Apa nu este un lux, este un drept

Comunicat de presă

23 Aprilie, 2015

În cadrul proiectului „Democraţie participativă. Pilotarea unei inițiative cetăţeneşti pentru comunităţile interetnice din România”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România,  cu un buget total de 82,600.00 de euro, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” lansează Inițiativa cetățenească privind asigurarea accesului universal la apă potabilă de calitate.

Apa este cea mai firească nevoie umană și stă la baza existenței. Apa nu este un lux, este un drept. Ştiaţi că în România, la sfârșitul anului 2013, 1,3% dintre localitățile urbane și 28,3% dintre localitățile rurale din România nu dispuneau de rețele de distribuție a apei. În același timp, 3,1% dintre localitățile din mediul urban și 76,5% dintre cele din rural nu dispuneau de canalizare?

Noi credem că lipsa apei este unul dintre principalele motive care perpetuează inegalitățile și excluziunea socială. A nu avea apă înseamnă a fi exclus de la școală. A nu avea apă înseamnă a nu avea acces la un loc de muncă. A nu avea apă înseamnă a fi bolnav.

Prin această inițiativă, solicităm Guvernului României și celorlalte instituții responsabile următoarele:

  • Realizarea unei cartografieri actualizate a situației accesului la apa curentă și potabilă în România
  • Introducerea pe agenda publică a guvernanților a tematicii asigurării universale a accesului la apă potabilă de calitate
  • Identificarea celor mai eficiente soluții și metode pentru ca tuturor cetățenilor României să le fie garantat dreptul la apă.

Alătură-te demersului nostru şi împreună vom trage un semnal de alarmă asupra problemei accesului la apă în România și vom solicita urgentarea demersurilor pentru identificarea de soluții!

Vizitează site-ul www.apanuelux.ro, citeşte manifestul şi semnează petiţia!

Pentru mai multe detalii despre proiect puteți adresa întrebări la adresele de email office@agentiaimpreuna.ro / alexandra.hosszu@agentiaimpreuna.ro sau la numărul de telefon 021.210.05.30, persoană de contact Alexandra Hosszu.

Susținători:

ActiveWatch

Agenţia de Dezvoltare Comunitară Buzău

Asociația Aleșilor Locali

Asociația Centrul de Resurse pentru Egalitate AEQVITAS

Asociația E-Civis

Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale CENTRAS

Centrul de Resurse Appolo

Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe

Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN

Colegiul Național al Asistenților Sociali din România

Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală

FILIA – – Centrul de dezvoltare curriculara si studii de gen

Fundația Estuar

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația PACT

Institutul pentru Politici Publice

Miliția Spirituală

National Democratic Institute Romania

Policy Center for Roma and Minorities

RomanoButiQ

Postat în Stiri, Stiri

Lansare proiect „Terni Godi – Despre puterea de a visa”

Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună” lansează luna aceasta proiectul „Terni Godi: Despre puterea de a visa”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România,  cu un buget total de 78.000 euro. Proiectul se va desfășura în regiunea Sud-Muntenia (București, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov și Prahova) pe o perioadă de 12 luni și își dorește să sprijine ințiativa de a schimba discursul care îi prezintă pe romi “ca pe un grup vulnerabil și anomic ” într-un discurs care prezintă romii ca “resursă”.

Promovarea educației ca modalitate de reușită în rândul copiilor și a părinților romi din România reprezintă obiectivul principal al proiectului, iar beneficiarii sunt reprezentați de peste 400 de copii, elevi ai claselor V-VIII din școli cu un număr semnificativ de romi, peste 300 de părinți romi, peste 50 de cadre didactice și 10 tineri multiplicatori.

Rezultatele așteptate urmăresc să pună în evidența satifacerea nevoilor din vârful piramidei lui Maslow (stimă de sine, autorealizare) prin promovarea modelelor rome de succes care demonstrează că oricine poate depăși greutățile vieții dacă visează, își dorește și muncește îndeajuns de mult.

Pentru mai multe detalii în legătură cu proiectul, puteți adresa întrebări la adresele de e-mail delia.stan@agentiaimpreuna.ro/office@agentiaimpreuna.ro sau la numărul de telefon 021.210.05.39, persoană de contact Delia Stan.

 

Postat în Stiri

Zilele Romilor Invizibili 2015

Agenția ”Împreună” și partenerii săi, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cultural Francez, Ambasada Austriei, Ambasada Franţei, Ambasada Olandei, Ambasada Germaniei, Ambasada Marii Britanii, Ambasada Suediei, Ambasada Elveţiei, Reprezentanţa Comisiei Europene, Agenţia Naţională pentru Romi, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Romano Butiq, ARDOR Muntenia, precum şi TVR şi Radio România, vă invită începând de azi, 1 aprilie (promitem că nu e o glumă) într-o călătorie prin lumea teatrului, muzicii, filmului, filosofiei și, de ce nu, a copilăriei.

Așadar, azi, 1 APRILIE, ne vedem la Hanul Gabroveni de la ora 18.30 – o să învățăm despre arta de a râde de tine însuţi cu Mădălin Mandin și teatrul de improvizație Improvisneyland.

Mâine 2 APRILIE devenim mai serioși. Mare întâlnire mare la ora 17.00 la Facultatea de Drept, Universitatea București – vom vorbi despre discriminare, legislație și drepturi. Veniți devreme, întâlnirea se anunță incendiară!

Vineri, 3 APRILIE, ora 19.00 ne luăm pantofii de dans și ne strângem în jurul Lupoaicei de la Universitate pentru concert stradal cu Ciprian Răducanu Band.  Vom sărbători ziua naţională a romilor, așa că nu uita să faci multe poze! #ÎmpreunăLaUniversitate, #8aprilieÎmpreună

Luni, 6 APRILIE avem o zi lungă. Începem pe la 12.30 la Hanul Gabroveni cu o dezbatere academică a liceenilor din ”Shukar Club”. Un pic mai târziu, pe la 18.30, ne întâlnim la Institutul Francez, mai exact Cinematograful Elvire Popesco, să strigăm ”Aferim!” și să vizionăm împreună filmul care l-a dat gata până și pe Ursul de Argint de la Berlinadă! Nu se termină bine filmul și începe și o sesiune de întrebări pentru membrii echipei de producție + invitații surpriză, așadar nu ne facem griji c-ai vrea să fugi în altă parte.

Marţi, 7 APRILIE, Cătălin Răducanu, un tânăr şi remarcabil pianist, va susţine un concert de muzică clasică la reşedinţa Excelenţei Sale Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti. Participarea la acest eveniment este bazată pe invitaţie personalizată.

Miercuri 8 APRILIE ne luăm la revedere, împreună. Vremea se anunță frumoasă, așa că ne vedem în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulles, pe la ora 16.00 și ne gândim ce mesaje, speranţe sau vise am dori să înălţăm. Cât vă gândiți voi la text, noi venim cu rezervele de heliu, astfel încât mesajele voastre, lipite de baloane, să plutească până sus, sus, sus!

Nu uita să îţi rezervi un loc pentru evenimentele de pe 1, 2 și 6 APRILIE! Ne găsești la diana.dumitrescu@agentiaimpreuna.ro.

Postat în Stiri