaimpreuna.ro/?page_id=2285

precum şi instrumentele utilizate în activităţile din cadrul proiectului:

http://cevreisafacicandestimare.agentiaimpreuna.ro/download/

  • Videoclipul se adresează, în special, elevilor de clasele V-VIII, urmând a fi proiectat în şcoli, prin urmare conținutul său va fi adecvat publicului țintă și mesajele vor fi specifice acestui grup. Orice scenariu care are conținut neadecvat grupului țintă sau mesaje care nu au legătură directă, explicită, cu melodia indicată în documentația de atribuire sau care demonstrează neaccesarea sau neînțelegerea resurselor on-line indicate mai sus va determina respingerea ofertei ca inacceptabilă. Prin videoclipul propus dorim, în mod explicit, să nu fie imagini/mesaje stereotipale ale copiilor și părinților romi legate de promovarea educației.
  • Fiecare ofertant poate prezenta 2-3 variante de scenariu – însă prețul ofertei va fi același, nu se admit prețuri diferite pentru variante;le de scenarii propuse în ofertă.
  • Fiecare ofertant va putea ilustra scenariul cu imagini sugestive acolo unde consideră adecvat, pentru a facilita posibilitatea de înțelegere a membrilor comisiei de evaluare și a le permite acestora evaluarea scenariului propus în deplină cunoștință de cauză.
  • În cazul în care ofertantul menţionează în scenariu faptul că va implica artista în videoclip, achizitorul va facilita comunicarea cu artista Raluca Drăgoi la liber (2 zile, 2 ore)
  • De asemenea,  versurile melodiei pot fi accesate aici
  • Melodia poate fi accesata la urmatorul link: https://www.youtube.com/watch?v=nW97nrNyfhM&feature=youtu.be

 

Postat în Anunturi Achizitii

Anunt achizitie “Terni Godi: Despre puterea de a visa”, 16.03.2016

Descriere anunt: Achizitie servicii de producţia de filme şi casete video publicitare, de propagandă şi de informare, COD 92111200-4, în cadrul proiectului “Terni Godi: Despre puterea de a visa”, Proiect finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în Românoa.

Valoarea estimată a contractului este  lei fără 22319,5  fara TVA.

Termenul limită de depunere a ofertelor: 22.03.2016 ora 12:00

Documentatie atribuire Terni Godi

Invitatie publica

Postat în Anunturi Achizitii

Agentia Impreuna s-a alaturat initiativei adoptand filmul „Jenica&Perla” din sectiunea „Europains”, la One World Romania

Ca in fiecare an, One World Romania reia initiativa „Adopta un Documentar” prin care promoveaza cauze ce tin de incalcarea drepturilor omului cu sprijinul organizatiilor non-guvernamentale.  Agentia Impreuna s-a alaturat initiativei adoptand filmul „Jenica&Perla” din sectiunea „Europains”. 

Jenica & Perla (trailer: bit.ly/1nCbGIP | descriere: bit.ly/1pB56Us)

Cele doua prietene Jenica si Perla s-au intalnit prin organizatia de dans „Kesaj Tchave”, care aduce impreuna copii rromi din Slovacia de Est si copii din familii de rromi romani din Paris. Cand danseaza impreuna, cele doua fete redescopera ceea ce au in comun, insa in afara dansului, isi proiecteaza viitorul din perspective diferite. Vietile paralele ale celor doua fete ne permit ca, simultan, sa asistam la transfomarea lor in femei si sa intelegem mai mult despre viata cotidiana a rromilor in doua colturi ale Europei

Program proiectii: vineri 25 martie, 10:00, Cinema Eforie, sambata 26 martie, 18:00, Cinema Eforie & duminica 27 martie, 14:00, Cinema Elvire Popesco.

 Fiecare proiectie va fi urmata de o discutie cu publicul.

Va asteptam in cinematografe  pentru un tratament cu filme documentare pentru diverse afectiuni colective ale societatii in care traim!

 

Postat în Stiri

Ştiri din Academia de Implicare a Tinerilor

antet

Aflaţi ce au realizat tinerii din Academia de Implicare a Tinerilor pe parcursul anului 2015!

NEWSLETTER 2 – ACADEMIA TINERILOR

NEWSLETTER 3 – ACADEMIA TINERILOR

 

subsol

Postat în Ştiri

Aflaţi mai multe despre ce, cum şi câte au reuşit tinerii să schimbe în fiecare comunitate! – Judeţul Giurgiu

antet

Giurgiu şi   Singureni –  tinerii din cele două grupuri de iniţiativă au invitat oameni din oraş să li se alăture „La Cetate” (spaţiu potrivit pentru lansarea de lampioane) şi împreună să înalţe lampioane cu mesaje despre visele şi speranţele lor, mesaje anti discriminare şi mesaje despre unitate. Au participat peste 50 de persoane, iar acest fapt le-a dat încredere tinerilor să continue astfel de activităţi în oraşul lor, cu speranţa că în timp vor reuşi să diminueze gradul de discriminare dintre localnici. Tinerii din Singureni au ales o serie de materiale educaţionale pentru toţi elevii şcolii generale din localitate. Cu sprijinul tinerilor din Giugiu, tinerii din Singureni au organizat un colţ de cultură al etniei rome în incinta şcolii, ce conţine păpuşi de lemn îmbrăcate în port tradiţional şi alte informaţii despre cultura romă, cu scopul de a oferi tuturor celor care vizitează şcoala cât mai multe informaţii despre persoanele de etnie romă, luând în considerare faptul că majoritatea elevilor din şcoală sunt de etnie romă. Această idee a avut ca punct de plecare faptul că odată ce finalizează şcoala generală, tinerii din Singureni pleacă la liceele din Giurgiu, iar aici se confruntă cu situaţii de discriminare cărora nu ştiu să le facă faţă întotdeauna. Astfel, aceştia au considerat că este important ca elevii din şcoala generală să descopere mai multe aspecte ce ţin de cultura şi istoria romilor, putând astfel să facă faţă situaţiilor cu care se vor confrunta în momentul în care ajung la liceu.

Vedea – Tinerii şi-au dorit ca în comunitatea lor să există un after-school pentru elevii de la şcoala generală. Astfel, au purtat o serie de discuţii atât cu reprezentanţii şcolii, cât şi ai primăriei cu privire la acest aspect. La un moment dat, au identificat şi o sursă de finanţare pentru after-school, însă autoritatea publică locală era singura entitate eligibilă pentru a aplica, iar aceasta a invocat faptul că nu dispunea la acel moment de resurse necesesare pentru a demara un astfel de proiect. Tinerii s-au reorientat spre rezolvarea unei alte probleme, şi anume violenţa între membrii comunităţii. Luând în considerare experienţa tinerilor în lucrul cu copii, şi apropierea lor faţă de copiii din comunitate, precum şi faptul că au aflat că marea temere a copiilor este aceea a violenţei, fie din familie, fie de la şcoală, tinerii au organizat pentru elevii clasei a VII-a un atelier anti violenţă, în care au discutat despre importanţa muncii în echipă, despre cât de important este să fie prieteni şi să se poate sprijini unul pe altul, indiferent de situaţie.  I-au îndemnat pe elevi să discute cele învăţate şi cu ceilalţi elevi din şcoală şi împreună să organizeze un concurs de desene despre antiviolenţă, pe care apoi să le prezinte părinţilor şi profesorilor. Tinerii consideră că un pas spre rezolvarea problemei indicate de copii, ar fi investiţia în educaţie şi în activităţi de cunoaştere a Celuilalt. De aceea, tinerii au ales  aproximativ 200 de volume de cărţi şi împreună cu elevii au amenajat un colţ al culturii rome, ce prezintă păpuşi de lemn cu straie tradiţionale, informaţii despre meserii, precum şi informaţii despre persoane de etnie romă care au reuşit în viaţă prin intermediul educaţiei.

Frăteşti şi  Malu – tinerii din cele două grupuri de iniţiativă au participat la o serie de întâlniri cu membrii APL, în care şi-au declarat dorinţa de a promova educaţia în rândul celorlalţi copii şi tineri din cele două comune. Dorind să dea un exemplu pozitiv, tinerii au ales o serie de cărţi şi materiale educaţionale pe care le-au oferit şcolilor generale din cele două comunităţi, invitând elevi să li se alăture în demersul lor. De asemenea, au luat în considerare faptul că în şcoala din Malu, majoritatea elevilor sunt de etnie romă, şi de aceea au amenajat un colţ al culturii rome, ce prezintă păpuşi de lemn cu straie tradiţionale, informaţii despre meserii, precum şi informaţii despre persoane de etnie romă care au reuşit în viaţă prin intermediul educaţiei. Această idee s-a născut din faptul că la nivelul şcolii din comunitate, există deja un muzeul al comunităţii care prezintă aspecte din istoria localităţii, însă lipsea orice tip de informaţie cu privire la comunitatea de romi.

subsol

Postat în Poveşti din comunitate

Aflaţi mai multe despre ce, cum şi câte au reuşit tinerii să schimbe în fiecare comunitate! – Judeţul Dâmboviţa

antet

 

 

 

Băleni – a fost construit un parc de joacă la intersecţia dintre comunitatea de romi, cea de sârbi şi

cea de români. Tinerii au considerat că pot arăta întregii comunităţi despre cât de important este ca oamenii să îşi fie alături şi să se sprijine, indiferent de etnie, religie sau alte motive. Iar cel mai bun exemplu a fost acela al copiilor. Membrii comunităţii au fost atât de impresionaţi de reuşita tinerilor, astfel încât au decis să construiască un foişor lângă parc, pentru ca părinţii să fie alături de copii. Membrii comunităţii au recunoscut că la început nu au crezut în potenţialul tinerilor, dar au dovedit că pot munci împreună şi au promis că îi vor sprijini pe viitor. La momentul actual, tinerii şi-au asumat responsabilitatea de a „păzi” bunul mers al parcului, creând o serie de reguli pentru copiii (de exemplu: „dacă nu ţi-ai terminat temele, nu te poţi juca în parc”, „dacă depășești timpul alocat pentru a te juca cu o jucărie, trebuie să reciţi o poezie sau să citeşti o poveste celorlalţi copii din parc”, „întotdeauna avem grijă de cei mai mici să nu se lovească”, etc.). Reprezentanţii primăriei au declarat că au fost impresionaţi şi inspiraţi de ambiţia tinerilor şi au decis să contribuie financiar la construcţia parcului, aducând un tobogan şi un coş de gunoi. Pe viitor, şi-au propus să construiască mai multe parcuri în comunitate, astfel încât toţi copiii să aibă acces la un astfel de parc. 

Răcari –  Activităţile din cadrul proiectului au avut loc în localitatea Colacu, ce aparţine de Răcari. A fost amenajată în incinta şcolii generale prima bibliotecă din localitate. Acum, elevii beneficiază de aproximativ 200 de volume de cărţi, fie în limba română, fie în limba engleză.  Profesorii organizează săptămânal activităţi non-formale utilizând cărţile cele noi şi au declarat că cei mici sunt foarte încântaţi de poveşti. Cei mai mulţi dintre ei îşi doresc să devină precum noii lor eroi şi au planuri noi cu privire la ce vor să fie când vor fi mari. De asemenea, tinerii au organizat un colţ de cultură al etniei rome în incinta şcolii, ce conţine păpuşi de lemn îmbrăcate în port tradiţional şi alte informaţii despre cultura romă, cu scopul de a oferi tuturor celor care vizitează şcoala cât mai multe informaţii despre persoanele de etnie romă, luând în considerare faptul că majoritatea elevilor din şcoală sunt de etnie romă.

Gura Ocniţei – Iniţial tinerii au dorit să achiziţioneze costume pentru trupa de dans, însă s-au răzgândit, hotărând să amenajeze un loc de joacă pentru copii pentru că astfel vor beneficia mai multe persoane de investiţia din cadrul proiectului. În urma mai multor convorbiri telefonice şi a unei întâlniri între reprezentanţii Primăriei, Agenţiei Împreună şi tinerii din grupul de iniţiativă, Primăria şi-a asumat că va finanţa reconstrucţia parcului de joacă din incinta şcolii generale din comunitatea de romi. De asemenea, tinerii au organizat o serie de întâlniri cu reprezentanţii primăriei pentru a-şi exprima opiniile faţă de importanţa educaţiei în comunitatea lor şi în general. Drept urmare, au ales aproximativ 200 de volume de cărţi pentru biblioteca din şcoală generală din comunitatea de romi. Cărţile vor putea fi citite atât de elevii mai mari, cât şi de cei mai mici, din grădiniţă sau clasele 0. Tinerii au organizat şi aici un colţ de cultură al etniei rome în incinta şcolii. Tinerii îşi doresc ca a lor comunitate să devină cât mai prietenoasă şi în timp să o transforme într-un loc cu oameni mai fericiţi şi uniţi.  În urma implicării grupului de iniţiativă în rezolvarea problemelor din comunitate, ce ţin de educaţie, a fost reactivat postul de mediator şcolar, una dintre membrele grupului de iniţiativă obţinând acest post.

Corbii Mari – Iniţial, tinerii şi-au propus să reabiliteze toaletele din incinta şcolii, din comunitatea de romi. Au întâmpinat refuzul vehement al autorităţilor publice locale, motiv pentru care au redirecţionat această problemă către campania de advocacy. Tinerii au hotărât că vor să militeze pentru o educaţie de calitate în şcoala în care fraţii, surorile şi toţi ceilalţi copii din comunitate învăţă. Într-o primă fază, au adus cele mai frumoase caiete, cărţi şi materiale de educaţie non-formală pentru toţi elevii. Tinerii au organizat un colţ de cultură al etniei rome în incinta şcolii, ce conţine păpuşi de lemn îmbrăcate în port tradiţional şi alte informaţii despre cultura romă, cu scopul de a oferi tuturor celor care vizitează şcoala cât mai multe informaţii despre persoanele de etnie romă, luând în considerare faptul că majoritatea elevilor din şcoală sunt de etnie romă. Tinerii au reuşit să convingă 20 de părinţi să se unească şi să găsească resorturile necesare pentru a putea înainta către o serie de instituţii de specialitate o scrisoare prin care solicită atenţia, verificarea şi găsirea de soluţii pentru a repara toaletele din incinta şcolii, astfel încât copiii să poată învăţa într-un mediu sănătos şi sigur.

Ludeşti – Iniţial, tinerii şi-au propus să ajute o familie nevoiaşă din comunitate, căreia i-a ars casa într-un incendiu. Având în vedere faptul că scopul proiectului nu viza rezolvarea unei problme particulare cu care se confrunta o singură familie din comunitate, tinerii au fost încurajaţi să încerce să rezolve o altă problemă din cele identificate. Astfel, tinerii s-au orientat către amenajarea unui teren de fotbal.  Aceştia consideră că în afară de munca în străinătate, fotbalul este activitatea care reuşeşte să îi aducă aproape, să discute lucruri ce ţin de bunul mers al comunităţii şi să lege prietenii. În primă fază au decis să construiască un teren de fotbal, care să fie mult mai aproape de comunitate, însă primăria nu a putut obţine avizele necesare. Astfel, având în vederea situaţia mai sus menţionată, tinerii alături de reprezentanţii primăriei şi ai şcolii generale, au decis că cea mai potrivită locaţie pentru amenajarea parcului este curtea şcolii generale. Astfel, au fost achiziţionate plase pentru poartă, mingi de fotbal, tricouri pentru două echipe şi două bănci pentru spectatori, iar parte din membrii comunităţii, sprijiniţi de primărie, s-au oferit să amenajeze terenul (nivelat, vopsit, achiziţionat gazon sintetic). Începând cu 2016, Primăria Ludeşti şi-a asumat că va continua demersurile pentru a construi un nou teren de fotbal mult mai aproape de comunitatea de romi, tinerii din grupul de iniţiativă fiind solicitaţi drept consultanţi.

 subsol

Postat în Poveşti din comunitate

Aflaţi mai multe despre ce, cum şi câte au reuşit tinerii să schimbe în fiecare comunitate! – Judeţul Buzău

antet

 

Buzău – În prima fază tinerii din grupul de iniţiativă au decis să amenajeze un parc în  cartierul Simileasca. Astfel, au contactat primăria Buzău. Reprezentanţii APL le-au comunicat faptul că nu dispun de fondurile necesare pentru a demara o astfel de investiţie, acelaşi răspuns fiind invocat ş în cazul celorlalte probleme identificate de tinerii.  Având în vedere aceste lucruri, aceştia au decis să realizeze o revistă care să prezinte poveştile de viaţă a zece persoane de etnie romă care au reuşit în viaţă prin intermediul educaţiei, urmând să distribuie revista în şcoala generală din cartierul Simileasca (unde există un număr semnificativ de persoane de etnie romă) şi în centrul oraşului. Tinerii s-au lovit pe de o parte de refuzul mai multor persoane de a-şi face publică povestea de viaţă şi în special apartenenţa la etnia romă, temându-se de gradul ridicat de discriminare din oraşul lor. Pe de altă parte, s-au lovit de refuzul primăriei de a le da acordul de distribuire a revistei în centrul oraşului. Luând în considerare aceste motive, tinerii au considerat că ar putea continua să promoveze educaţia ca metodă de reuşită în viaţă prin achiziţionarea de materiale educaţionale şi rechizite pentru elevii clasei pregătitoare din cartierul Simileasca, urmând ca şi după terminarea proiectului tinerii să organizeze întâlniri cu elevii pentru a-i ajuta la teme şi pentru a-i îndruma în parcursul lor educaţional.

Cândeşti – Tinerii din grupul de iniţiativă şi-au dorit să repare pompa de apă din curtea şcolii generale. Au renunţat la această idee în momentul în care au solicitat ajutorul primăriei, iar aceasta a promis că se ocupa de rezolvarea problemei. Tinerii au anunţat atât reprezentanţii primăriei, cât şi reprezentanţii şcolii că sunt dispuşi să ofere ajutor fizic şi tehnic, atunci când va fi cazul. De asemenea, în urma discuţiilor pe care le-au avut cu reprezentanţii autorităţilor publice locale cu privire la amplasarea unui semafor, aceştia au fost informaţi că această acţiune nu poate fi realizată, invocând anumite aspecte legislative. Astfel, tinerii au decis să obţină sprijinul comunităţii în vederea amplasării limitatoarelor de viteză în apropierea şcolii. Între timp, tinerii au hotărât să completeze numărul de volume de cărţi din cadrul bibliotecii din şcoală. La momentul acela, şcoala nu mai beneficiase de manuale, cărţi sau materiale educaţionale noi de cel puţin zece ani. Tinerii i-au îndemnat pe elevi să descopere alături de ei noile volume de cărţi şi să organizeze împreună concursuri de citire şi povestire. De asemenea, tinerii au organizat un colţ de cultură al etniei rome, ce conţine păpuşi de lemn îmbrăcate în port tradiţional şi alte informaţii despre cultura romă.

Cilibia –  Tinerii din grupul de iniţiativă au decis că vor să dea un exemplu către ceilalţi copii şi tineri din comună cu privire la respectul pe care trebuie să îl purtăm către ceilalţi, fie ei adulţi, bătrâni sau copii. De aceea, după o serie de discuţii cu reprezentanţii primăriei şi specialişti din domeniu, au decis să amplaseze cinci bănci în staţiile de autobuz din comună. Tinerii consideră că astfel vor învăţa împreună cum să se poarte mai respectuos cu cei din jur şi totodată, vor avea ocazia de a comunica mai mult.

Ciuta – Iniţial, tinerii au identificat ca principală problemă lipsa reţelei de internet în comunitate. Astfel, au avut discuţii cu autoritatea publică locală pentru a acoperi costurile aferente achizionării cablului şi montării acestuia în vederea racordării la reţeaua de internet. Primăria şi-a dat acordul,motiv pentru care tinerii au contactat firmele locale, furnizoare de servicii de internet. În urma discuţiilor pe care le-au avut cu acestea, una dintre ele le-a comunicat faptul că urmează să se extindă în zonă şi că vor asigura şi partea logistică. Având în vedere că celelalte două probleme identificate de tineri (pietruirea străzilor şi reţeaua de apă curentă) reveneau în sarcina autorităţilor publice locale, grupul de iniţiativă a decis să amenajeze un parc de joacă în curtea şcolii, care deserveşte şi grădiniţa. Astfel, tinerii din grupul de iniţiativă sunt de părere că joacă este la fel de importantă ca educaţia, iar că cele două nu se exclud. De asemenea, consideră că şi puţin timp liber la şcoală, însă petrecut împreună cu ceilalţi colegi, poate ajuta la diminuarea gradului de discriminare dintre elevi.

Mihăileşti – Tinerii din Mihăileşti şi-au dorit încă de la începutul proiectului să contribuie la amenajarea unui parc de joacă în interiorul comunităţii de romi. În trecut, a existat în curtea şcolii un astfel de parc, însă jucăriile erau foarte vechi, iar comitetul de părinţi a solicitat desfiinţarea acestuia. Tinerii au obţinut sprijinul Primăriei şi al Şcolii Generale şi astfel au reuşit să contruiască parcul, tot în curtea şcolii.
 

subsol

Postat în Poveşti din comunitate

Academia Tinerilor: entuziasm, energie şi dorinţa de a schimba lumea

antet

subsol

Postat în Ştiri