Romii – de la țapi ispășitori la motor de dezvoltare!

Reprezentanta Natiunilor Unite in Romania si Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, au organizat luni, 22 aprilie 2013, Conferinta “Strategii de incluziune a romilor – de la intentii bune la rezultate reale”. Comisarul European pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune, László Andor, si Ministrul Muncii, Protectiei Sociale, Familiei si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, au deschis evenimentul de la Bucuresti. Citeste mai mult… ›

Postat în Blog old

Conferința „Strategii de incluziune a romilor – de la intenții bune la rezultate reale”

Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” și Reprezentanța Națiunilor Unite în România,cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România au plăcerea să vă invite la conferința „Strategii de incluziune a romilor – de la intenții bune la rezultate reale” care va avea loc luni, 22 Aprilie 2013 la Hotel Intercontinental, București.

Conferința va fi o oportunitate de a identifica și a împărtăși practici pozitive implementate în România și de a înnoi angajamentul factorilor relevanți de a avansa agenda incluziunii sociale a romilor în România, punând accent pe strategia României pentru incluziunea romilor în perioada 2014-2020, în cadrul strategiei europene.

Invitații – înalți oficiali ai Comisiei Europene, Guvernului, Națiunilor Unite, reprezentanți ai unor ONG-uri rome și nerome – vor încerca să răspundă la următoarele întrebări: Este actualul și viitorul mecanism financiar național/european croit astfel încât să permită implementarea proiectelor cu impact suficient asupra cauzelor structurale ale situației actuale a comunităților de romi? Avem nevoie de un mecanism special dedicat incluziunii romilor sau avem nevoie de suport pentru îmbunătățirea politicii investițiilor în cadrul sistemului actual? Care ar trebui să fie prioritățile pentru următorul interval de programare – 2014-2020? Este societatea civilă romă din România pregătită să joace un rol activ în incluziunea socio-economică a minorității rome?

Pentru mai multe informații, găsiți agenda evenimentului aici: Agenda 22 aprilie.

Înscrierea pentru participarea la conferință este gratuită și se face în limita locurilor disponibile. Costurile de transport și cazare ale participanților din provincie nu vor fi asigurate.
Pentru înscrieri scrieți la adresa delia.stan@agentiaimpreuna.ro nu mai târziu de 19.04.2013, ora 15. Veți primi un e-mail de confirmare/infirmare a înscrierii (în cazul în care nu mai sunt locuri). Vă așteptăm!

Postat în Blog old

Săptămâna romilor invizibili

“Dacă nu stai cuminte, vine țiganul și te fură!” a fost unul dintre proverbele care nouă, romilor, ne-au marcat copilaria. Știam că suntem “țigani” pentru că părinții noștri ne spuneau acest lucru pe un ton normal și relaxat. Cu toate acestea, nu văzusem niciun copil care să fi fost “furat” de ai noștri și tocmai de aici intervenea “misterul”: “Oare ai mei i-au ascuns undeva pe copiii furați sau nimeni din familia noastra nu fură?”. Mulți dintre noi ne-am întrebat părinții dacă “noi furăm copii”, nu de alta însă proverbul de mai sus îl auzeam atât de des din gura gadgiilor încât părea puțin probabil ca ideea expusă să nu fie adevarată (la școală eram învățați că proverbul este “Învățătură morală populară născută din experiență, exprimată printr-o formulă eliptică sugestivă, de obicei metaforică, ritmică sau rimată; zicală, zicătoare, parimie” (sursa dexoline.ro). Părinții noștri ne-au explicat că “așa zice lumea”, dar nimic din ceea ce spun ei nu este adevărat. Mai târziu am învățat că acest lucru se numește “prejudecată” și că noi suntem “invizibili” pentru ei. Citeste mai mult… ›

Postat în Blog old

La mulți ani tuturor romilor!

Astăzi este 8 aprilie – zi în care sărbătorim Ziua (Inter)Națională a Romilor. Cu această ocazie, Agenția Împreună organizează, pentru al doilea an consecutiv, Săptămâna Romilor – un eveniment în care aducem în atenția publicului cultura, provocările sociale și mai ales potențialul de dezvoltare pe care minoritatea roma îl reprezintă.

Și în acest an continuăm să aducem în atenția tuturor ceea ce noi numim romi invizibili, adică acei romi – foarte mulți de altfel, poate chiar mai mulți decât cei vizibili – care sunt bine incluși în societate, merg la școală și chiar au rezultate foarte bune, nu put și sunt cetățeni normali, nefiind percepuți ca romi de opinia publică. Și în acest mod dorim să contribuim la cunoașterea minorității romilor așa cum este ea, nu numai cum se crede că este… Citeste mai mult… ›

Postat în Blog old

Săptămâna Romilor

Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună și partenerii săi vor sărbători Ziua (Inter)Națională a Romilor, 8 aprilie, printr-o serie de evenimente – reunite sub numele de Săptămână Romilor – ale căror scop este să aducă în atenția publică diversitatea, moștenirea culturală și provocările sociale ale principalei minorități a României și Europei.

Săptămâna Romilor va avea loc în București începând cu data de 8 aprilie. Instituțiile partenere în organizarea evenimentelor sunt Ambasada Republicii Cehe, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Asociația „Partida Romilor Pro-Europa”, Centrul Ceh, Evangelisch-Lutherische Kirche in Norddeutschland, Reprezentanța Comisiei Europene în România și UNICEF România.

Săptămâna va începe cu celebrarea Zilei Internaționale a Romilor printr-un cocktail oferit de reprezentantul romilor în Parlamentul României. Sunt așteptați peste 300 de participanți din mediile politice, diplomatice și ONG.

Ziua de 9 aprilie va fi marcată printr-o dezbatere în Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Studenții vor discuta cu Excelența Sa Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei în România, despre implicațiile cetățeniei europene a romilor și despre percepția minorității rome în Europa. Seara, Centrul Ceh va găzdui un concert de pian al studentului Cătălin Răducanu. Excelența Sa Jiří Šitler, Ambasadorul Cehiei, va prezenta un discurs cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor.

Evenimentul din 10 aprilie este organizat în parteneriat cu Unicef România, Primăria Municipiului București și Centrul de Proiecte Culturale ArCuB. În contextul proiectului „Ce vrei să te faci când vei fi mare?” desfășurat de Agenția Împreună și Unicef România începând cu 2011, va fi lansat al doilea film documentar: Filmul lui Ilie. Lansarea va fi precedată de o dezbatere în care reprezentanți ai Ministerului Educației, ONG-urilor rome și nerome, jurnaliști și sociologi vor discuta despre cele mai eficiente metode prin care pot fi ajutați copiii să viseze și să fie determinați să-și împlinească visurile. Dupa dezbatere, Marian Mexicanu va lansa CD-ul „Copil, copil ramâne”, produs care va fi diseminat în cadrul unor evenimente publice care vor fi organizate pe viitor la nivel comunitar.

Joi, 11 aprilie, începând cu ora 10, va avea loc la Hotel Ambasador Conferința privind implementarea politicilor de incluziune a romilor ‘Responsabilitate și angajament’. Evenimentul este organizat de Agenția Națională pentru Romi.
În continuarea zilei de 11 aprilie, Serviciul de Cooperare al Ambasadei Franței și Institutul Francez se alătură Agenției Împreună pentru organizarea proiecției filmului Mémoires tsiganes, l’autre génocide, primul film documentar care prezintă tragedia romilor în cel de-al doilea război mondial.

Săptămâna Romilor se va încheia (12 aprilie) cu un concert organizat în parteneriat cu Centrul de Proiecte Culturale ArCuB. De la Zavaidoc la Marian Mexicanu – O incursiune in istoria muzicii romani va uni pe scena ArCuB câteva dintre cele mai celebre nume ale muzicii romani care ne vor facilita o calătorie din perioada interbelica pâna în ziua de astazi. În cadrul concertului va fi prezentată creația de modă de inspirație romani a lui George Rădulescu.

Postat în Blog old