Agenţia “Împreună” solicită excluderea senatorului Iulian Urban din PDL

Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” doreşte să sublinieze, alături de alte organizaţii de profil, faptul că mesajul postat luni, 25 iulie, de senatorul Partidul Democrat Liberal (PDL) de Ilfov Iulian Urban pe blogul său nu poate rămîne fără consecinţe privind participarea acestuia la viața politică românească. În consecinţă, solicitam excluderea lui Iulian Urban din PDL şi iniţierea unor dezbateri publice pe tema limbajului discriminatoriu folosit de numeroase persoane publice.
Dorim să subliniem, în plus, că incitarea la ură pe care o practică senatorul român, într-un limbaj fascistoid și după o logică precară – trasînd, de pildă, paralelele lipsite de orice argumentație între imigrația musulmanilor în Europa și „ţiganii” din România – trebuie eliminată sistematic şi urgent din discursul public românesc.
Ignoranţa periculoasă şi lipsa de respect manifestată de politicienii români la adresa minorităţilor naţionale atinge, prin discursul lui Iulian Urban, o nouă şi nedorită culme. În plus, senatorul român îşi extinde judecata discriminatorie asupra unor valori pe care Europa le-a construit în timp şi la care este evident că nu e dispusă să renunţe, în ciuda gesturilor extreme ale unora dintre cetăţenii săi, cum este decimarea de către norvegianul Breivik a 76 de tineri conaționali cu altă orientare politică decît a sa. Faptul că numeroși politicieni europeni, inclusiv cei acuzați de derapaje de dreapta, cum ar fi de pildă politicianul olandez Geert Wilders, liderul PVV, citat de Breivik în textul său , se delimitează fără rezerve de aceste crime nu-l face pe politicianul român Iulian Urban nici măcar să-și cîntărească cuvintele cînd afirmă, cu cuvintele „unui român care trăieşte în Norvegia”, că „daca ai trai in Scandinavia ai fi inteles cum s-a ajuns la gestul lui Breivik.” Şi continuă netulburat:
„Ceea ce a facut tipul asta este ceva extrem, insa cam toti sunt satui de musllimii care vor sa se impuna peste tot, religios vorbind. Alta problema e ca muslimii traiesc pe seama statului, fiind asistati social, nu vor sa munceasca si baga la inaintare scuza ca ei vin din tari cu razboi. Alta problema e ca nu respecta cetatenii tarii in care se afla, nu le cunosc obiceiurile , limba , traditiile. Va suna ceva cunoscut ? Da va aduc eu aminte de motivul expulzarii tiganilor romani din Franta din 2010!!!”
Textul senatorului roman Iulian Urban nu se sprijină nici pe afirmaţii logice, nici pe bun-simţ și nici pe informare; este o însăilare jenantă de clișee rasiste de care atît partidul aflat la conducerea țării, din rîndurile căruia face parte Urban, cît și discursul public românesc – politic și jurnalistic – ar trebui să se dezică urgent. Faptul că lucrurile merg în direcția opusă – vezi ieșirile pe aceeași temă ale jurnalistului D.P. Aligică și ale senatoarei Sorina Plăcintă – nu poate fi de natură să crească toleranța societății la discursul violent fascist care permează, în mod regretabil, atît clasa politică românească, cît și o parte consistentă din mass media.

De aceea, solicităm încă o dată, cît se poate de apăsat, partidului de la guvernare să-i permită senatorului său de Ilfov să-și emită enunțurile revoltătoare și iresponsabile exclusiv în nume propriu, din afara Senatului României.

Gelu Duminica
Director executiv

Postat în Blog old

Consiliul pentru Combaterea Discriminării considera termenul de „ţigan” ca fiind jignitor si cu un potential caracter discriminatoriu

Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a făcut publică astăzi decizia sa la petitia Agentiei de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, a Asociatiei Accept si Asociatiei Romilor „Egalitate de Sanse” cu privire la definitia termenului de „rom” si „tigan„ din Dictionarul Explicativ a Limbii Romane, editia 1998 revizuit in 2009.
In urma analizei documentelor depuse de catre cele 3 organizatii precum si a punctelor de vedere ale Academiei Romane, CNCD considera ca “devine extrem de relevant si recomandabil ca sensul peiorativ al unor termeni care definesc minoritati nationale sau etnice, cum este termenul ’tigan’, sa fie relevat cu acuratete si in mod expres, intrucat neprecizarea unor asemenea sensuri asociate, s-ar putea rasfrange, in ultima instanta, in anumite conditii, asupra membrilor acestor comunitati de persoane”.
In sustinerea acestei recomandari, CNCD isi argumenteaza pozitia prin motivarea diverselor Hotarari ale instantelor nationale si internationale in cauze relativ similare (Sentinta civila nr. 4280 din 02.11.2010 – Curtea de Apel Bucuresti; Sentinta Civila nr. 1960 din 15.05.2008 – Inalta Curte de Casatie si Justitie precum si Deciziile CEDO Moldovan si altii impotriva Romaniei – 2 iulie 2005; Kalanyos si altii vs Romania -2007; Cobzaru vs Romania -2007 etc) in care se specifica in clar faptul ca “este evident ca utilizarea termenului de ‘tigan’ in sensul peiorativ este de natura sa aduca atingere demnitatii etniei, acreditand idea ca apartenenta la etnia respectiva reprezinta o rusine, membrii etniei fiind persoane care trebuiesc desconsiderate” (extras din motivarea Curtii de Apel Bucuresti, sentinta civila 4280/02.11.2010)

De asemenea, Colegiul invocă apropierea conotaţiilor termenilor de “ţigan” şi “jidan”: “Pornind de la premisa similarităţii efectului potenţial peiorativ al termenului “jidan” asemănător cu cel de “ţigan”, s-ar putea interpreta că neprecizarea acestui caracter în cazul celui din urmă, în condiţiile unui raport de analogie, ar induce efecte diferenţiate deoarece ar acredita ideea validităţii sau veridicităţii, în condiţiile în care şi unul şi altul sunt peiorative şi potenţial discriminatorii, în anumite circumstanţe.”

Avand in vedere cele mentionate mai sus, în perioada imediat următoare, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” va trimite Academiei Române şi Institutului de Lingvistică “Iorgu Iordan” o solicitare de modificare a definiţiei termenului “rom” si etnonimului exogen “ţigan” in conformitate cu recomandarea CNCD din Decizia nr. 230/15.06.2011.
In cazul in care cererea noastra va fi respinsă sau nu va fi solutionata in termenele prevazute de lege, Agenţia “Împreună” va solicita, in conformitate cu prevederile legale, soluţionarea spetei în instanţă, .

“Ţigan” vs. “Rom”
Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Asociaţia Romilor „Egalitate de Şanse” şi Asociaţia Accept au solicitat în data de 9.02.2011 modificarea definiţiei substantivului “ţigan” din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române prin eliminarea identificării discriminatorii şi tendenţioase.

„Considerăm că echivalarea termenului “rom” cu termenul ‘tigan’ si nespecificarea expresa a caracterului peiorativ si popular al definitiilor pentru termenul ‘tigan’, omisiune care determina asocierea etniei rome cu criminalitatea (apucaturile rele) constituie o fapta de discriminare si cauzeaza un prejudiciu grav si cert minoritatii rome, aducand atingere demnitatii umane a persoanelor apartinand acestei minoritati. De asemenea, determina perpetuarea unor stereotipuri discriminatorii la nivelul populatiei'” a declarat directorul executiv al Agentiei de Dezvoltare Comunitara ‘Impreuna’, Gelu Duminica.

Postat în Blog old

Raport de activitate 2010

Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna” publica raportul de activitate pentru anul 2010.
In cadrul acestui raport veti gasi informatii despre proiectele implementate, bugetele gestionate precum si o scurta descriere a actvitatilor de lobby derulate in anul trecut.

Raportul poate fi accesat urmand urmatorul link: http://www.agentiaimpreuna.ro/uploads/Raport%20activitate%202010.pdf

Postat în Blog old