Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a lansat in dezbatere publica „Strategia pentru Promovarea Egalitatii de Sanse si a Nediscriminarii pe Piata Muncii pentru Grupurile Vulnerabile”

Ieri, 18.06.2012, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a lansat in dezbatere publica Strategia pentru Promovarea Egalitatii de Sanse si a Nediscriminarii pe Piata Muncii pentru Grupurile Vulnerabile. Acest document a fost realizat in cadrul proiectului “Imputernicirea femeilor rome pe piata muncii” initat de Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna. Citeste mai mult… ›

Postat în Blog old

Evenimentele multiplicatoare – viata noastra din ultimele 4 luni

colaj poze evenimenteLa sfarsitul lunii ianuarie am dat start evenimentelor de informare cu privire la drepturile angajatilor pe piata muncii. Au fost 40 de judete dintre care noi, echipa Agentiei Impreuna am ajuns in peste 20 de judete. Am colindat tara in lung si-n lat, de la sud la nord, de la vest la est, de la munte la mare.

A fost cea mai importanta activitate din proiect pentru ca am avut contact direct cu salariatii, cu femeile rome despre care vorbim, cu autoritati si ONG-uri. Citeste mai mult… ›

Postat în Blog old

Am inceput campania „Priveste-ma asa cum sunt!”

Azi, 11 iunie 2012 am lansat oficial campania sociala “Priveste-ma asa cum sunt!” de combatere a stereotipurilor si de promovare a modelelor de succes in randul femeilor rome. Va invitam sa vizionati spotul video din cadrul campaniei aici.

Prin aceasta campanie ne dorim sensibilizarea si atragerea atentiei asupra unui fenomen: inviziblitatea la locul de munca. Fie ca suntem femei rome sau nerome, toate avem acelasi interes comun: sa fim valorizate si respectate pentru ceea ce facem. Campania noastra se adreseaza in primul rand femeilor rome, insa nu se rezuma doar la asta. De ce? Pentru ca societatea are nevoie sa cunoasca si o alta ipostaza a lor si pentru ca sunt subreprezentate.

In acest sens, dorim sa promovam alte imagini ale femeilor rome: cele care muncesc, de la meserii de contabile, avocate, medici, artiste pana la florarese, rudarese. Si va invitam sa priviti cu atentie colegele voastre de munca sau angajatele. Si sa le laudati.
La locul de munca femeile isi doresc respect, sa nu fie tratate discriminatoriu de catre angajator sau colegii de lucru pentru ca vin dintr-un alt mediu, pentru ca au o alta etnie sau pur si simplu pentru ca sunt femei.

Mesajul “Priveste-ma asa cum sunt” se indreapta catre toti cei care au fost sau sunt priviti/catalogati pe nedrept. Daca va regasiti in aceasta postura, spuneti tuturor “Priveste-ma asa cum sunt”. Pentru ca trebuie sa demostram celorlalti ca meritam sa fim tratate cu respect, la locul de munca sau in societate, fara a fi discriminate.

Campania face parte din proiectul „Imputernicirea femeilor rome pe piata muncii” realizat de Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania – FRATIA si Institutul National de Cercetare Stiintifica din domeniul Muncii si Protectiei Sociale. Obiectivul principal al proiectului este consolidarea unui mecanism de cooperare intre sindicate, ONG-uri si institutii relevante in promovarea pe piata muncii a intereselor femeilor rome.
Pentru detalii legate de proiect, va rugam consultati pagina oficiala a proiectului www.privestemaasacumsunt.ro

Postat în Blog old

Despre crize, rasism si prosti

In nici un caz nu credem ca USL va retrage sprijinul politic pentru al lor candidat la Primaria Baia Mare chiar daca acest lucru este mai mult decat necesar si dezirabil. In nici un caz nu credem ca liderii politici ai Romaniei actuale vor avea o atitudine matura si vor reactiona asa cum se impune intr-o Romanie care acum 70 de ani privea pasiv cum 25,000 de cetateni romani erau ademeniti de regimul pro-nazist cu aceasi promisiune a unei vieti mai bune in regiunea trans-nistreana. Citind majoritatea comentariilor care insotesc articolele de presa care relateaza cazul de la Baia Mare suntem siguri ca multi cetateni din Romania contemporana ar gasi explicatii laudative la decizia regimului Antonescu din 1942 amintita mai sus chiar daca ea a insemnat uciderea a aproximativ 10,000 de oameni foarte multi dintre ei copii.
In nici un caz nu credem ca determinat de reactia societatii civile si a unei parti a presei actualul candidat al USL la Primaria Baia mare va fi “fortat” sa se retraga din cursa electorala, chiar daca este creditat cu este 90% din intentia de vot. Suntem siguri ca nu va exista nici o dezbatere fata de pericolul “tiraniei majoritatii” in democratie si cat de grav este ca o minoritate sa fie tratata ca si “cetateni de mana a treia” mai ales de catre reprezentatii autoritatii locale. In nici un caz nu speram ca actiunea primarului in functie va fi controlata din punct de vedere a respectarii prevederilor legale in domeniu; nu avem nici un motiv sa credem ca institutiile statului vor reactiona ferm astfel incat actiuni de genul celor in curs de desfasurare in Baia Mare sa fie descurajate.
Nu avem motive sa fim optimisti pentru ca actiuni de genul celor relatate in presa baimareana/nationala din aceste zile au mai avut loc si reactiile “anti” au intarziat sa apara pentru ca in marea majoritate a cazurilor calculul politic primeaza pentru politicienii romani in fata calcului dat de ratiune. Iar corectitudinea politica, drepturile omului, demnitatea umana etc sunt doar sloganuri care pot fi folosite de adversarii politici pentru a discredita pe cei de la putere si invers. Iar a trata corect cetatenii romani atunci cand ei apartin minoritatii romilor este deja prea mult pentru romanul neaos care este ospitalier, harnic si care nu a nu a vrut niciodata raul nimanui!
Noi vom continua insa sa facem apel la ratiune si bun simt si sa cerem retragerea sprijinului politic pentru candidatul USL la primaria Baia Mare!

PS: Intr-un interviu dat nu de mult noua, ziaristul George Lacatus ne spunea ca din punctul dumnealui de vedere “rasismul este o prostie”. Noi credem ca ceea ce se intampla acum la Baia Mare este partial efectul crizei economice care acutizeaza tendintele extremist si in mare masura rasism endemic. Iar dl Chereches, candidatul-primar a Baii Mari este cel care face ca rasismul local sa se acutizeze. Sa il faca oare rasismul de care da dovada dl.Chereches prost???

Postat în Blog old