Vizită de studiu în cadrul proiectului “Integrat – Resurse pentru femei şi grupurile de romi excluse social”

În perioada 23-28 Mai 2011 am participat la o vizită de studiu în Atena, în cadrul proiectului “Integrat – Resurse pentru femei şi grupurile de romi excluse social”, cofinanţat din Fondul Social European – Investeşte în Oameni! prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi implementat de către Asociaţia pentru Dezvoltare şi Promovare Socio-economică CATALACTICA – Bucureşti, în parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (I.C.C.V.) şi Bolt International Consulting (Grecia).
În cadrul vizitei de studiu ne-am deplasat la diferite unităţi de economie socială, una dintre acestea fiind Cooperativa socială Klimaka şi Klimax Plus, care includ diferite unităţi de producţie, o staţie radio şi un restaurant. ONG-ul Klimaka, specializat în servicii de sănătate mentală, creează opotunităţi pentru grupurile excluse social prin intermediul proiectelor în care aceste grupuri participă activ. Aceste servicii se adresează persoanelor cu probleme de sănătate mintală, persoane fără adăpost şi victime ale traficului de persoane, solicitanţi de azil şi refugiaţi, victime ale violenţei în familie, romi. În prezent, 30% din personalul ONG-ului Klimaka provine din grupurile sociale pe care le asistă. Un alt exemplu de economie socială este Cooperativa Femeilor din New Kio, înfiinţată în 2007 de un grup de femei neangajate în scopul asigurării unor surse de venit, se axează pe producţia de gemuri, lichioruri, compoturi, halva, ulei de măsline, plăcinte din ingredinte proaspete (citrice, morcovi, măsline şi alte fructe). Aceste ingrediente sunt procurate din gospodăriile proprii, fără a fi necesare cheltuieli pentru achiziţionarea lor.
La sfârșitul anului 1995 s-a înființat un organism național numit astăzi ”rețeaua roma” și în cadrul căreia participă 54 de județe. În toți acești ani, scopul rețelei romilor a fost să prezinte soluții guvernanților, soluții pentru problemele romilor la nivelul fiecărui județ. ”Rețeaua roma” a prezentat argumente potrivit cărora problemele pe care le întâmpină romii nu pot fi soluționate separat, urmărind o abordare globală, trebuie acționat în paralel și în toate domeniile. Pentru a comunica Guvernului problemele romilor, au fost organizate sesiuni tematice cu participarea reprezentanților etniei rome. Ca rezultat al acestor inițiative, în mai 2001 ”Rețeaua roma” s-a întregit și a venit cu o propunere politică. Aceasta a fost depusă pentru aprobare la Guvern și ulterior a fost aprobată în întregime. Guvernul a anunțat “Programul integral de acțiune pentru integrarea romilor” ce a inclus acțiuni economice concrete și propuneri de finanțare. În 2001, costul total al acestor încercări a fost de aproximativ 500 milioane Euro. Acest program nu a dus la rezultatele așteptate, în schimb s-a materializat în mici acțiuni întreprinse la nivel de județ. Situația din municipiu se datorează faptului că toți locuitorii contribuie ca acesta să fie mai bun în fiecare zi. Astăzi, în Atena, există medici, avocați, radiologi de etnie romă care au reușit să se afirme. Au fost inițiate afaceri de către cetățenii de etnie roma; unele au dat faliment, însă altele funcționează și aprovizionează cu bunuri piața greacă.
Pe parcursul vizitei de studiu am avut oportunitatea să cunoaștem oameni implicaţi în îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor de etnie romă şi am putut conştientiza atât asemănările existente cu problemele întâlnite de romii din România, cât şi particularităţile trăite de romii din Grecia. Credem că aceste vizite şi schimbul de experienţă au un rol important în a ne aminti că există un context mai mare în care ne aflăm şi de care trebuie să ţinem cont atunci când încercăm să avem un aport în schimbarea pe care ne-o dorim.

Postat în Blog old

Romii:”amenintare” sau potential de dezvoltare pentru stat?

“Partidul nationalist bulgar Ataka a inceput sa distribuie brosuri intitulate „Infractiunea roma – o amenintare pentru stat”, insotite de documente de promovare a liderului formatiunii Volen Siderov in cursa pentru alegerile prezidentiale, relateaza site-ul Novinite citat de Mediafax.” (stire preluata de pe portalul de stiri HotNews in data de 18.09.2011).
Inca din 2009 in cadrul Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociala, comisie in care Fundatia noastra a avut experti angrenati, avertizam ca
“ Riscul violenţelor interetnice nu poate fi trecut cu vederea. România a beneficiat în ultimii ani de o perioadă calmă – după ce în perioada 1990 – 1996 s-au petrecut peste 30 de incidente violente între comunităţi de romi şi neromi, soldate cu la 13 victime şi cu peste 300 de case incendiate. Chiar şi relativ recent au avut loc incidente care puteau degenera în conflicte interetnice (Apaţa 2007, Sânmartin 2009). Nişa politică de extremă dreaptă xenofobă nu a fost exploatată sistematic de mişcările politice româneşti. Există însă riscul real ca tensiunile interetnice să se acutizeze şi să devină muniţie politică – mai ales în contextul actualei crize financiare. Pericolul unei astfel de evoluţii este ilustrat de situaţia din Ungaria si mult mai recent Irlanda – în care violenţele împotriva romilor se intensifică. Comisia Europeană a condamnat pe 27 februarie 2009 violenţele împotriva romilor din Ungaria şi alte state membre – dar declaraţiile nu sunt un substitut pentru politicile publice de incluziune socială.” (pagina 209).
Anii 2011-2012 sunt borne extrem de importanta pentru Romania. In foarte scurt timp, va avea loc Recensamantul Populatiei, datele oferite vor fi baza Planului National de Dezvoltare 2014-2020. Anul 2012 este an electoral, in care cu siguranta tentatia de a folosi un discurs extremist va fi una extrem de mare, mai ales pentru partidele si liderii politici care isi doresc atragerea voturilor din afara “nucleelor dure” pe care marile formatiuni politice le au. Explicatia publica facuta de Presedintele Basescu pentru a justifica decizia Finlandei de a nu sustine aderarea Romaniei la spatiul Schengen din cauza “cersatorilor tigani”, are darul de a acutiza sentimentele anti-tiganesti care oricum sunt la cote alarmante in regiune.
Ceea ce nimeni nu vrea sa observe este fariseimul clasei politice care prefera declaratiile populiste (chiar extremiste) in locul sustinerii unor politici de dezvoltare socio-economica reala a romilor. Cersetoria si saracia se combate prin politici de dezvoltare sustinute financiar intr-un mod coerent si real; infractiunea se combate printr-o domnie a legii (alaturi de preventia atat de necesara) de care trebuie sa se ocupe institutiile statului mandatate pentru a face acest lucru etc. Cat timp insa vor fi “cumetrii” intre politicieni si infractori (protejate de politie), cat timp vom crea strategii pe hartie fara a avea suportul necesar implementarii, pana cand vom intelege ca dezvoltarea noastra ca si natiuni este direct legata de dezvoltarea socioeconomica a romilor etc, pana atunci va trebui sa suferim din cauza unor actiuni de genul celor care sunt in plina desfasurare in Bulgaria.

Pana una alta Romania pierde anual, conform estimarilor facute de Banca Mondiala in anul 2010, peste 1,1 miliarde de USD ca efect a excluziunii romilor de pe piata muncii (aprox 0,9 miliarde costuri de productivitate si 0,2 miliarde din fiscalitate). Aceasta suma reprezinta mult peste necesarul Romaniei pentru a echilibra bugetul de asigurari sociale si pensii sau costurile necesare a 20-25 km de autostrada.

Asa ca trebuie sa ne hotaram: amenintare sau potential?

Postat în Blog old

Solicitare catre Institutul „Iorgu Iordan-Al. Rosseti”

Redǎm, in intregime, scrisoarea care a fost trimisǎ cǎtre Institutul „Iorgu Iordan-Al. Rosseti”, vineri 16.09.2011. Multumiri tuturor celor care au sprijinit demersul lor cat si celor care considerǎ actiunea noastra justǎ.

Bucureşti, 16 septembrie 2011
Via fax şi poştǎ
Academia Românǎ – Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Alexandru Rosseti”
D-lui Academician Marius Sala, Director

Spre ştiinţă (CC)
D-lui Csaba Ferenc ASZTALOS, Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

Stimate Domnule Director,

Organizaţiile semnatare ale acestui demers fac un apel cǎtre dumneavoastrǎ pentru a aduce la îndeplinire recomandarea fǎcutǎ de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminǎrii (CNCD) în ceea ce priveşte rectificarea definiţiei cuvântului „ţigan” în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX), ediţia a II-a din 2009.

Vǎ solicitǎm sǎ luaţi mǎsuri pentru a rectifica imediat definiţia cuvântului „ţigan”, dupǎ cum urmeazǎ:
• Sǎ consemnaţi caracterul peiorativ al cuvântului „ţigan” atunci când acesta din urmǎ este folosit pentru a denumi o persoanǎ care aparţine minoritǎţii rome şi sǎ specificaţi cǎ folosirea acestui cuvânt nu este recomandatǎ deoarece este considerat ofensator (discrimineazǎ împotriva minoritǎţii rome).
• Sǎ consemnaţi caracterului peiorativ sau depreciativ pentru epitetul de la punctul 3 din definiţia cuvântului „ţigan”, care în prezent apare: „Epitet dat unei persoane cu apucǎturi rele.”
• Sǎ definiţi minoritatea nationalǎ în dreptul cuvântului „rom”, care va deveni astfel termenul de referinţǎ (termenul principal) în locul cuvântului „ţigan”.

O astfel de rectificare ar fi în armonie cu regulile lexicografice pe care Academia Românǎ – Institutul “Iorgu Iordan – Alexandru Rosseti” le-a aplicat în cazul definirii altor cuvinte asemǎnǎtoare şi se încadreazǎ în tendinţele existente la nivel european. Considerǎm cǎ doar o astfel de rectificare ar reda cu acurateţe realitatea din limba românǎ de astǎzi şi ar aduce la îndeplinire recomandarea fǎcutǎ de CNCD prin Hotǎrârea nr.230 din data de 15.06.2011:

„…devine extrem de relevant şi recomandabil ca sensul periorativ al unor termeni care definesc minoritǎţile naţionale sau etnice, cum este termenul „ţigan” sǎ fie relevat cu acurateţe şi în mod expres, întrucât neprecizarea unor asemenea sensuri asociate, s-ar putea rǎsfrânge, în ultimǎ instanţǎ, în anumite condiţii asupra membrilor acestor comunitǎţi de persoane.”

Pǎstrarea situaţiei actuale în ceea ce priveşte definirea cuvântului „ţigan” perpetueazǎ promovarea unor atitudini cu caracter profund discriminator şi degradant de cǎtre cea mai înaltǎ instituţie de culturǎ a statului cu rol formator. De aceea, înţelegem sǎ urmǎm cǎile legale în faţa instanţelor competente, în cazul în care situaţia nu va fi remediatǎ într-un termen rezonabil.

În speranţa cǎ veţi da curs solicitǎrii noastre, aşteptǎm cu interes rǎspunsul dumneavoastrǎ în termenul legal de 30 de zile, la urmǎtoarele date de contact: Gelu Duminicǎ, Director Executiv, Agenţia pentru Dezvoltare Comunitarǎ „Împreunǎ”, Str. Mihai Eminescu nr.124, bloc C, et.6, ap.14, sector 2, Bucureşti, 020084, România, tel: 021.210.05.39, fax: 021.211.34.29, gelu.duminica@agentiaimpreuna.ro.

Cu stimă,
Gelu Duminică

Această solicitare este susţinută şi de către:
• Asociaţia Culturală „AMPHITHEATRROM” – Sorin Sandu Aurel, Preşedinte
• Asociaţia Divers Târgu Mureş – Maria Koreck, Preşedinte
• Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe – Oana Preda, directoare executivă
• Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate Sastipen – Daniel Rădulescu, Preşedinte
• Centrul “Step by Step” pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională – Carmen Lică, Preşedintă
• Centrul Parteneriat pentru Egalitate – Irina Sorescu, Preşedintă Executivă
• ECPI – Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice – Florin Buhuceanu, director executiv
• Fundaţia Soros România – Daniela Tarnovschi, coordonator
• Guvernul României Departamentul pentru Relaţii Interetnice – Marko Attila, Preşedinte
• Institutul Intercultural Timişoara – Călin Rus, director
• Liga Proeuropa – Smaranda Enache, copreşedintă
• Policy Center for Roma and Minorities – Valeriu Nicolae, Preşedinte
• Roma Education Fund Budapesta – Costel Bercuş, Chair
• The Center for Monitoring and Combating Antisemitism in Romania – Marius Drăghici , Director Relaţii Internaţionale
• URBANPLAN – Simona Pascariu, director executiv
• Alina Kovacs – coordonator programe, Fundaţia Soros Budapesta
• Cosima Rughinis – conferentiar universitar Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala – Universitatea din Bucuresti
• Istvan Haller – secretar de stat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Postat în Blog old