Final de 2011

Astazi, in ultima zi de activitate din 2011 a Agentiei de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”, se cuvine sa tragem linie activitatii noastre din anul ce e pe punctul de a se termina!

A fost un an frumos, plin de munca si de “mici satisfactii” date de rezultatele muncii depuse de o echipa de oameni care lucreaza in marea familie a Agentiei “Impreuna”:

Am reusit sa aratam lumii ca a fi rom nu inseamna ceea ce DEX-ul spune (epitet acordat unei persoane cu apucaturi rele) si pentru asta a trebuit sa infruntam inclusiv acele organizatii care ne acuzau ca dorim sa “inalbim” termenul de “tigan”. Ca nu a fost asa s-a vazut atunci cand CNCD a dat dreptate petitiei inaintate de catre organizatia noastra, petitie sustinuta de Accept si Asociatia “Egalitate de Sanse” Tulcea, rezolutie care a condus la schimbarea definitiei termenilor “rom” si “tigan” din DEX astfel incat termenul “rom devine cel principal iar “tigan” este considerat ca fiind termen peiorativ;

Am reusit sa aratam ca minoritatea romilor are o sumedenie de valori (preoti, avocati, doctori, jurnalisti, artisti, sociologi, antropologi etc) care din pacate sunt “invizibili” atat pentru organizatiile romilor (care nu vorbesc decat despre romii aflati in nevoie si “uita” de mica clasa de mijloc) cat si pentru neromii care considera ca suntem paria, prin organizarea unor evenimente de genul “Gala Femeilor Rome” sau proiectul “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”;

Am reusit sa cream sprijinul necesar ideii ca in urmatoarea programare financiara sa existe, in interiorul instrumentelor financiar europene, sume explicite care sa sprijine incluziunea romilor (masura inclusa in Strategia de incluziune a minoritatii Romilor recent adoptata de Guvern);

Am reusit sa dezvoltam un proiect initial mic care educa noua generatie in spiritul cunoasterii celor de langa tine (Tinerii Dezbat) intr-un concurs national de dezbateri oratorice la care au participat in 2011 peste 260 de licee din tara,

Am reusit sa introducem pe Agenda sindicatelor problematica respectarii drepturilor angajatilor/ angajatelor rome;

Am reusit, in ciuda tuturor presiunilor, sa ramanem independenti fata de orice formatiune politica roma si neroma chiar daca acest lucru a condus la acuze grave din partea liderilor romi politici (sau cu aspiratii politice) fata de noi si munca noastra;

Am reusit sa aratam la 300 de copii ca Mos Craciun vine si in comunitatile sarace de romi!

Am reusit sa aratam la peste 5000 de romi din 10 comunitati din tara ca IMPREUNA pot face mult mai multe decat singuri si ca mobilizarea lor poate conduce la imbunatatirea propriei lor vieti;

Am reusit sa fundamentam politici publice nationale si europene  (prin realizarea unor studii si analize) si sa cream linii directoare pentru incluziunea Romilor in baza Agendei 2020 (prin actiuni specifice de lobby si advocacy);

Am reusit sa ramanem IMPREUNA (cu tot ceea ce inseamna aceasta Fundatie) pastrandu-ne valorile, principiile si modul de lucru!

Am reusit multe si multe mai avem de dovedit!

Tot ceea ce am facut insa nu era posibil fara cei de care IMPREUNA nu ar exista … si aici ma refer la membrii fondatori, consiliul director, staff, colaboratori, voluntari, parteneri, prieteni sau simpli sustinatori si nu in ultimul rand la oamenii din comunitatile locale.

Fata de toti acestia, acum la final de an, noi – cei din stafful Agentiei –  ne plecam cu recunostinta si smerenia lucratorului care stie ca a fi IMPREUNA inseamna ca lucrezi pentru un crez in care te regasesti si ca TU reprezinti AGENTIA IMPREUNA si nu invers!

La multi ani tuturor!

Postat în Blog old

Adela Popescu şi Connect-R te întreabă: „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”

ce vrei sa te faci cand vei fi mareLuni, 12 decembrie 2011 – Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” în parteneriat cu UNICEF au lansat la Reader’s Cafe proiectul „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”.
Proiectul face parte din Campania UNICEF de participare şcolară, „Hai la şcoală!” şi are ca scop promovarea educaţiei în rândul copiilor romi. Cu ajutorul a cincisprezece modele de reuşită din rândul romilor, care au avut de înfruntat aceleaşi probleme ca şi copiii din ziua de azi, s-a realizat un film documentar în care fiecare persoană îşi povesteşte istoria şi cum i-a ajutat şcoala să reuşească în viaţă. În cadrul evenimentului au fost prezentate un trailer al acestui documentar, o broşură cu interviurile realizate şi o expoziţie de fotografie realizată de Geraldine Aresteanu cu persoanele rome de succes implicate.

Proiectul este susţinut de artiştii Adela Popescu şi Connect-R. „Provin dintr-o familie de profesori şi am crescut la ţară, alături de copiii de acolo. Una din prietenele mele din copilărie, care îmi era și vecină, era de etnie romă și îmi amintesc cum mergeam împreună la școală. Nu contează etnia sau rasa, eu cred cu tărie că toţi copiii trebuie să aibă nişte modele de urmat şi să fie încurajaţi să meargă la şcoală. Astfel li se vor deschide drumuri şi posibilităţi la care altfel nici n-ar fi visat”, a declarat Adela Popescu.

La rândul său, Connect-R a adăugat: „Accesul la educaţie este foarte important, la fel cum sprijinul copiiilor şi nediscriminarea în dezvoltarea acestora sunt vitale. Sunt mândru că sunt rom şi că pot arăta o altă faţă a romilor. […] Fiţi mândri de ceea ce sunteţi, nu luaţi în seamă prejudecăţile, dovediţi cât de greşite sunt şi munciţi mereu pentru a vă indeplini visele! Puteţi deveni ceea ce vă doriţi când veţi fi mari, trebuie doar să credeţi în voi! Acestea sunt numai câteva exemple, dar sunt nenumărate persoane, neştiute de nimeni, care au reuşit cu ajutorul educaţiei.”

Printre invitaţii speciali la eveniment s-au numarat: Oana Badea – Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării,Tineretului şi Sportului, Ilie Dincă – Preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi şi o serie de personalităţi reprezentând guvernul sau societatea civilă.

Proiectul „Ce vrei să te faci când vei fi mare?” va continua cu o caravană de prezentare a filmului documentar şi a expoziţiei de fotografie în 30 de şcoli din ţară implicate în campania de participare şcolară „Hai la şcoală!” şi întâlniri între copiii din aceste şcoli şi persoanele rome de succes prezentate.

La finalul proiectului sunt aşteptate ca rezultate conştientizarea a 600 de copii romi şi neromi cu privire la rolul educaţiei în evoluţia profesională, conştientizarea cadrelor didactice din 30 de şcoli cu privire la dificultăţile de integrare cu care se confruntă copiii aparţinând grupurilor vulnerabile cât şi demontarea stereotipurilor legate de romi în comunităţile vizate.

Postat în Blog old

Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?

Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, în parteneriat cu Reprezentanţa UNICEF în România, organizează astazi, 12 decembrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, evenimentul de lansare a proiectului „Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?”. Lansarea campaniei va avea loc la Readers Cafe, Metropolis Center, Blvd. Iancu de Hunedoara nr. 54-56, Bucureşti incepând cu orele 18,00.

Proiectul face parte din Campania „Hai la şcoală!” demarata de UNICEF şi are ca scop promovarea educaţiei în rândul copiilor aparţinând minorităţii rome ca mijloc de a reuşi în viaţă. Cu ajutorul a cincisprezece modele de reuşită din rîndul romilor care au avut de înfruntat aceleaşi probleme ca şi copiii din ziua de azi, s-a realizat un film documentar în care fiecare persoană îşi povesteşte istoria şi traseul educaţional. Un trailer al acestui documentar va fi prezentat în cadrul evenimentului.

Susţinători ai proiectului sunt: artistul rom Ştefan Mihalache – cunoscut sub numele de Connect-R şi binecunoscuta actriţă şi cântăreaţă Adela Popescu.

De asemenea, în cadrul evenimentului va fi prezentată o broşură care conţine extrase din poveştile de viaţă ale persoanelor implicate în proiect, precum şi o expoziţie de fotografie pe aceeaşi temă.

Postat în Blog old

LA MULŢI ANI TUTUROR CETĂŢENILOR ROMÂNI

COMANDAMENTUL DE CĂPETENIE AL ARMATEI
DEPARTAMENTUL GUVERNATORULUI CIVIL
AL TRANSNISTRIEI
NO. 132027 * – 7. DEC. 1942 *
INTRARE

Domnule Guvernator

Subsemnatul Nicolae Andrei cu opt membri ai familiei, am fost evacuați din Com. Basarabi Jud. Constanța pe Bug pe motivul că suntem țigani.
Astăzi mi sa aprobat să venim la Odesa spre a merge în țară.
Domnule Guvernator am făcut răsboiul trecut – posed proprietăți în Jud. Constanța sunt muncitor de pământ și sunt încă mobilizabil, respectuos, vă rog să bine voiți a ne da cuvenita aprobare de a pleca în țară în Comuna mea natală.
Frații și copiii noștri au luptat și luptă pentru sfânta cruce și dreptate și în numele sfintei cruci și a umanităței vă implorăm faceține dreptate dândunise autorizație de a trece Nistru eu și cei opt membri ai familiei mele. –

Să trăiți
Nicolae Andrei

Dsale Dlui Guvernator al Transnistriei

Acesta este una dintre numeroasele cereri de repatriere adresate de romii deportați autorităților transnistrene și române în anii ’40, dintre care, după cum se ştie, prea puţine au fost soluţionate. Numeroşi bărbaţi de etnie romă au descoperit, întorcându-se de pe front, unde luptau în rândurile Armatei Române, că în lipsa lor familiile le fuseseră deportate în Transnistria, pe motiv că erau de etnie romă. Încorporaţi, decoraţi şi deportaţi – un parcurs al etnicilor romi despre care încă nu se vorbeşte suficient.
Vom reveni la istoria acestor abuzuri; deocamdată vă oferim, prin amabilitatea istoricului Andrea Varga, câteva documente care descriu tratamentul aplicat de autorităţile române membrilor unei minorități aflate la vremea aceea de peste şase sute de ani pe teritoriul ţării, mulţi dintre care luptaseră în Primul Război Mondial. Acel război graţie căruia sărbătorim Ziua Naţională de 1 Decembrie şi unirea tuturor românilor, indiferent de etnie şi de alte particularităţi.

Ne putem folosi de prilejul acestei zile libere ca să reflectăm ce anume sărbătorim pe 1 Decembrie. Şi să ne gândim de ce credem cu atâta tărie că printre cei care şi-au dat viaţa în războaiele duse de români se numărau exclusiv etnici români, nu şi romi, tătari sau aromâni. Sau să ne gândim ce s-a ales de „smerenia” proclamată în paragraful VII al Declaraţiei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918: „VII. Adunarea Naţională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi români, care în acest război şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea şi unitatea naţiunii române.” Şi de paragraful III al aceleiaşi declaraţii, care proclama „Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.”
Sau ne putem folosi de ocazia Zilei Naţionale pentru a-i felicita pe toţi cetăţenii României şi pentru a saluta Armata Română – inclusiv pe romii din rândurile ei. De 1 Decembrie dorim să vă amintim, cu riscul de a-i deranja pe amatorii de festivism naţionalist, că ei există, aşa cum şi în trecut au existat ostaşi de etnie romă care au luptat pentru România. Tuturor acestora le adresăm omagiile noastre.

Postat în Blog old