Sfârșitul lumii este departe

Zilele trecute o știre mi-a străpuns urechile: un tip, gelos, își împușcă iubita. Până aici nimic neobișnuit pentru cei care privesc știrile de la ora 17 ca și seva din care își extrag cugetările de genul “ Sfârșitul lumii e aproape”. Ceea ce mi-a atras atenția a fost faptul ca ea era romnie (știrile la care fac referire foloseau bineînțeles apelativul “țigancă”), iar el era polițist român.

Nu voi cădea în păcatul de a trata etnic acest incident cu toate că, în cazuri relativ similare, linșajul mediatic la care minoritatea romă (în întregimea ei) a fost supusă pentru faptele comise de unii infractori a fost de neimaginat. Să ne amintim doar de cazul “Mailat” sau de uciderea lui Marian Cozma și mai ales de modul rușinos în care o parte din media și politicieni au tratat cazul după aceea.

Și atunci, ca și acum, vom sublinia că infractiunea nu are etnie, că un criminal este un criminal la fel de feroce chiar dacă este rom, român, muncitor sau polițist. Și atunci, ca și acum, transmitem condoleanțe familiei îndurerate și sperăm ca astfel de atrocități să nu se mai întâmple.

Ceea ce îmi doresc să arunc în ochii tuturor este decizia părinților Alexandrei (asa o chema pe victimă însă părinții îi spuneau Pușulina) de a ajuta alte 3 persoane să aibă o viață mai lungă, atunci când au acceptat ca organele fetei lor să le fie “împrumutate”. Un om a primit, în ziua de Buna-Vestire, ficatul unei “țigănci împuțite”; un altul rinichiul unei “baragladine” și un al treilea un alt rinichi de la cea care “dacă ar mai fi trăit Antonescu, nu ar mai fi existat”.

Nu e așa că pare ciudat? Să îl iubești pe cel de lângă tine atât de mult încât să îi dai organele tale? Să îl iubesti atât de mult încât să faci lucrul ăsta chiar dacă cei pe care îi ajuți pot fi exponentul celui care își dorește ca tu, și toți cei ca tine, să nu mai exiști? Poate părea ciudat, însă nu e. A fost gestul unui om care a făcut ca definiția literară a cuvântului “Rom” să fie mult mai evidentă (rom = tr: om) și mai ales care ne-a arătat că rasismul și discriminarea sunt apanajul idioților.

Sfârșitul lumii este departe pentru că în ziua de Buna-Vestire un rom ne-a arătat cum să fim oameni….și doar atât!

PS. Doar ne întrebăm: cum ar fi fost dacă agresorul era rom?

Postat în Blog old

Provoacã-ţi prim-ministrul la nediscriminare!

O campanie a Policy Center for Roma and Minorities, ActiveWatch Romania şi Agenţia Ȋmpreunã

Acesta este un apel adresat cetãţenilor României de a solicita o poziţie oficială a Guvernului României prin care să retracteze afirmaţiile de maximã gravitate fãcute la adresa comunităţii rome de către Dl. Victor Ponta, în calitatea sa de prim-ministru al României.
În data de 19.03.2013, în cadrul unui interviu acordat BBC – http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/p015nvvz/Hardtalk_Victor_Ponta_Prime_Minister_of_Romania/, prim-ministrul Victor Ponta
– a afirmat, reiterat şi accentuat faptul ca “turismul pentru beneficii sociale” este un tip de migrație specific exclusiv comunității rome;
– a prezentat romii ca fiind în antitezã cu “românii obișnuiți / normali” (en: “common Romanians”) şi a repetat, cu rol de întărire, a acestei diferențe ori de câte ori în interviu sunt invocate critici la adresa comunității românești în ansamblu;
– a asociat explicit infracționalitatea cu etnicii romi din România,
– a negat explicit existenţa discriminării împotriva comunitãţii rome în România.

Consideri cã:
-Un prim-ministru are datoria de a prezenta o situație corect, bazată pe fapte reale, și de a trata în mod echitabil toate grupurile etnice și sociale atunci când formulează politici publice sau declarații despre acestea?

– Un prim-ministru nu are voie să arunce o vină socială asupra unor întregi categorii de cetățeni și să explice fenomene sociale care țin de situația economică a țării ca fiind specifice unor minorități, fie ele etnice sau de alt tip?

Atunci Provoacã-ţi prim-ministrul la nediscriminare! prin:

– semnarea acestui apel public http://www.activism.com/ro_RO/verifica/a16461ab7f31c6790a534c8dbe0d3d3d
– diseminarea poziţiei oficiale care poate fi accesată la următorul link – http://www.policycenter.eu/public-position-regarding-the-statements-of-romanian-prime-minister-mr-victor-ponta-during-hardtalk-show-on-bbc-world-news-on-19-march-2013
– trimiterea scrisorii de mai jos la victorponta2.0@gmail.com şi la drp@gov.ro prin care soliciţi scuze oficiale domnului prim-ministru pentru afirmaţiile sale la adresa comunităţii rome.

Titlu: Solicitare scuze oficiale

Stimate Domnule Prim-Ministru Victor Ponta,

Subsemnatul/Subsemnata …………………………………………………., cetăţean al statului român, vă solicit retractarea oficială a afirmaţiilor pe care le-aţi făcut la adresa comunităţii rome în cadrul emisiunii HARDtalk de la BBC World News din 19 martie 2013. Poziţia dumneavoastră reflectă şi consolidează prejudecăţile deja existente la adresa romilor din România şi încurajează marginalizarea şi discriminarea cetăţenilor români de etnie romă. Consider că este inacceptabil ca prim-ministrul României să arunce o vină socială asupra unor întregi categorii de cetățeni și să explice fenomene sociale care țin de situația economică a țării ca fiind specifice unor minorități, fie ele etnice sau de alt tip. În calitate de prim ministru, reprezentaţi interesele tuturor cetăţenilor indiferent de etnie şi vă rog pe această cale să vă asumaţi această responsabilitate într-un mod echilibrat şi nediscriminatoriu.

Vă mulţumesc,
Un alt „cetăţean român obişnuit”

Postat în Blog old