Arhive lunare: august 2015

Rata somajului

Rata şomajului în forma ajustată sezonier a fost de 6,8%, la finele lunii iulie, la acelaşi nivel cu cel înregistrat în luna precedentă, dar şi cu cel înregistrat în luna iulie 2014, potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi şi citate de Agerpres.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iulie din anul curent, este de 630.000 persoane, în creştere faţă de luna precedentă (627.000 persoane), dar neschimbat faţă de aceeaşi lună a anului anterior (630.000 persoane). Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,6% pentru luna iulie 2015

Postat în cesp spo, Stiri

EURES

Romanii care doresc sa isi gaseasca un loc de munca in strainatate au la dispizitie 1.376 de oferte din care pot alege, informeaza ANOFM.

Spre exemplu, in Spania sunt oferite 801 locuri de munca, dintre care 800 de locuri sunt oferite pentru munitori necalificiati in agricultura si un post se ofera pentru persoanele specializate ca maseur. In Germania sunt 292 de locuri de munca, dintre care 50 sunt adresate celor care doresc sa lucreze ca asistenti medicali generalisti, 20 pentru comisionari, 16 pentru operatori stivuitori si nu numai. In Republica Ceja sunt oferite 145 de locuri de munca, 50 pentru

Postat în cesp spo, Stiri

Diurna

Conform Codului muncii, salariatii care se deplaseaza in interes de serviciu au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare. Aceasta indemnizatie de delegare, denumita si diurna, se acorda pe zi calendaristica atat pentru deplasarile in interiorul tarii, cat si pentru cele in strainatate, intr-un cuantum stabilit expres de lege.

Diurna reprezintă un drept legal al oricarui salariat angajat in baza unui contract de munca, dupa cum se arata si in Codul Muncii: „Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau

Postat în cesp spo, Stiri

Contractul de imprumut intre angajator si salariat

Conform legislatiei în vigoare, angajatorul are posibilitatea de a incheia contract de imprumut cu salariatul; în cadrul contractului de imprumut se poate prevedea faptul ca restituirea imprumutului se realizeaza prin retineri lunare din salariu.

Conform art. 729 alin. (1) din Codul de procedura civila , salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii.

b) pana

Postat în cesp spo, Stiri

Concediile pentru formare profesională

Formarea profesională a salariaților reprezintă unul dintre cei mai importanți factori pe care se bazează progresul unei companii și este reglementată prin Codul muncii, precum și prin intermediul altor acte normative.

Angajatorul trebuie să își sprijine angajații prin intermediul a cel puțin uneia dintre numeroasele forme de dezvoltare profesională disponibile pe piață: cursuri, conferințe, workshop-uri, cadouri educaționale (cărți, tablete echipate cu soft-uri utile, bilete la evenimente), accesul la biblioteci virtuale sau offline, etc.

Conform legislației în vigoare, formarea profesională a salariaților are următoarele obiective:

– adaptarea salariatului la cerințele postului sau ale locului de muncă;

– obținerea unei calificari profesionale;

Postat în cesp spo, Stiri