Invitaţie Dezbatere 2 aprilie 2015

În perioada martie – aprilie, Ambasada Marii Britanii la București și Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreuna” organizează o serie de cinci dezbateri academice pe subiecte legate de incluziunea minorităților, cu focus pe minoritatea romă. Evenimentele sunt realizate cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene la București și a Universității din București.

Scopul acestor dezbateri este acela de a instituționaliza reflecția, gandirea critică, dezbaterea și actiunea din jurul temelor curente legate de minoritatea romă.

Ultima dezbatere din această serie va avea loc la Facultatea de Drept a Universității București. Vorbitorii vor iniția o conversație cu tema Sancțiuni legale împotriva discriminării: eficiență și provocări.

Evenimentul va avea loc joi, 2 aprilie 2015, începând cu ora 17.00, la Facultatea de Drept, Strada Mihail Kogălniceanu, Nr. 34-36, în Amfiteatrul Basilescu, etajul 1. 

Cuvând de deschidere: Adam Sambrook, Deputy Head of Mission, Ambasada Marii Britanii

Vorbitori:          Marc Willers QC, Barrister, Garden Court Chambers

Drd. Oana Andreea Ichim, Facultatea de Drept și Ecole Doctorale des Sciences Sociales (EDSS)

Moderator :  Petre Florin Manole, Asociația Aleșilor Locali 

Discuțiile vor fi în limba engleză.

Traducerea simultană este asigurată.

Invitaţie oficială disponibilă aici: Invitation April 2_Law School

Postat în Stiri

Propuneri legislative – 25 martie 2015

Miercuri, 25 martie 2015, prim-ministrul Victor Ponta a prezentat sinteza referitoare la proiectele de lege privind NOUL Cod fiscal și NOUL Cod de procedura fiscală (măsuri și rezultate așteptate), pe baza documentelor supuse aprobării Guvernului.

 

Aceste propuneri sunt:

 1. Introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CASS de la 1 ianuarie 2016

 2. Eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016

 3. Introducerea obligației de plată a CAS și CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri

 4. Majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii începând cu 1 ianuarie 2016

 5. Reducerea contributiei de asigurări sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2018

 6. Reducerea contributiei de asigurări sociale la angajator de la 15,8% la 13,5% de la 1 ianuarie 2018

 7. Reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ianuarie 2019.

 

Mai multe informatii aici.

Postat în cesp spo, Stiri

Invitaţie Dezbatere

În luna martie, Ambasada Marii Britanii la București și Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreuna” organizează o serie de cinci dezbateri academice pe subiecte legate de incluziunea minorităților, cu focus pe minoritatea romă. Evenimentele sunt realizate cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene la București și a Universității din București.

Scopul acestor dezbateri este acela de a instituționaliza reflecția, gandirea critică, dezbaterea și actiunea din jurul temelor curente legate de minoritatea romă.

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din București va fi gazda celei de-a patra dezbateri din serie.

Vorbitorii vor iniția o conversație cu tema Minoritatea romă: măsuri pentru incluziune și realitatea excluziunii.

Evenimentul va avea loc joi, 26 martie 2015, începând cu ora 17.00, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (Str. Schitu Magureanu 9, sector 1), în Sala de Consiliu “Dimitrie Gusti”. 

Cuvânt de deschidere: Nigel Townson, Director British Council

Vorbitori :

 • Profesor dr. Judith M. Okely, Oxford University
 • Profesor dr. Cosima Rughiniș, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala
 • Lector dr. Claudia Câmpeanu, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala

Moderator:

 • Gelu Duminica, sociolog, director executiv  al Agenției de Dezvoltare Comunitară “Împreună” .

 

Dezbaterea este în limba engleză.

Traducerea simultană este asigurată.

Mai multe informații în invitați atașată Invite March 26_Roma Debates_Faculty of Sociology

Postat în Stiri

Invitaţie Dezbatere

În luna martie, Ambasada Marii Britanii la București și Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreuna” organizează o serie de cinci dezbateri academice pe subiecte legate de incluziunea minorităților, cu focus pe minoritatea romă. Evenimentele sunt realizate cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene la București și a Universității din București. Scopul acestor dezbateri este acela de a instituționaliza reflecția, gandirea critică, dezbaterea și actiunea din jurul temelor curente legate de minoritatea romă.

Facultatea de Jurnalism și Stiințele Comunicării a Universității din București va fi gazda celei de-a treia dezbateri din serie.

Vorbitorii vor iniția o conversație despre Imaginea minorităților în mass-media: între infortainment și responsabilitate morală.

Evenimentul va avea loc joi, 19 martie 2015, începând cu ora 17.00, la Facultatea de Jurnalism și Stiințele Comunicării, in Amfiteatrul R3, in clădirea Facultății de Chimie din Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12, sect.3, et. 3;

Invitaţia oficială o puteţi găsi aici: Invite March 19_Roma Debates_Department of Journalism

Postat în Stiri

Curs Dezvoltare Comunitară

antet

 

 

 

DSC_0087DSC_0141

subsol

Postat în Poze şi Filme

Noi am adoptat filmul Spartacus şi Cassandra! Vino să îl vezi la festivalul „One World la şcoală”

Asociația One World Romania demarează programul “One World la școală” prin intermediul căruia doresc să vină în sprijinul dezvoltării conștiinței civice și democratice în rândul elevilor din licee, propunând o abordare nouă si inovativă a problematicii drepturilor omului, prin film documentar.

În perioada 16 – 22 martie 2015 va avea loc a opta ediție a festivalului One World Romania, singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului, pe care îl organizăm.

În cadrul festivalului, One World Romania în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Bucureşti, organizează proiecţii speciale de filme pentru liceeni, care vor avea loc la cinema Studio (Bd. Magheru, nr. 29).

Ne-am bucura să veniţi cu elevi la proiecţii, urmate de sesiuni de discuţii cu regizori, experți din diferite domenii și alți invitați. Elevii au astfel ocazia să vadă cele mai noi filme documentare, sa afle multe informatii noi legate de drepturile omului, dar si de istorie recenta şi, în acelaşi timp, să participe la un festival internaţional cunoscut în lume alaturi de elevi din tot Bucureștiul.  

Programul proiecțiilor poate fi consultat în materialele ataşate ( program 2015) și, de asemenea, mai multe informaţii găsiţi pe site-ul http://scoala.oneworld.ro/proiectii-pentru-liceeni-la-one-world-romania-2015.

Noi vă invităm să vedeţi filmul adoptat de noi, Spartacus şi Cassandra. Chiar aici veţi găsiţi trailerul: http://bit.ly/1G2xMLB

Intrarea la proiectiile dedicate liceenilor este liberă, iar pentru clase și grupuri mai mari se face pe baza înscrierilor pe adresa scoala@oneworld.ro pana 16 martie.  Profesorii care vin cu clasa primesc pe loc dimplomă de participare!

Pentru orice întrebări, vă rog să o contactaţi pe dna. Petra Dobruská la numărul de telefon 0732.429.826 sau la adresa de email petra@oneworld.ro / scoala@oneworld.ro.

poster-spartacusandcassandra

 

Postat în Stiri

Remunerarea orelor suplimentare de lucru

Conform Codului Muncii, munca suplimentara este munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. Durata normala a timpului de munca pentru salariatii cu norma intreaga este de 8 ore pe zi respectiv 40 ore pe saptamana. De mentionat ca tot durata normala a timpului de munca se considera si programul de 6 ore pe zi respectiv 30 ore pe saptamana, asta in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, doar ca in acest caz este interzisa munca suplimentara.

Totodata este bine de stiut ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca ce include si orele suplimentare poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca calculate pe o perioada de referinta de 4 luni sa nu depaseasca 48 ore pe saptamana. Pentru anumite sectoare de activitate se pot negocia perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar sa nu depaseasca 6 luni, respectiv 12 luni acest lucru facandu-se doar sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor. (la stabilirea perioadelor de referinta nu se iau in calcul duratele concediului de odihna anual precum si perioadele de suspendare a contractului de munca).

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa afectuarea acesteia. Astfel ca, salariatul care a muncit ore suplimentare intr-o anumita luna, el va fi trecut in pontaj cu numarul de ore suplimentare, el beneficiind pe luna respectiva de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul mentionat mai sus, in luna urmatoare munca suplimentara va fi platita cu un spor de cel putin 75% corespunzator duratei acesteia.

Este bine de stiut ca in perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Postat în cesp spo, Stiri

Concedierea

Indiferent de motivul pentru care sunt dați afară, salariații au unele drepturi conferite de legislația autohtonă. Spre exemplu, atunci când locul de muncă se desființează, ei pot beneficia de un preaviz de minim de 20 de zile lucrătoare, dar și de măsuri active de combatere a șomajului, fiind chiar consiliați în acest sens de angajatori. De asemenea, în cazul în care sunt concediați pentru inaptitudine fizică sau psihică, salariații au dreptul la unele salarii compensatorii. Află din materialul de mai jos care sunt toate situațiile în care se poate dispune concedierea, precum și ce drepturi au salariații disponibilizați.

Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului și poate fi dispusă pentru motive care țin sau nu de persoana salariatului, după cum se arată la art. 58 din Codul muncii.

Pe de altă parte, după cum a explicat, la solicitarea noastră, Mihai Anghel, Avocat senior al Tuca Zbarcea & Asociatii, legea ofera protecție unor categorii specifice de angajați, în cazul cărora angajatorii nu pot dispune concedierea.

Astfel, legislația stabilește că salariații nu pot fi dați afară:

 1. pe durata incapacității temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;

 2. pe durata suspendării activității ca urmare a instituirii carantinei;

 3. pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoștință de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

 4. pe durata concediului de maternitate;

 5. pe durata concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;

 6. pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;

 7. pe durata efectuării concediului de odihnă.

 8. În plus, adaugă avocatul, este interzis angajatorilor să dispună concedierea angajaților care exercită o funcție eligibilă într-un organism sindical. “Totuși, în acest caz, interdicția la concediere nu este absolută, aceștia putând fi concediați pentru abateri disciplinare grave sau repetate”, subliniază Mihai Anghel.

Potrivit Codului muncii, un angajat poate fi concediat, printre altele, daca nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat. Astfel, angajatorul are dreptul sa dea afara un salariat daca acesta nu isi atinge obiectivele de performanta stabilite la incheierea contractului de munca, nu isi realizeaza norma de munca sau isi executa sarcinile la standarde necorespunzatoare. Totusi, pentru a concedia un angajat pe motiv de necorespundere profesionala, trebuie respectata o anumita procedura reglementata de normele legale.

Angajatorul, prin personalul sau de conducere, controleaza la intervale regulate pe fiecare sarcina de lucru activitatea salariatului, potrivit procedurii de evaluare – pe baza criteriilor prestabilite (inainte, ca de exemplu, un document sau act juridic sa produca efecte). In cazul in care constata ca salariatul nu se achita de sarcinile de serviciu in mod corespunzator angajatorul, prin personalul sau de conducere, ii da instructiunile necesare pentru a se pune la punct cu cerintele profesionale, avertizandu-l in scris asupra acestui lucru intr-un anumit termen adecvat specificului sarcinii;

Daca salariatul continua sa nu se achite de sarcinile de serviciu intr-un astfel de termen, angajatorul constata in scris necorespunderea sa profesionala. Aceasta constatare poate avea loc si cu ocazia evaluarilor periodice, de regula anuale. Potrivit procedurii de evaluare prestabilite, ea poate fi urmarea unui punctaj obtinut la evaluare sub limitele admise ca fiind corespunzatoare.

Angajatorul va propune in scris salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala. In situatia in care angajatorul nu dispune de astfel de locuri de munca, solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, iar acesta are la dispozitie un anumit termen specificat (de regula 5 zile lucratoare) de la comunicare pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit de angajator.

In termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei de necorespundere profesionala, angajatorul va dispune prin decizie concedierea salariatului, motivand in fapt si in drept decizia. De asemenea, va indica si instanta la care poate fi contestata decizia precum si termenul (45 de zile) de la comunicare.

Mai multe informații aici.

Postat în cesp spo, Stiri

Jurisdicția muncii. Aspecte de interes pentru angajat și angajator

Art. 266 din Codul Muncii prevede faptul ca jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale sau, dupa caz, colective de munca prevazute de prezentul cod, precum si a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod.


Cum se formuleaza cererile in vederea solutionarii conflictelor de munca, conform art. 268 din Codul Muncii:

a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca; ;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.

 

Mai multe informatii aici.

 

Postat în cesp spo, Stiri, Uncategorized

DEZBATERE Joi, 12 martie 2015, începând cu ora 17.30

În luna martie, Ambasada Marii Britanii la București și Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreuna” organizează o serie de cinci dezbateri academice pe subiecte legate de incluziunea minorităților, cu focus pe minoritatea romă. Evenimentele sunt realizate cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene la București și a Universității din București.

Scopul acestor dezbateri este acela de a instituționaliza reflecția, gandirea critică, dezbaterea și actiunea din jurul temelor curente legate de minoritatea romă. Facultatea de Științe Politice a Universității din București va fi gazda celei de-a doua dezbateri din serie.

Vorbitorii vor iniția o conversație despre provocările legate de Participarea politică a minorităților, cu accent pe reprezentarea și reprezentativitatea minorității rome.

Evenimentul va avea loc joi, 12 martie 2015, începând cu ora 17.30, în amfiteatrul Constantin Angelescu, din str. Negru Voda nr. 3 (în clădirea Institututului Bancar Român)

Vorbitori:   Adam Sambrook, șef adjunct de misiune, Ambasada Marii Britanii la București

                    Dr. Jennifer Jackson-Preese, London School of Economics

                    Conf. dr. Dan Pavel, Facultatea de Științe Politice

                    Lect. dr. Oana Valentina Suciu, Facultatea de Științe Politice

Discuțiile vor fi în limba engleză.

Traducerea simultană este asigurată.

 Mai multe detalii aici: Invite March 12_British Embassy Debate

Postat în Stiri